Експериментът с машинното гласуване: Жена успя за 17 секунди

По-бавните гласоподаватели са се справили за над минута.
Обновена: 6 юни 2021 16:57 | 6 юни 2021 16:52, Веселина Йорданова
135

Централната избирателна комисия проведе експериментално гласуване с машини в три района на София.

Симулацията цели да покаже колко души могат да гласуват с машини за един час и как се справят гласоподавателите.

Още по темата
В 22-о училище, едно от трите в столицата, в които имаше експеримент, рекордът за най-бързо гласуване се държи от жена - едва 17 секунди.

По-бавните гласоподаватели са се справили за над минута. Предстои и мащабна разяснителна кампания за задължителното гласуване с машини, предаде Bulgaria ON AIR.

В същото време Централната избирателна комисия и фирмата-доставчик на машини влязоха в спор за цената на допълнителните 1500 устройства, които трябва да се купят. От "Сиела Норма" твърдят, че предложените от ЦИК 6,5 млн. лева не са достатъчни, но от комисията посочиха, че няма да има предоговоряне за повече пари.

"За този бюджет ние вероятно бихме могли да изпълним всички услуги по софтуерна подготовка, логистика, инсталиране на машини, техническа поддръжка на място, складови дейности и т.н. или пък бихме могли да доставим някакво количество, близо до очакваното от 1500 машини, но не може и двете заедно. Друг е въпросът, че ако ние доставим машините, се пита как ще платят за другата по-важна работа - самото провеждане не изборите и дали няма да се удвои бюджетът, но по някакъв непрозрачен начин", заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Това е максимална цена, обявена по тази поръчка, преговори могат да се водят с потенциален изпълнител за нейната корекция надолу, нагоре - не", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
ДОГАНОГЛУ преди 2 години
До Анонимен Аз ще успея за нула време да събера много гласове. Пътят на България към Европа минава през Босфора! КАЗАХ !
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е световен рекорд БРАВО.Световните агенции ще гръмнат от тази новина.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези машини и с видеонаблюдението много лесно може да се разбере кои как е гласувал. Гледаш на камерите кои кога е дошъл и си пускаш справка от машината по ред на гласуване. Може и без камери достатъчно е само някой наблюдател да си за писва кой кога идва.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия флашки, има и хартиен носител който се пуска в урната. Всеки вижда за кой е гласувал. Бройката от двете трябва да излезе. Избягва се купения вот с попълнените на входа бюлетини и недействителните гласове. Малко ли е?
71
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Гласувала за 17 секунди - и даже успяла да излезе навън с машината...
70
2
 
4
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте паляци,жабоци мои!!Какви секунди,какви минути?!Успокойте се чал гари!Спазарил съм най добрите руски и венецуелски хакери!!Победата ни е в кърпа вързана!Най после ще изстържем ГЕРБ и Пожарникаря и ще ви върнем там където ви е мястото!А то е в нашта евроазиатска кошара!!Що ов чици мои трябва да ви дам друг да ви стриже и да ви дои,след кат мога да ви дам на руските ми началници!Вий забравихте ли,че тая власт с кръв сме я взели и дока не ни пуснете кр ъвта,нема да я върнем!
69
1
 
4
 
! Отговори
Радеф преди 2 години
На предните избори за половин час чакане на опашката на машината успяха да гласуват точно трима души.Всеки може да сметне секундите.В много пъти по 17.Егаси измамата.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак български абсурд. Ако машинното гласуване в България се окаже успешно (което е почти невъзможно) то тогава ние бихме били прецедент, защото този начин на гласуване се оказа неуспешен и отречен в цяла Европа.
67
2
 
6
 
! Отговори
Нация техническа преди 2 години
Флашката докато пътува към ЦИК в София може да бъде подменена поне 100 /СТО/ пъти, толкова колкото са регистрираните партии у нас. Да не говорим че техник с администраторски достъп до машината може да направи настройки гарантиращи победа на любимата/ платилата му партия .Вота е АНОНИМЕН , *** после доказвай кой глас на кого е и за коя партия е бил . Но пък ще изчезнат случаите на купуване на гласове. По евтино за партиите е да дадат 100лв на един техник отколкото по 5лв. на цял катун електорат.
66
3
 
5
 
! Отговори
ЗАБРАВЕТЕ ЗА ВОТА! преди 2 години
АБСОЛЮТЕН МЕНТАК Е !
65
2
 
4
 
! Отговори
Просто ,ПИТАНЕ: преди 2 години
Флаш-паметите от изборите, носят ли се в ЦИК,....ИЛИ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ , РЕЗУЛТАТИТЕ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ ??????
64
0
 
5
 
! Отговори
Демонстрация с КЛИП преди 2 години
На миналите избори, след като към две минути гледах как мой съсед се труди срещу машината и по едно време започна да си говори сам, аз се отказах да гласувам машинно и гласувах само за десетина секунди в "тъмната стаичка". ... Мисля, че е абсолютно необходимо да има в нета КЛИП ЗА МАШИНОТО ГЛАСУВАНЕ, който да показва ПОДРОБНО, постоянно и НАТРАПЧИВО КАТО НЯКАКВА РЕКЛАМА работата на показен гласоподавател с машината за гласуване. Засега не съм виждал такъв клип, а липсата му ще откаже мнозина.
63
0
 
6
 
! Отговори
Гласонеподаващ преди 2 години
Та това е направо рекорд за ГИНЕС. Ако всеки гласопУдавател успее да гласува до 1 минута гласопУдаването ще продължи една седмица. Напред България!
62
0
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Абе то така на тестове в идеални условия може и за 15 сек. някой да гласува. Съвсем друго е в реална бойна обстановка. А и ще има хора, които да се бавят, ще се чака за документи и подпис, и т.н. Да не говорим някоя машина да блокира.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе тоя ЦИК да влезе в час и да добавят навсякъде добрите хартиени бюлетини, че да рахатясат всички!Изобщо не смятам да уйдисвам на акълите на разни "спортсмени", гласуващи уж за отрицателно време! Напротив, ще разглеждам бавно страница по страница! За да се насладя на машинното гласуване. Гласоподаване е това ей, не е майтап работа! Бързата работа - срам за майстора.Не се побърквайте от бързане хора!Да са мислили повече онези, дето си гласуваха дебелите заплати в НС!
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма работа . И аз на миналите избори гласувах за същото време .
59
6
 
10
 
! Отговори
бюлетина преди 2 години
с тия машинки изборите са провалени , и това го знаят и предложилите го и одобрилите го . ше настане хаос , машини ше блокират , хора ше бъркат и ше се бавят , много няма да могат и да гласуват , щото има час - от - до , затваряне на секциите . кви експерименти кви 17сек. ? кой ше спечели ше видим .
58
8
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
И ние ромите можем така но патрона иска когато гласуваме за герб той да ни дава готови бюлетини.Иначе бате бойко ще го изяде като кайма
57
2
 
10
 
! Отговори
бкп София преди 2 години
другари и другарки , да постигнем световни рекорди в дисциплината гласуване ! всичко под 17сек. ше се зачита за рекорд .
56
2
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,ха... преди 2 години
Ще падна от смях,ако ГЕРБ отново ви бият.Тогава какви ли ще ги ръсите?