Киното в мен

Номинираните от Европейската филмова академия филми на Киномания
10 ное 2009 12:28, Петя Славова
3

Кадър от "Мия и Мигу". Снимка: Киномания

Европейската филмова академия обяви номинираните филми, които ще се състезават за 22-рото раздаване на престижните кинонагради.

За филма си “Антихрист”, който ще бъде показан на 23-тата световна Киномания, Ларс фон Триер е сред претендентите за ЕФА в категорията за най-добър режисьор.

Изпълнителката на главната роля в “Антихрист” – Шарлот Генсбур, ще се състезава за награда в категорията за най-добра актриса. “Антихрист” има и номинация за операторско майсторство за работата на Антъни Дод Мантъл (заснел и филма “Беднякът милионер”).

Още по темата
9 ное 2009 10:32
2
29 окт 2009 09:38
1

Френският филм “Серафин”, който българските зрители ще гледат на Киноамния ’09, също има номинация за най-добра актриса за Йоланд Моро. “Серафин” е вълнуваща поетична история за френската художничка Серафин от Сенли, открита в края на ХХ век от арт критика Вилхелм Уде.

Италианският филм на режисьора Марко Белокио, който разказва за една от скандалните любовни истории на Бенито Мусолини (Дучето) – “Да победиш”, получи номинация в категорията за най-добър актьор за превъплъщението на Филипо Тими в образа на Дучето. “Да победиш” е номиниран и за най-добър монтаж за работата на Франческа Калвели във филма.

Сред номинараните за най-добър сценарий е една от най-успешните италиански съвременни комедии – “Празничен обяд” на режисьора и сценарист Джани ди Грегорио.

Детската анимационна история “Мия и Мигу” на режисьора Жак-Реми Жирер има номинация за ЕФА за най-добър пълнометражен анимационен филм – нова категория, която се въвежда от тази година.

Над 2000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за своите фаворити сред номинираните филми, от които ще бъдат избрани финалистите. Церемонията по връчването на Европейските филмови награди ще се състои на 12 декември в гр. Бохум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Yana преди 14 години
Споделям мнението на втория Анонимен - Антихрист, както и останалите филми на Триер, не са за всеки. За гледането на неговите филми е необходима предварителна психическа подготовка. За мен, Антихрист е един от най-потресаващите филми, които съм гледала някога. Макар да го гледах преди няколко месеца, все още съм под въздействието му. Наистина има много брутални сцени, но те са допълнение към сюжета. Със сигурност не го препоръчвам на хора със слаби нерви, а само на ценители на Триер.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Филмът е отмъщение на режисьора към неговия психолог, който се е опитвал да го лекува така, както съпруга лекува жена си. Наистина има ужасяващи сцени, но във филма има и много смисъл. Неговото кино никога не е било за всеки зрител
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ларс фон Триер - най-добър режисьор... глупости. Аз мисля, че ще е най-добре да му връчат наградата за режисьора с най-мазохистични наклонности, правил някога филм. "Антихрист" не го препоръчвам за лица под 21, много отвратителни и садистични сцени. Не знам що за болен мозък може да направи такова подобие на филм, нещастно детство ли е имал, що ли...?