След лек COVID-19 – германка на 25 г. в тежка здравословна криза

Пет месеца по-късно - отпадналост, проблеми със сърцето, задух, кашлица
3 фев 2021 12:25, Елка Василева
79
След лек COVID-19 – германка на 25 г. в тежка здравословна криза
Снимка: архив, БГНЕС

Тя е млада, атлетична, без никакви заболявания. Изкарва лека форма на COVID-19 и бързо се възстановява. Но пет месеца по-късно 25-годишната германка изпада в тежка здравословна криза. Диагнозата: пост COVID синдром.

Ребека е на 25 години: млада и атлетична жена без никакви заболявания. Когато през април миналата година се заразява с коронавируса, тя успява бързо да се справи с болестта. Само след две седмици младата жена, която по професия е социална педагожка и работи в детски дом, отново се връща на работа, пише Дойче веле.

Симптомите на т.нар. пост COVID синдром

Но пет месеца по-късно всичко се променя: Ребека започва да се задъхва при качване по стълби, чувства се силно изтощена и трудно може да се концентрира. Личният лекар я изпраща на прегледи при пулмолог, кардиолог и невролог.

Бързо става ясно, че Ребека има възпаление на сърдечния мускул. Освен това левият ѝ бял дроб все още е силно засегнат от болестта. „Никога не съм вярвала, че млад и физически активен човек като мен може да пострада толкова сериозно от този вирус", казва 25-годишната жена.

Още по темата

Днес Ребека знае, че страда от т.нар. пост COVID синдром. Така учените наричат симптомите, които остават или се проявяват за пръв път месеци след заболяването. „При някои пациенти могат да минат и шест месеца, а оплакванията са понякога толкова тежки, че се налага да постъпят в болница“, казва Ремберт Кочула, пулмолог в клиника за рехабилитация на боледували от COVID-19.

Типични симптоми на пост COVID синдрома са хронична отпадналост, проблеми със сърцето и с концентрацията, задух и кашлица. Учените се позовават също на изследване от китайския град Ухан, което показа, че три четвърти от пациентите са продължили да имат оплаквания и шест месеца след изписването им от болницата.

Не е ясно каква част от хората в Германия, преболедували COVID-19, са развили въпросния пост COVID синдром. Една от причините за това е, че късните последици от заболяването не се регистрират от института „Роберт Кох", а всички преболедували се смятат за излекувани.

Друга причина е, че много от засегнатите изобщо не знаят, че страдат от пост COVID синдрома. „По време на първата вълна миналата пролет лекарите се концентрираха основно върху проблемите с белите дробове. Днес обаче знаем, че имаме нужда от по-широка диагностика", казва пулмологът Ремберт Кочула. Защото от заболяването могат да бъдат засегнати също сърцето, бъбреците, мозъкът и кръвоносните съдове. Затова личните лекари трябва да бъдат нащрек при контролните прегледи и при съмнение да изпращат пациентите към съответния специалист, казва Кочула.

"Пост COVID синдром при 50% от пациентите"

„Да си излекуван не означава непременно, че си здрав", предупреждава и Йордис Фромхолд от клиниката „Медиан" в Хайлигендам. По думите на д-р Фромхолд до 50 процента от пациентите в клиниките развиват по-късно пост COVID синдром.

В Германия вече заработиха т.нар. пост COVID амбулатории, в които лекари от различни специалности преглеждат пациенти с такава симптоматика и при нужда ги насочват към съответните специалисти. Такива центрове има вече в градовете Кил, Хамбург, Хановер, Йена и Мюнхен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Flex преди 3 години
Е да, бг чесън разбира се, от двора, остава след китайски вирус и китайски чесън да ядем :DИнак не е до лоша диагноза, просто си има ефекти - колега месец след изкарването, беше на работа дори 2 месеца е вкъщи, повечето на легло - не може да си контролира крайниците. Аз имах треперене на 1 пръст на лявата ръка и цялата дясна около 2 дни и не уцелвах с мишката, освен това си разраних дланта че нещо вътре сърбеше... И приятели ми разправяха за странни сърбежи, минават ама не е грипче
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи лека китайска чума, ама после криза. Какшо значи това - Лоша диагноза от лекуващите я или друг проблем.
69
5
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ей, добре е че DW пак ни информира с портедната сърцераздирателна история...
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен До Flex М, забравих. Чесънът стои във водата 24 часа. Изпиваш само водата, чесъна го хвърляш.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Flex Мини на накълцана скилидка чесън в две чаши студена вода, вечер преди лягане. Още по-добро е. Само дето малко вони. И чесънът да е български!
66
0
 
8
 
! Отговори
Flex преди 3 години
Бе неприятна гадинка е, и аз (2 дни температура, 1 задух) и приятелката (19 часа сън) го изкарахме леко и имаме антитела. Забава беше като не може да усетиш дори на чесъна вкуса и мириса. И 3 месеца по-късно тя е на валериан от някакви нервности, аз с пулс 90 в покой, неспокойност и ходих да ми правят снимка на дробовете, че не можех да спя от задух, пък насищането 96 - нервна почва. Борим го с вода с грейпфрут (да, странно, но работи) и спорт ама пост-ефекти има и то гадни :(
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма значение дали си млад, въздуха е мръсен и ни тровят достатъчно добре, че да си лепнеш хроничния бронхит без дори да си минал Ковида.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След лек COVID-19, 25 годишна мааан...гал..ка хвана маясъл от прележаване.
63
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бях в германия 2 месеца през есента - немците стриктно спазваха дистанция, носеха маски и търпеливо съблюдаваха правилата. резултат? 20.000 заразени на ден. накрая ще се окаже прав оня мангъров, дето обясняваше, че от маски полза няма много.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ако отидеш на лекар с такива симптоми ти прави тъпо ЕКГ което нищо не показва и те праща на психиатър защото не му се занимава... Мафия !
61
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 58Ами това важи за много вируси, както грип и корона, така и други.Преди години братовчед на баща ми (аз не съм бил роден още) е починал от менингит след прекаран грип. Ама дето викаш, може и корона да е било, то тогава не са и чували за PCR
60
6
 
5
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Пост-Ковид симптомите включват изпускане по малка и голяма нужда, ранно идване на критическата при жените и простатит при мъжете, оплешивяване, обриви, обърканост, алкохолизъм, паник атаки и сенни хреми! Информация от института Роберт Кох-Германия!
59
4
 
4
 
! Отговори
Elf преди 3 години
Ребека !!!? Axa!
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че преболедуването на вируса има сериозни последици го казаха още в началото на епидемията - в Китай и Южна Корея, ама кой да внимава. Сега в България над 220 хиляди човека се заразиха и над 190 хиляди се водят "оздравяли", а всъщност поне 90-100 хиляди от "оздравялите" ще си имат серизони последици от вируса.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
т.н. Ковид пост-синдром е типиччен вторичен ефект на почти всички Ковид ваксини, Спутник прави изключение за сега.
56
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди десетина години.Мой приятел след прекаран не толкова тежък грип.Дето се казва почти на крак го изкара,удари го в сърцето и почина малко по късно от инфаркт.Явно е имало ковид и тогава според заключенията на учените.
55
16
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
Ковид-19 шубе-ците да минават на противогаз. Таман ще има да се различават най после от простолюдието.
54
7
 
17
 
! Отговори
46 преди 3 години
Къде прочетохте, че се отрича вируса? И да, този вирус се превърва в политическа пандемия, а не в медицинска. Когато са ви взели страха, мисленето и живота чрез постоянната радиация идваща от медии и политици, се губи здравия разум. Неполотически свързаните лекари си го казаха - това, което вършим си е самоубиство. Само че инквизиция е на друго мнение. А при нас тя е от разни хирурзи, травматолози, математици, детски учители и разбира се най-важното всезнаещи (нищо неразбиращи) политици.
53
2
 
7
 
! Отговори
Дойче веле преди 3 години
Дойче веле!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре кажете дали се е ваксинирала междувременно девойката?Щото в ЮАР, Бразилия и в Британия след ваксинация се появиха тежки мутации.