Ръст на заразените с COVID-19 млади неваксинирани испанци

В Каталуния говорят за „неконтролирано предаване на болестта”
5 юли 2021 13:45, Елка Василева
37
Ръст на заразените с COVID-19 млади неваксинирани испанци
Снимка: архив, БГНЕС

В Испания продължава тенденция на нарастване на случаите на заразени с COVID-19 сред по-младото население, което все още не е ваксинирано. В някои автономни региони във възрастовата група от 20 до 30 години честотата на заразяване вече е 945 случая на 100 000 жители, а от 10 до 19 години достигна 506 случая.

Още по темата

Отпадането на ограниченията и задължителното носене на маски на открито, както и краят на учебната година доведоха да засилване на нощния живот сред младите без спазване на  необходимата дистанция, а от там и до рязко нарастване на броя на заразените, предаде БНР.

В Каталуния здравните власти вече говорят за „неконтролирано предаване на болестта”, което оказва натиск върху първичната болнична помощ.

Според Министерството на здравеопазването скоростта на разпространение (Rt) вече е 2,5 - т.е. всеки 100 заразени заразяват средно 250 души.

Средната възраст на инфектираните е 26 години и затова властите пренасочиха усилията си за ваксинация към младите.

„Ваксинационен маратон“, както го нарича испанската преса, има и на Балеарски острови, Мурсия и Страната на баските, където позитивността е 6,6%.

В Навара започна масово тестване на младите хора, което още в първия ден показа, че от 349 тествани 168 са положителни на COVID-19.

В Мурсия полицията се е наложило да издирва автобус със 60 души, които са пътували за Ла Манга и са били наясно, че един от тях е заразен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
covid activators преди 2 години
ЕЕксперти да направяят тестове за включени COVID generators from smarphones!!!Я автобус с ученици на екскурзия бе засечен само един заразяващ смартфон с ковид активатори включен
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам познати, които с пяна на уста ме убеждаваха, че вирус няма, че ваксините не са ваксини... докато самите те не се разболяха. На х 50-55 години. С месеци не могат да се оправят. Сега си промениха мнението , чест им прави! И отидоха на ваксина. Явно трябва на някои да им дойде до главата за да разберат.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1, както значи летен грип, китенка ли?
27
3
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
Сега като приемам болни от Ковид със 70 SpO2 на пулсоксиметъра, чувства се ужасно, едвам диша, в главата си казвам : Човече имал си на сребърен поднос, дадено средството за да не стигнеш до тук и ти си казал НЕ, предпочиташ така да се бориш срещу това.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми хубаво, да дойде момчето, хем ще се ваксинира. Значи все пак имаме ваксинационен туризъм. :)
25
2
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Абсолютно си прав, очаквано. Един познат от Аликанте, запознахме се на Еrasmus, като му казах, че тук е просто отиваш, попълваш формуляр и те ваксинират, сега ще идва края на Юли, нямаме карантина за пристигащи нищо, една седмица ще поседи и ще се ваксинира с Jansen. Скоро реда им няма да дойде, на младите в Испания, а вече е сериозно, летен сезон, искат социален живот
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвориха дискотеки, нощни клубове, събират се младите. Същевременно още не им е дошъл реда за ваксина. Очакваше се.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На младите не им е дошъл реда за ваксинирането. Затова те се разболяват. Възрастните, които са ваксинирани са защитени 95%.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дъртите кат измрат щ е има вечен купоооооооооооооон ххахахах
21
2
 
8
 
! Отговори
1234 преди 2 години
В Каталуния говорят за неконтролирано предаване на болестта .... Да разбираме ,че до сега е било контролирано предаването на болестта ?
20
4
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Младите наистина умират рядко. Над 98% от починалите са старчоци на над 30 години
19
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На младите не им пука, защото рядко умират и рядко го изкарват тежко, но те не се сещат, че преболедуването може да има дългосрочни последици, например безплодие, както се спомена в началото на епидемията.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички млади го карат леко.Над 90% от починалите са над 50 годишна възраст.
17
1
 
3
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
Аз бих ваксинирал арните млади, неваксинирани испанки с кожената ваксина.
16
1
 
12
 
! Отговори
странно преди 2 години
Защо броят само неваксинирани? Другите 80% болни от кромид не са ли хора?
15
1
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
19,надявам се, че говориш така убедено по темата от позицията на професор вирусолог или епидемиолог... Защото, написаното от Вас е в противоречие с мнението на такива корифеи от "кухнята" по дадената тема, като:Долорес Кахил-ИрландияИгор Гундаров и А. Редько-РусияПроф. Бако и Петрелла-ИталияЛюк Монтание.... Та, в този ред на мисли-НА каква медицинска основа се базира Вашето становище...??Убедете ни... :))
14
4
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Аз съм лозар и от опит знам че болните лози както и да ги пръскам и лекувам няма да оздравеят .И на следващата година пак са болни.Адруги до тях не боледуват .
13
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниран НЕ предизвиква мутации. Вирусът трябва да се размножава в човек, болен, за да мутира. Ваксинираните или не се разболяват, или го карат леко и вирусът няма време да мутира. Крайно време е да си го набиете това в тъпите кратуни. То бива бива неграмотност ама ....
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НОЩ Ваксинираните пренасят заразата и тя мутира. Само карантина е спасение.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, при нас и млади и стари ще боледуват.