Положителните и отрицателните факти около разпространението на "Омикрон"

Всички се борим да разберем ще се върне ли нормалният живот
26 дек 2021 13:00, Нели Христова
54
Положителните и отрицателните факти около разпространението на "Омикрон"
Снимка: БГНЕС

Светът е засегнат от цунами от заразени с варианта "Омикрон". Учени, политици и всъщност всички ние се борим да разберем какво означава това за живота ни.

Ограниченията отново се връщат в страни по целия свят в опит властите да се справят с новия щам. А през това време има постоянен поток от информация. Някои нови са тревожни, други положителти, но каква е реалната ситуация?

Това не е миналата зима

Лесно е да се забрави, но сме на много по-добро място, отколкото бяхме по това време миналата година, когато много хорас не можаха да се срещнат със семейството на Коледа.

Правилата за "коледния балон" означаваха, че в някои страни хората можеха да прекарат деня само с тези, с които живеят. Но имаше ограничения за размера на събиранията.

Възходът на варианта "Алфа" в края на 2020 г. доведе до локдаун през ноември, който продължи до Нова година, тъй като програмата за ваксинация едва започваше.

"Омикрон" не е толкова тежък

Ако хванете "Омикрон", тогава е по-малко вероятно да се разболеете сериозно, отколкото при предишни варианти.

Проучвания от цял ​​свят показват последователна картина, че "Омикрон" е по-мек от варианта "Делта" - шансът да попаднете в болница е с 30% до 70% по-нисък.

"Омикрон" може да причини симптоми на настинка като възпалено гърло, хрема и главоболие, но това не означава, че ще бъде леко за всички и някои все още ще се разболеят сериозно.

Промените във вируса изглежда са го направили по-малко опасен, но по-голямата част от намалената тежест се дължи на имунитета в резултат на ваксинация и предишни COVID инфекции.

Но "Омикрон" се разпространява много бързо

Притеснението е, че тежестта е само половината от уравнението, ако се интересувате дали болниците могат да се справят.

Ако "Омикрон" е наполовина по-малко вероятно да ви изпрати в болница, но два пъти повече хора са заразени, тогава двата фактора се отменят един друг и се връщаме в изходна позиция.

А истинският талант на "Омикрон" е да заразява хората. Той се разпространява по-бързо от други варианти и може да заобиколи част от имунната защита от ваксини и предишни инфекции.

Не сме сигурни какво ще се случи, когато "Омикрон"  удари възрастните хора

Старостта винаги е била най-големият рисков фактор за сериозно заболяване от COVID.

В Обединеното кралство повечето от случаите на "Омикрон" и хората, завършващи в болница, са на възраст под 40 години, така че не знаем със сигурност какво ще се случи, когато вирусът достигне до старите и уязвими групи от населението.

Способността на "Омикрон" да избягва частично имунитета означава, че има потенциал повече възрастни хора да бъдат заразени, отколкото по време на вълната от щама "Делта"

Много хора са ваксинирани, но защитата намалява

Две дози ваксина предлагат малка защита срещу "Омикрон", което доведе до масово разширяване на кампанията за имунизация.

Сега повече от 31 милиона души в Обединеното кралство са засилили имунната си защита.

Въпреки това, защитата срещу заразяване с "Омикрон" изглежда намалява след около 10 седмици. Защитата срещу тежко заболяване вероятно ще продължи много по-дълго.

Но сега имаме антивирусни лекарства

Новите лекарства трябва да държат още повече пациенти извън болницата.

Те се дават на хора, които са изложени на висок риск от COVID, включително пациенти с рак и хора, които са имали трансплантиран орган.

Молнупиравир е антивирусно лекарство, което нарушава способността на "Омикрон" да се възпроизвежда в телата ни и намалява приема в болница с 30%. Sotrovimab е терапия с антитела, която се придържа към вируса и намалява посещенията в болница със 79%.

И двете потискат вируса, което печели време за реакция на имунната система.

Нарастването на разпространението на "Омикрон" може да прати повече хора в болница едновременно и да доведе до недостиг на хора, които да се грижат за тях.

Огромният брой хора, хващащи "Омикрон", също засяга лекарите, медицинските сестри и останалата работна сила, тъй като те също трябва да се изолират.

Следващите няколко седмици са ключови

Въпросът е дали всичко в наша полза – по-меко, антивирусни, бустери – е достатъчно, за да се справим с вариант, който се разпространява по-бързо от всичко, което сме виждали преди.

Или ще са необходими повече ограничения за управление на вълната Omicron?

Скоростта, която се случва, означава ще разберем много бързо как това ще се разтърси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Останалите могат да умрат от ваксини ...
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако оми-вируса НЕ удари възрастните хора? Ще сме нещастни ли?!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, вече почнахме да се БОРИМ да узнаем ще се върне ли нормалния живот (има се в предвид този, преди 2020 г.)
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно с какви симптоми постъпват в болниците тия с Омикрон? С нощно изпотяване, сополи, суха кашлица? На това някой може ли даде обяснение? Омикрона не слизал към дробовете. Или вече и там ходи?
39
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
хубавото е, че един ден и те ще станеш дъртак, и за теб ще кажат същото, но пък знае ли човек, може и да не ДОЖИВЕЕШ до дъртак ;))
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудо на чудесата, Омикрон още не е заразил нито един възрастен човек!!! Браво стават чудеса по Коледа, или както е известно в Европа"весели празници". Антихристите и Коледа отмениха.
37
1
 
4
 
! Отговори
Моля за внимание! преди 2 години
Аз и колегите ми даже не знаем, че вече сградата на училището е продадена и нашето мнение и работа нямат значение, както и създадените условия всяка година да губим ученици от фактори независещи от нас!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положителни факти че някой хора с тея вакс препарати направиха страшно много париА отрицателните факти са много Но пък ние нали трябва да сме положителни и да се фокусираме върху положителнотоИ да не се лъжете да си продавате здравето за 75 лв или ваучери за ресторантиМислете с главите си
35
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят неваксинираните дъртаци с придружаващи заболявания. Те умират най-много от коронавируса ... Останалите можем и без тези ваксини.
34
1
 
4
 
! Отговори
P.S. преди 2 години
"Отговорете на въпроса ми господин Дянков - защо беше наложително образователната мрежа в голямата и' част да стане общинска, а не държавна?" "За да ги продадем, когато ги закрият!""На купувача с най-високата цена предполагам? Но той можеше да ги купи тези училища от държавата, а не да създавате корупционни предпоставки в общините, където умишлено да се опитват да ги закрият чакайки комисионната за продажбата"
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предстои трибунал за всички делтаджии, микронаджии и т.н.
32
1
 
1
 
! Отговори
Моля за внимание! преди 2 години
Благодаря уважаеми колеги от целия свят, приятели - аз се връщам към 203 и 204 квадратен метър от колажа "Пътя на изкуството" за Авторите Иван Кирков и Петър Къчев....
31
1
 
2
 
! Отговори
Моля за внимание! преди 2 години
А художественото образование с настоящата нормативна уредба и начин на финансиране и база е каруца с десет пръта в колелата и преуморени до смърт коне!Благодаря за вашето внимание!
30
1
 
2
 
! Отговори
Моля за внимание! преди 2 години
Уважаеми министри Денков, Атанасов има един разговорен фразеологизъм: Пет минути се чака от уважение, десет минути се чака от обич, петнадесет минути се чака от глупост. Нека перефразирано - една година се чака от уважение, двора година от обич към дълг и чест и дух, трета година от глупост. И общинските съветници дето наливат 15 години пари в три училища и тях да им го начули ... Същия случай е с едни норми и едни часове към нормите ...различните по брой часове на тези норми ...
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората умират защото здравната система е задръстена от ковид психари и не само в БГ.
28
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай цирка.
27
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата фалшификация в човешката история!
26
1
 
10
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
некой да разясни на мостиците, ваканцуващи с телевизионери какво са факти.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето яко е отворил чекмеджето да плаща за рекламите. Бойко беше скръндза и прибираше всичко за унуците.
24
5
 
2
 
! Отговори
Моля за внимание! преди 2 години
Народна Република България е действащ непрестъпен международен юридически субект! Тя има свойте граждани родени преди 1990 година със съответните валидни актове за раждане установяващи и нормите на правото по които тези граждани да бъдат следствени, разследвани, наказвани!