Проф. Христова: Антибиотиците при вирусна инфекция са противопоказани

Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки, заяви тя
Обновена: 1 фев 2022 22:18 | 1 фев 2022 21:20, Красимир Ангелов
113

Близо до пика на поредната вълна от коронавирус - на какво се дължи високата смъртност в България?

"Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на "Денят ON AIR.

Още по темата
"Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ теоретично вероятно лятото - есента нашият имунитет отново ще спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна.

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта, ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, които може да се постигне само с бустер", заяви проф. Ива Христова. 

"Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина", коментира тя

И завърши, че мерките са разписани в пандемичния план и този път планът се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Гостун преди 2 години
Зловещи демократични последици от вирусите на промяната!
97
0
 
5
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Помня, че това го учехме в часовете по биология в 9-ти или 10-ти клас - че антибиотиците не действат срещу вируси! Но това не пречи в последните 2 години точно с коктейли антибиотици да ''лекуват'' болните от ковид! И после се чудете откъде тази висока смъртност!
96
2
 
13
 
! Отговори
European преди 2 години
Да попитам някой да се сеща кой това нещо го повтаряше от началото на пандемията? Един дето го изкараха луд и казаха, че не разбирал. Този същият, които каза че с ваксини вирус не се спира. Мангъров! отидат и да му се извинят.
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена е една най-обикновена кариеристка.
94
3
 
1
 
! Отговори
От конезавода преди 2 години
Който се чувства кон или кобила да пие ивермектина!
93
0
 
9
 
! Отговори
Колко време ви отне преди 2 години
Да ви светне,че неадекватното лечение е отговорно за високата смъртност, и как до този момент нито един от пишман експертите гастролиращи сутрешните блокове и дума не каза за ефективноста на моноклоналните антитела и Ивермектина.
92
1
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
Ми, да, то и обикновените хора вече знаем дотолкова. Антибиотици се взимат само и единствено, ако се стигне до пневмония, което става не по-рано от седмица след появата на симптомите и най-тежката част от боледуването, ако въобще се стигне до пневмония.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антибиотиците трябва да се изписват когато е нужно. В хода на коронавирусното заболяване може да се стигне до фаза, в която са необходими и лекарите трябва да ги изпишат. Но това става между 5 -7 ден при усложнения. Писах по-рано тук, че така съпругата ми се оправи и антибиотикът бе изписан правилно. Само помолих аптекарката да ми даде най-скъпият аналог, защото съм се убедил от опита си, че масово изписваните антибиотици не са от най-качествените. Беше 3 пъти по-скъп, но си заслужаваше!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товаго каза доц. Мангъров още в началото на 2020 година.
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опаа, ще стане ясна причината за високата смъртност - неадекватно лечение. Лекарите за да нямат отговорност към пациента, предписват антибиотик и каквото стане. Така лекарят е защитен от обвинение, а пациента със свалена имунна защита от антибиотика. Това ни е здравеопазването и цялата държава.
88
0
 
13
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Надявам се, вече медиите да са разбрали, на какво се дължи високата смъртност в България и да престанат всеки ден по няколко пъти да се питат - защо при нас е така а при другите не е ? Също така, дано най-сетне привикнат, че щом събота, неделя и понеделник е имало нисък брой заболели заради липсата на отчетност, във вторник винаги ще има скок на бройката.
87
0
 
6
 
! Отговори
ФАКТ, преди 2 години
но са нужни за справяне със усложнения! Тая дали един път ще каже цялата истина или само каквото ѝ наредят! ФАШИСТКА!
86
1
 
14
 
! Отговори
Ибн Ебн ал Камил преди 2 години
Тая професорка искам да си я взема за ханъма, да усети моите бустери, марка "Мъдурна"! При мен ако е, без бустер няма да остане!
85
1
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ха добрютро :))) Пари имам да ме приемат в коя да е частна болница, ама предпочетох да си карам Ковида у дома и с приемане само на витамини и имуно добавки.
84
2
 
3
 
! Отговори
Менелай преди 2 години
Българите са най стари в света 43г средна възраст за това има висок процент умрели
83
1
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Христова да отговори на въпросите, зададени й от журналистката Д.Гайтанджиева, подплатени с документи! Виж подробности в публикация на Афера.бг със заглавие: ПЕНТАГОНА ЗАПОЧВА БИОЛОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ
82
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само,че като се мине от вирусна в бактериална пневмония, какво друго освен антибиотик
81
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая я показват като поредната отрова за психиката ни.Явно с постоянното говорене на небивалици се цели да ни предизвикат гадост и безпомощност.Пей народе български!
80
1
 
14
 
! Отговори
Е да де преди 2 години
Ама чак сега го казвате, след дъжд качулка !
79
3
 
23
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Taзи професорка откри топлата вода най-накрая!!!! Щото до сега не знаехме че антибиотиците са само срещу бактериални инфекции. И трябва да се изписват само при наличие на такива, а не за профилактика. Никъде по света не се изписват без кръвна проба. Ако ни бе казала обаче, че Ивермектин помага срещу вируса, щеше да открие и колелото. Но пък щеше да загуби бонусите от ковид фондовете.