Нов вид РНК ваксина, която се приема като таблетка

Това е възможност за терапия и за стомашно-чревни заболявания
7 фев 2022 15:53, Петя Славова
26
Нов вид РНК ваксина, която се приема като таблетка
Снимка: БГНЕС

Таблетка, която освобождава РНК в стомаха, може да предложи нов начин за прилагане на ваксини или за предоставяне на терапии за стомашно-чревни заболявания.

Подобно на повечето ваксини, РНК ваксините трябва да се инжектират, което може да е пречка за хората, които се страхуват от игли. Сега екип от изследователи на Масачузетския технологичен институт е разработил начин за доставяне на РНК в капсула, която може да се поглъща, което се надяват да помогне на хората да бъдат по-възприемчиви към тях. Освен за по-лесно понасяне на ваксините, този подход може да се използва и за доставяне на други видове терапевтична РНК или ДНК директно в храносмилателния тракт, което може да улесни лечението на стомашно-чревни разстройства като язви, пише "Сай Тех Дейли".

"Нуклеиновите киселини, по-специално РНК, могат да бъдат изключително чувствителни към разграждане, особено в храносмилателния тракт. Преодоляването на това предизвикателство открива множество подходи за терапия, включително потенциална ваксинация по перорален път", казва Джовани Траверсо, асистент по кариерно развитие на Карл ван Тасел в Масачузетския технологичен институт (MIT) и гастроентеролог в Brigham and Women's Hospital.

В ново проучване Траверсо и колегите му показват, че могат да използват разработената от тях капсула за доставяне на до 150 микрограма РНК - повече от количеството, използвано в иРНК ваксините за Covid - в стомаха на прасета.

Изследването е публикувано на 31 януари 2022 г. в списание "Matter", предава БГНЕС.

В продължение на няколко години лабораториите на Лангер и Траверсо разработват нови начини за доставяне на лекарства в стомашно-чревния тракт. През 2019 г. изследователите разработиха капсула, която след поглъщане може да постави твърди лекарства, като например инсулин, в лигавицата на стомаха. Таблетката, с размер на боровинка, има висок, стръмен купол, вдъхновен от леопардовата костенурка. Както костенурката може да се изправи, ако се преобърне по гръб, така и капсулата може да се ориентира така, че съдържанието ѝ да бъде инжектирано в лигавицата на стомаха. През 2021 г. изследователите показаха, че могат да използват капсулата за доставяне на големи молекули като моноклонални антитела в течна форма. След това изследователите решават да опитат да използват капсулата за доставяне на нуклеинови киселини, които също са големи молекули. Нуклеиновите киселини са податливи на разграждане, когато попаднат в организма, затова е необходимо да бъдат пренасяни от защитни частици. За това проучване екипът на MIT използва нов вид полимерни наночастици, които лабораториите на Лангер и Траверсо са разработили наскоро. Тези частици, които могат да доставят РНК с висока ефективност, са направени от вид полимер, наречен поли(бета-аминоестер). Предишната работа на екипа на Масачузетския технологичен институт (MIT) показа, че разклонените версии на тези полимери са по-ефективни от линейните полимери при защитата на нуклеиновите киселини и при вкарването им в клетките. Те също така показаха, че използването на два от тези полимери заедно е по-ефективно, отколкото само един.

В сътрудничество с учени от Novo Nordisk те успяват да заредят около 50 микрограма иРНК на капсула и да доставят три капсули в стомаха на прасета, което прави общо 150 микрограма иРНК. Това е повече от количеството мРНК в сега използваните ваксини Covid, които съдържат от 30 до 100 микрограма иРНК.

В бъдещата си работа те се надяват да увеличат усвояването на РНК в други органи, като променят състава на наночастиците или дават по-големи дози. Въпреки това може да е възможно да се предизвика силен имунен отговор с доставяне само в стомаха.

Сега изследователите планират да проучат дали могат да създадат системен имунен отговор, включително активиране на В и Т клетките, чрез доставяне на иРНК ваксини с помощта на тяхната капсула. Този подход може да се използва и за създаване на целенасочено лечение на стомашно-чревни заболявания, които трудно могат да бъдат лекувани чрез традиционно инжектиране под кожата.

Компанията Novo Nordisk, която частично финансира изследването, е лицензирала технологията на капсулите за доставяне на лекарства и се надява да я тества в клинични изпитвания. Изследването е финансирано и от Националния институт по здравеопазване, Програмата за стипендии за следдипломни изследвания на Националната научна фондация, постдокторантска стипендия на Фондация PhRMA, Отделението по гастроентерология в болница "Бригам и жени" и Катедрата по машинно инженерство на Масачузетския технологичен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: хапчеРНК ваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разработете и супозиторна версия, само за ректални вегани !И желатинът на обвивката да бъде от щастливи водорасли, расли на припек в лагуна със спокойни води !
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те и доматите така ги модифицираха, че не можеш да разбереш ябълка ли ядеш, картоф ли...
21
1
 
2
 
! Отговори
man преди 2 години
Аз чакам тази, дето се пръска от самолет. Тигавя няма не искам, вдишваш и си чипиран.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде не благодаря! Понеже Пфайзер и Федералната Служба по Лекарствата на САЩ, както и Европейската агенция по лекарствата казаха, че след 75г ще разсекретят данните, които имат за ваксините. Поради това аз като ги разсекретят след 75г, чак тогава ще реша дали да си сложа ваксините им. И понеже тогава ще съм задминал отдавна 100-те години възраст и вероятно от много време ще съм изгнил няма да ми дреме. А до тогава имам една спаска, ако някой иска да дойде да ме вакса на сила ще го гръмна айде!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитетът трае 3-4 месеца. Сега и да го изкараш омикрона, след 4 месеца си пак пушечно месо. Горивен материал. Наречи го както искаш. Айде лятото има затишие по принцип , но на есен пак всичко отначало.
18
0
 
7
 
! Отговори
няма не искам! преди 2 години
Не искате да се ваксинирате?Ето появи се Омикрона-Щем не щем като го преболедуваме-все едно сме се ваксинирали!Никой няма да ни търпи така-да ни плащат по два месеца годишно болнични.Далаверата свърши-кой боледувал-боледувал!
17
2
 
13
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
Когато психо фашисти се занимават с ДНК и РНК трябва особенно внимание! а сериозна терапия да, но за ваксини, защо?!
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяха че бъркочите им вече не се харчат и се чудят как да изкарат още някой лев от ковидофренията.
15
2
 
13
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Сега и храна ще трябва да си произвеждам сам вече. Няма да проблем, ама няма да стане - поне аз ще си умра с чисто днк, както природата ме е създала.
14
3
 
17
 
! Отговори
Sw преди 2 години
Е явно вече не им излиза сметката да правят микрочиповете по - малки от отвора на игралата. Сега това са си направо макрочипове, ще дръпнат добре сега с тоталното чипиране.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юруш на амфитамините !
12
0
 
7
 
! Отговори
Нано преди 2 години
До Анонимен 10." Бахахахааа, тролят ли ви? Нарочно пишат статии с РНК, ДНК, наночастици вътре из текста и вие кълвете ли кълвете, а те трупат кликове $$$$" .. Ми като нарочно пишат фалшиви новини за кликове, да им затворят сайта тогава ... !?! Или ще кажеш - проучват обществените нагласи ... са следващата изненада ...:-) Както казват по Трънско - Мачка по гърбина не пада.... :-)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Асистент по кариерно развитие" и ваксини. Какво общо? Или загубени в превода или нещата съвсем са тръгнали на провала.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За успокоение на страхуващите се от игли идват таблетки. За страхуващите се от промяна на днк-то им няма решение. Ха ха ха
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бахахахааа, тролят ли ви? Нарочно пишат статии с РНК, ДНК, наночастици вътре из текста и вие кълвете ли кълвете, а те трупат кликове $$$$
8
1
 
25
 
! Отговори
Нано преди 2 години
А тая таблетка ще трябва ли да се държи при -70-80 градуса за да не "загинат" полимерните информационни наночастици за които се пише в статията - най-после ги споменават. А какво говорят (информират) тези нано-частици на ДНК-то ни няма ли най-после да ни кажат ...? ;-)
7
2
 
26
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Таблетката, с размер на боровинка, има висок, стръмен купол, вдъхновен от леопардовата костенурка. ЦИРКЪТ ПРОДЪЛЖАВА, дами и господа!
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е от секция хумор, нали?
5
5
 
27
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
Това е Краят на Човечеството - Сатанистите, ще Заличат Божественото Човешко ДНК! ако не сте чули от изтегли имейли на Правителството в Нова Зеландия - обсъжадали са да пуснат КОВИД Ваксината в Питейната вода и така да ваксинират всички - тайно!! това еди скоро...
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонбони не пия. От тия пък - хептен!