Как велосипедите превзеха Холандия

Един от символите на страната всъщност е много нов
20 мар 2014 18:53,
19
Как велосипедите превзеха Холандия
Снимка: Reuters

Около 27% от холандците използват велосипеди, за да се придвижват, съобщава сайтът Treehugger. Но истината е, че този символ на Холандия е един от по-новите. Трансформацията всъщност се случва едва преди няколко десетилетия.

Индустриализацията и замърсяването на страната, използването на автомобили, цената на горивото и смъртните случаи на деца, играещи си по улиците, са сред основните фактори, довели до екологичния избор.

През 1972 г. в Холандия стартира кампания, наречена „Стоп на убийствата на децата“, която е насочена срещу градското планиране и законови поправки, довели до смъртта на стотици деца на пътя.

През същата година в холандския ефир е излъчен документален филм, посветен на невъзможността на децата в Амстердам да играят по улиците заради огромния брой автомобили и заради замърсяването, което водят след себе си.

Филмът предизвиква множество емоционални реакции и скоро кампанията „Стоп на убийствата на децата“ добива широка известност.

Важен фактор, който накланя везните в полза на велосипедите, е и познатата ни петролна криза. От 1973 г. до 1974 г. холандското правителство забранява използването на автомобили в неделя. „Тази мярка е трябвало да подготви хората за евентуалният недостиг на петрол. Холандия, както и САЩ, в това време е била изолирана от Организацията на страните износители на петрол“, разказва Ангела ван дер Клоф от организацията People for Bikes.

Започват мащабни протести на велосипедисти под надслов „Да си върнем пътищата“.

И така 70-те години са период, в който Холандия се прави завой към по-балансирания транспорт, който дава равни възможности и на пешеходците, и на велосипедистите.

Следващите десетилетия са белязани от даване на още повече възможности на велосипедите и велосипедния транспорт. Новите възможности за безпроблемно придвижване се харесали на хората и изграждането на инфраструктура продължило.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Това е Англия на снимката, а не Холандия
17
0
 
2
 
! Отговори
пена преди 10 години
До valentyНавсякъде по белия свят ако ходиш пеша по велоалея ще те псува всеки. Само в България си мислиме, че е нормално да пречиме на другите и те са длъжни да ни търпят..
16
3
 
1
 
! Отговори
valenty преди 10 години
"Имат велоалеи и то не тротоар разделен с блажна боя, а специално направени." Имат... Ама не съвсем. Имат и разчертани тротоари , като у нас. И са агресивни и то доста, ако случайно навлезеш в тези очертания. Така че, не идеализирайте толкова.
15
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
колите са добър пример за удобство което в един момент те прави напълно зависим. за 90% от хората живота без кола е напълно немислим. а не е така, аз си карах без кола до миналата година и си е супер. колата предпочитам да я ползвам за извън града, ако зависи от мене градовете целите ги правя пешеходни зони, или поне центъра и широкия център. освен другите ползи, това ще деурбанизира страната, което също е голям плюс
14
3
 
1
 
! Отговори
112 преди 10 години
До НекъвХорорНекъвХелНа теб ти трябва трябва само ЕДНА мутра да ти разбие кухата лейка дето я имаш на раменете си вместо глава! В Холандия не се "разказват игри" - тея номера у Софето!!!
13
13
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Освен, че страната е равна и има условия за колоездене, няма също така и сняг и жега. Дори да имаме първите две в БГ, като падне 20 см сняг и до никъде не можеш да идеш с колелото. Друг проблем е жегата лятото, в Холандия лятото е 18-20 градуса, а при нас 35. Караш колело 20 минути до работа и там си потен като пор и си пред топлинен удар. Така че за няколкоко стотин ентусиаста няма смисал да се създават услови за колоездене, защото по принцип климатът ну не е подходящ.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АмстердамскияСори пич не ни впечатляваш. Били сме в Холандия. Имат велоалеи и то не тротоар разделен с блажна боя а специално направени. Твоят дъжд и твоят вятър нищо не струват пред срещата със селянина с голфа или БМВ-то, борчето / мутресата с джипа, или умствено ампутирания таксижия. В Холандия и да го буташ колелото е по приятно
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пфу, в България като те видят на колело се питат "къв е тоа селянин"!
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друг интересен факт,Холандия е равна страна,много е удобно за велосипеди:)
9
4
 
13
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Трябват им малко български мутри на джипове "да им разкажат играта".
8
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 10 години
До АнонименХехе а за голяма част от пешеходците тротоара не е достатъчно широк за да си направят слалома от край до край, шофьорите и те така на двулентово платно, че и с повече, все им е по-удобно да минават по към велосипедистите, пробвайте да ходите пеша където няма тротоар и ще видите какво имам предвид. Изобщо за никой няма място и всички пречат.
7
7
 
5
 
! Отговори
от амстердам преди 10 години
то хубаво,всеки ден съм с колелото ама нямат хубаво време..Знаете ли как се кара колело при насрещен почти ураганен вятър съпроводен с проливен дъжд.. :)
6
1
 
15
 
! Отговори
boy преди 10 години
И при нас така......ама сле 50 години.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и документален филм по въпроса. Потърсете в YouTube. :)
4
3
 
42
 
! Отговори
:))) преди 10 години
А в България нашенеца като има 10 лева в джоба си , с 5-те си слага бензин а с останалите 5 седи по барчетата и се пъчи като пуяк с новите си маратонки и анцузи и все някой му е виновен за положението в което се намира. Смяхххххх :))))))))))))))
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в България велосипедистите като видят пешеходци ги имат за нищо псуват ги бутат ги и т.н. А софийска община така е разчератала пътеките за велосипедисти че не остава място за пешеходци. А в правилника пише че велосипедистите трябва да пресичат пешеходните пътеки като слезнат от колелото ..........
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в България *** в коли като видят някой велосипедист, го имат за нищо - псуват го, замярват, не му отдават предимство и т.н. !
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vseki den 430 holanzi ostavat bez rabota.Takova nesto nikoga ne e bilo.