Мрачните тайни на катакомбите на Одеса

Убийства на нацисти, евреи и едно изгубено момиче бележат историята им
10 сеп 2019 20:45, Нели Христова
21
Мрачните тайни на катакомбите на Одеса
Снимка: Pixabay

Одеса е една от перлите на Черно море. Архитектурата и прекрасните плажове са добре познати на цял свят. Но украинският град крие впечатляваща гледка и под себе си.

В квартала Молдаванка, вътре в един подземен гараж, се намира входът на един от най-големите подземни лабиринти в света – катакомбите на Одеса.

Още в самото начало посетителите получават каска и фенерче. После се спускат на 25 метра дълбочина в тъмнината.

Тунелите на подземния град са дълги около 2000 километра. Той е толкова голям, че са познати поне 1000 различни входа. Разбира се, да влезеш вътре без трениран гид не е препоръчително. Размерите са наистина впечатляващи в сравнение с тези на катакомбите в Париж (500 километра) и Рим (300 километра). Ала те не са използвани, за да се погребват мъртвите.

Строителството на тунелите започва, когато Одеса е основана през 18-ти век. Растежът на града се дължи на утаената скала кокина. Тя се използвала за издигането на някои от най-големите сгради там. Така че принципът бил прост – ако искаш да си построиш голяма къща, трябва да си направиш мина, от която да добиваш колкото си искаш кокина.

Между 1819 и 1859 година градът непрестанно се разширява, а с него тунелите стават все повече и повече. Това обяснява защо те са толкова дълги и разхвърлени сега.

В катакомбите температурата е около 13 градуса. Тишината е оглушителна. По стените се виждат останали следи от съветската ера. А останалата част е дива – с рисунки по стените, издълбавани от миньорите, различни символи и надписи. Някои са дати, локации и упътвания, а други тънат в мистерия.

Да се разхождаш из катакомбите на Одеса може да бъде смразяващо кръвта преживяване.

Гидът Андри Дембитски си спомня как той и колегите му намерили разложено тяло в един от тях. Навярно било на жертва от Втората световна война.

Мъжете сложили останките в сак и се обадили на полицията. Но властите отказали да приемат тялото, тъй като се намирало под юрисдикцията на един от градските музеи, посветени на Втората световна война. Дембитски разказва как карал часове наред с трупа в багажника си, преди да намери инспектор, който да приеме костите.

През 1941 година 32 члена на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД) били изпратени в катакомбите, за да саботират румънските съюзници на нацистите, които окупирали Одеса през Втората световна война. Дълго време националните архиви крият съдбата на мъжете. Когато най-накрая документите са разсекретени става ясно, че само един от тях е видял слънчевата светлина отново.

Две групи на НКВД били пратени в катакомбите – една от Одеса и една от Москва. Това създало напрежение, което довело до престрелки и предателства. Мрачната атмосфера на тунелите никак не помагала на мъжете.

Много от тях били екзекутирани. Другите умрели от най-различни болести. До 1943 година живи останали само лидерите на групите. Същата година главата на НКВД Одеса застрелял фатално тази на НКВД Москва. Мъжът останал девет седмици в катакомбите напълно сам.

Въпреки че успял да избяга от подземието, през 1944 година отново бил пратен долу. Умрял малко по-късно при експлозия на граната.

Много от тунелите все още не са изследвани и може би никога няма да узнаем тайните им. В интернет често се разпространява и историята на младата Маша, която през 2005 година отишла на парти по случай Нова година. Тя и нейните приятели се напили и открили един от входовете на тунелите. Разбира се, решили, че е добра идея да влязат вътре. Не е ясно какво са търсили - може би онзи златен модел на Титаник, за който се носят легенди. Или пък телата на евреите убити през Втората световна война. Може би онези на нацистите, екзекутирани там.

Всички ученици, които били с Маша, се върнали по домовете си. Тя така и не излязла от катакомбите. Според историята момичето направило няколко грешни завоя, изгубило се, а в района нямало какво да яде, нито да пие. Било студено. Не е ясно от какво е умряла - глад, дехридатация или замръзване.

Една от най-известните снимки от катакомбите е на три момчета пред разлагащо се тяло. Твърди се, че то е на Маша. Но мъжът, направил снимката, твърди друго. През 2004 година изчезнал друг тийнейджър от Одеса - синът на магната Арман Стендзениекс - Янис. Милиардерът обявил награда за онзи, който намери сина му.  Тогава се получава първата информация за тяло в катакомбите. Коста Пуговкин, направил снимката, слиза долу, взима останките и отива с тях в полицията.

Ала се оказва, че тялото не е на Янис. ДНК-то не съвпада. Също така трупът се оказл на момиче.

Но в катакомбите има и живот. В едно малко езеро под земята, гидовете започван да отглеждат риба.  По стените на тунелите се виждат инструменти за добив на кокина, съветски принадлежности, реконструкция на скривалища, използвани от престъпници, датиращи от Руската империя, както и подземен ресторант. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
рускиня до 17 преди 4 години
За какво е статията , какво написа ти? нещо общо? имаш проблеми с асимилирането на прочетеното? или просто чукча писател , не читател?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Одеса не е нито руски, нито украински град; просто потърсете руски вицове за евреи, и вижте в кой град се развива действието...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17После да не квичиш, като те хвърлят на прасетата?
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: ЗА ДИВЕСРСИЯ В ПОЛЗА НА ВРАЖЕСКА ДЪРЖАВА ПО НПК СЕ ДАВАТ 5-15Г. ЗАТВОР! ПРЕТРЕСЕ ЛИ ВИ, РУБЛАДЖИИ? БЪЗИКАТЕ СЕ ТУКА, НО ВИ СТЕ СТЪЖНИ СЛУЖБАТА...ВНИМАВАЙТЕ ЕЙ! ЩЕ ВИ СМЕНЯТ ПОЛА В ЗАТВОРА ,ЗА 15Г ЩЕ СТАНЕТЕ ***))):
15
9
 
1
 
! Отговори
Пълни глупости преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!! Това, че говорят руски е вярно, но не е вярно, че се мислят за руснаци, наротив самосъзнанието им е на украинци. Одеса е и ще остане украинска.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Одеса не е руски град.Само е създаден от руснаци върху гола земя когато Руската Империя завладява повторно територията на днешна Украйна.Територията тогава е била на Османската Империя,която Русия побеждава в няколко поредни войни.Тогава се заселва руско население,също българи приети от Русия.Създават се всички днешни големи градове с руски имена и руско и българско население.Населява се Крим.След Октомврийската революция управляващите комунистически евреи създават украинизма,както македонизма
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм учил в 125 основно у-ще (зад хотел София).Там има вход.Влизал съм 2 пъти с два фенера, нож и водопроводно тръбе. Минал съм около 800 метраПосле явно ме видяха и сложиха вратА с катинар на входа.Просто тунели.
12
5
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До БогомилТи, колко пъти си бил в Одеса ?Знаеш ли, че там се говори си вно на руски език въпреки опитите на Киев да забранят това.Хората мислят и живеят като руснаци в Одеса.В Одеса всичко руско се приема за близко.Аналогиите ти с Търново и София са неправилни.
11
14
 
11
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ВСВ, ТАМ СЕ БИЯТ УКРАИНЦИ И ХОРАТА НА НКВД.ВСИЧКИ УКРАИНЦИ МРАЗЯТ РУСНАЦИТЕ.
10
1
 
18
 
! Отговори
София, моя любов преди 4 години
Дори археолозите признават, че не познават добре катакомбите под София.Едни казват, че общата им дължина е около 200 км, други твърдят, чеса доста повече. Не е ясно дали се взимат предвид и тунелите, които излизат извън града.Катакомби има и под други наши градове. Някои са свързани с военни съоръжения, строени през 20-и век.
9
0
 
13
 
! Отговори
сити лайф преди 4 години
катоакомби има в много градове в европа като рим париж лондон в софия също има много подземни тунели с дължина около 240 километра по официялни данни
8
12
 
20
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До ай сиктирОдеса е толкова руски град, колкото всички български градове са турски. Това че Одеса 300 г. е в състава на Руската империя, както и факта, че София или Търнова са били 480 години в Османската империя няма как да ги направи руски или турски. Ай сиктир бе умнико.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000 километра?Разстоянието от Одеса до София е 700 км, тези катакомби сигурно стигат до Марсилия?
6
0
 
16
 
! Отговори
За чест наОбщинарите преди 4 години
от царско време, те не са дали на немците подстъп към катакомбите под София, въпреки че по онова време сме били съюзници с тях.Знае се, че сподвижниците на Левски са ги използвали. И не само те.И днес се използват от някои институции част от тези тунели.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eто я новата порция пропаганда.След Гулаг - катакомбите на Одеса...
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софийските катакомби са древни и са много по-интересни от катакомбите на други градове. По техните тунели може да се стигне от центъра на София до Бояна, а също така и до местността "Китка" отатък Перник. Знае се, че са били използвани за бягства и укриване още от първите християни по времето, когато все още са били преследвани.Много неща се разказват за тези катакомби, не знам дали някой ги познава изчерпателно и дали се знае поне приблизителната обща дължина на тунелите им.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,поне при ядрена война има къде да се скрият.
2
17
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Одеса украински град ха-ха поредната лъжа.
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме за катакомбите на Банкя да научиме.