Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!

Имаше ли храна, докато растеше, пита Филипа активистката
7 яну 2020 19:30, Нели Христова
221
Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!
Снимка: Reuters

Също като Грета Тунберг, Филипа Николова е на 16 години. Тя е от България, но живее в Лос Анджелис. Филипа решава да направи видео, с което да се обърне към шведската активистка, тъй като не е съгласна с думите й от срещата на ООН миналата година.

"Също като милиони хора по света, аз чух речта ти. Ти говориш от името на нашето поколение, но колкото и да оценявам това, има някои неща, с които не мога да се съглася. Надявам се да разбереш мнението ми", казва Филипа в своето видео, публикувано в Youtube.

Милиони деца дори не са били на училище

"Грета ти спря да ходиш на училище, за да говориш за промените в климата. Но има милиони деца, които дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, когато растеше, имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода, която да пиеш? Милиони деца умират, защото нямат чиста вода. Трябвало ли е да работиш, за да оцелееш? Милиони деца напускат училище, защото трябва да работят. Ти знаеш какво е да ходиш на училище и да имаш нормално образование. Също така знаеш какво е да имаш тоалетна. Така че Грета, нямаш никакво право да се оплакваш за своето детство", казва 16-годишната българка.

Не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда

В своята реч пред лидерите на ООН Грета Тунберг също така заяви, че повечето решения се взимат в името на парите и икономическият растеж. Филипа не е съгласна и с това: "Грета, не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда. Надявам се, че знаеш, че най-великите постижения в човечеството, науката и изкуството, са постигнати благодарение на финансовата подкрепа на богати хора. Грета, нямаш право да обвиняваш богатите, че не помагат в намирането на решение на проблема. Това не е честно.

Богати хора като Опра, която построи училища за момичетата в Африка. Като Мат Деймън, който помага на хората в Африка да имат достъп до чиста вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда. "

Направи нещо истинско

"Вярвам, че със славата, която придоби през последните месеци и влиянието, което имаш, дори стана "Личност на годината", ще можеш да превърнеш тази слава в сила, която да намери решение на проблема. Имаш възможност да създадеш организация, която да помогне за спасяването на света. Направи нещо истинско, Грета. Като Боян Слат от Нидерландия, който създаде Ocean Clean Up на 16 години. Сигурна съм, че можеш да измислиш решение, толкова добро, колкото това", допълва още момичето.

"Надявам се, че някой ден ще се срещнем и ще работим заедно. Но дори и да не стане, вярвам, че можеш да направиш нещо велико. Късмет. Благодаря ти", завършва своето обръщение Филипа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моме, вземи направи нещо с което сама да станеш известна поне колкото Грета
172
0
 
5
 
! Отговори
горкото дете преди 4 години
Не е достатъяно да си взимал скъпи уроци. Опитва се да ги изиграе,но не и се отдава много театъра.
171
3
 
8
 
! Отговори
ответен удар преди 4 години
И що в "тубе"-то е тоя апел.....Да не би на Грета да са и спрели мейла,вайбъра и месинджъра????? Или по наш обичай __един бие тъпана - друг събира парсата!!!__ Ама карай да е весело........И честито Рождество Христово на всички!
170
5
 
28
 
! Отговори
тфа момиченце преди 4 години
свръхамбициозната му майка се опитва да го пробута за кариера в Холивуд. Толкова отрепетирано и преиграно, че ми стана неудобно да го догледам.
169
3
 
27
 
! Отговори
Да преди 4 години
Грета, после Изабел( пак шведка от ирански произход), после наша Филипа...Тия 16-годишни много ангажирани,бе.Влече ги славата.От климат, от политика, от икономика, от всичко разбират.
168
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази девойка спазва българската традиция да се подмазва на силните на деня, с май и се иска да стане известна , като Грета, на която завижда
167
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета си мие главата с шампоан,къпе се с душ-гел и си мие зъбите с паста за зъби,ползва дрехи а не палмови листа и се топли и свети с електричество.Така,че по-кротко с екото.Без химия ,няма физика!
166
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам(или се правя на неразбрал)какъв е мотива освен една пошла в истиността си самореклама целяща да пропагандира на Тунберг славата своята"версия"за известност.Като имаш идея и искаш да я споделиш защо тук и зачекваш друг проблем но не и въпросният?Моралното мото за единност в бъдеще е единственото на което се надява момичето без да се надява и на"друго".....НАЛИ ФИЛИПА?
165
3
 
21
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Някой много хитро се възползва от наивността на тези две деца.Много трябва да четат и учат докато стигнат до истини и решения.
164
1
 
31
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Това на Качакова щерка ли е ? Ако е така , нека първо да попита майка си , какво направи за страната си , когато се намърда в НДСВ , защо се отказа толкова бързо и това ли и беше целта - да стане аташе в Щатите ??!!! Дъщерята , ако иска да се прави на интервсна , да зададе въпроси на БГ-управниците за екологията в Родината и !!!!!!!!!!
163
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичко Били, ще и подари безплатни ваксинки противогрипна и HPV, /за рекламата/
162
4
 
16
 
! Отговори
язе преди 4 години
На Наща мър-а само един въпрос ще и задам;за да има един милиардер, колко хиляди души требе да умрат преждевремено и колко милиона требе да страдат, за да стане милиардер. Та после обяснявай научния и технически прогрес, че са го направили богаташите.
161
10
 
4
 
! Отговори
Любка от LA преди 4 години
13-годишната Анна-Мария направи там изложба, със сестра си Филипа изкараха актьорската школа на Клуни и ПфайфърТе са млади, красиви, възпитани и невероятно артистични. Едната вече пробива в света на изкуството с картините си, а другата е бъдеща актриса.
160
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, ама при Тунберг няма лиготии и превземки.
159
4
 
12
 
! Отговори
Явяяяяя преди 4 години
И нашенска пръчка иска евтин гювеч рийш ли...лосанжелиска яка пръчка Начи ги хи хи
158
8
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
Българка ама американска... иначе е същото лайспражнение като шведката
157
10
 
27
 
! Отговори
Българче преди 4 години
Тунберг поне не е избягала от родината си мило девойче, гледайте първо дали имате необходимите морални точки за критика
156
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички био- и екотерористи мога ли да ги попитам ползват ли телефони, таблети, интернет??99,99% от тях предполагам със сигурност! Много е лесно и готино да си био и еко и да ползваш всички блага на напредналата цивилизация. Само че драги ми смехурковци напредък и развитие се постига чрез индустрия. А индустрията за съжаление е мръсно нещо. Еко и био са дивите племена из горите на Амазонка но там няма интернет и фейсбук и на никой не му се живее така нали??
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123И майката Качакова заявява, че Г-н Бакърджиев трябвал да бъде съден, че бил взривил на г.димитров мавзолея. В домът си същата в България има руска баня известна на сякаде в чужбина като финландска сауна само в Русия и техните *** е руска баня. Но живее в ЛА.Поредната червена *** която се изнесе в лошия САЩ.
154
4
 
29
 
! Отговори
123 преди 4 години
Лигаво си е нашето.Майката е търговско аташе в Лос Анджелис,работила е в правителствата на НДСВ и Станишев.