Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"

Трите млади жени не се признаха за виновни, но се извиниха на вярващите
Обновена: 30 юли 2012 15:02 | 30 юли 2012 14:35, Елка Василева
232
Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"
Толоконникова, Самуцевич и Альохина в съдебната зала. Снимка: Reuters

Трите млади жени от руската пънк рок група "Pussy Riot" днес се изправят пред съда и може да влязат за седем години в затвора за дреболия. Владимир Путин би трябвало да даде свобода на съдебната система да наказва истинското беззаконние и корупция, пише днес в. "Вашингтон пост".

На 21 февруари в Москва пет момичета, облечени в ярко светещи дрехи, застанаха пред олтара на най-големия московски катедрален храм "Христос Спасител" и изпяха, акомпанирайки си с китари, "пънк молитвата" "Богородице, изгони Путин!".

"Изявата" им продължи 30 секунди, преди да ги изхвърлят оттам, но в интернет се появи видео с музиката и още "солени" куплети. През март три от момичетата бяха задържани и оттогава са в ареста. Съвсем наскоро задържането им беше удължено с шест месеца. Обвинени са в хулиганство, но всъщност става дума за нещо много повече.

Арестуването на "Pussy Riot" може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание. Две от тях имат деца, припомня вестникът.

Около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си. В подписката се включиха още 42 000 души.

В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: "Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконието в правосъдието".

Като благодарят за обществената подкрепа, те признават, че бруталността и примитивността на опонентите им остава и досега неразбираема за тях.

В Хамовническия съд в Москва, където се състоя процесът срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, днес започна делото срещу трите момичета от "Pussy Riot". При пристигането на младите жени, които бяха въведени в съда през страничен вход с белезници на ръцете и привързани към полицейска служителка, поддръжниците им скандираха "Момичета, с вас сме!" и "Победа!", съобщава Ройтерс.

Момичетата се усмихваха зад стъклената преграда, както се вижда на кадрите, качени в интернет от съда, в който днес се излагат първите законови аргументи по делото, отбелязва Франс прес.

Още по темата

Трите млади жени не се признаха за виновни за хулиганство в храма „Христо Спасител“, но се извиниха на вярващите, които са обидили с пънк изпълнението си.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано днес в британския в. "Таймс", откъси от което бяха излъчени от руската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: съдРусияPussy Riot
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
8
 
35
 
! Отговори
jimm преди 11 години
Това са "момичетата" от "Възстаналата п..."? Ами вижте и вие: Внимание, кадрите не се препоръчват за хора с нормална психика и морал! Внимание, кадрите не са подходящи за лица под 18 години! Бременната Толоконникова в публичен групов ... спектакъл, 4 дена преди да роди: v-retvizan2.livejournal/81515.html Другата "краде" замразено пиле, завирайки си го ... plucer.livejournal/281211.htmlРуските власти са объркали мястото - тези са си точно за спец. отделение в психиатрията!!!
195
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ааа..Идиоте, църквата не ти е дом, а публично място, върху което ти нямаш никакви права. Ще си се моля както си искам, ако искам и ще се изсера в храма, ако така разбирам общуването с Бог :))))
194
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МартинДа, води се война срещу религията, която от както е създадена служи за поддържане на властта на диктатори като Путин. Това което са направили тези смели млади жени е да се опитат да събудят вярващите овци като тебе.
193
9
 
34
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Тези момичета са извършили кощунство. Те не се молеха, а врещяха като бесновати в храм на Светата Троица. Това тяхното не е изразяване на свободно мнение, а е натрапване на аморално поведение. Доколкото разбирам е поредната им извратена провокация. Да се смили Бог, защото тези момичета не разбират какво правят, ако разбират по-лошо. Християните са наясно, че срещу вярата се води война. Невярващите не могат и да си представят, те си мислят, че е ала бала, дори оправдават подобно поведение.
192
8
 
33
 
! Отговори
evleh преди 11 години
Анонимен, така и не разбирам защо и Вие и толкова много хора прибавят на Църквата /за православната става дума/ неща, които са пълни лъжи. Ако някога прочетете книги на светите православни отци, ще разберете, че представата ви за нашата църква е много изкривена и нереална. Смешно и жалко е православната църква да бъде обвинявана заради гнусотиите на католическата църква, но и никога няма да видите православната църква да се защитава и оправдава и за това има причина.
191
10
 
32
 
! Отговори
Aaa преди 11 години
Разбира се според Вас, че е трябвало да влязат в църквата с пушки, а не с музикални инструмети, тъй като навремето църквата е правила злини.
190
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О леле,осквернили били храма...Тва е нищо в сравнение с злините на църквата,която в името на измисления си "бог" е избила толкова много хора и е спъвала прогреса с векове! СМЪРТ!
189
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво толкова са направили,че 7 години....Безумие...Пели в някакъв храм... Да го бяха взривили разбирам,ама за тва че са пяли... Богохулство?! Откога богохулството е престъпление? За мен това е обикновено хулиганство и като атеист смятам,че определянето му като "богохулство" е недопустимо за една светска държава. Всеедно да заключат някой,защото обижда мадона.Само дето е направено в храм без позволение и затова е хулиганство.Знам че войнстващи заблудени "вярващи" ще ми цъкат минуси,но не ми пука
188
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз викам да отидем в александър невски и да прочетем молитва"Господи,прогони Бойко"
187
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само в средновековна, варварска страна като Русия може да осъдят ефективно човек на години затвор за подобна проява.
186
11
 
34
 
! Отговори
Ааа.. преди 11 години
Да оставим вярващите да ги съдят, а не официалната власт. Те не са пели пред прокурата, а в църквата. Все едно да се намъкнат във вашият домът и да си правят каквото си искат, а след това разни безмозъчни и издухани интелектуалци да се опитват да ги защитават.
185
12
 
34
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Создател на "Штурмгевера" след победа беше взет в плен и испратен в град Ижевск със немско оборудване за щампосване, а Колашников работил през това време в град Ковров. Така, че и руска гордост на всички времена АК. - Е чиста немска работа!
184
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета всичко тука разбирам европейските стереотипи, които са "стиснат като грък", "шумен като италианец" и "*** като българин".
183
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе, каквото и да си говорим, който е познавал рускиня - знае: всички рускини и подобни на тях са бруталните к**ветини. Сами са си заслужили тази слава! Иначе руснаците са страшни пичове, засъжаление са проклети с тия злобни женски... а тия пънкарки - да ги шият в панделата. като имат деца да си ги гледат, не да служат на западни интереси.
182
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напротив, Анонимний - доказателства за това, че именно Хюго Шмайзер, подкрепян от екип от още 473 оръжейни майстори, е истинският конструктор на автомата Калашников - има. Това, че не са достъпни за тебе и ти не си запознат с тях, не е доказателство за тяхната липса.
181
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шмайзер и Калашников.Основните разлики междудвете системи e начинът наразглобяване и ударно-спускателният механизъм исхемата на заключване на затвора (ротационен болтовзатвор заключващ сепосредством бойни упори приАК-47 и клинов прекос присхемата наШмайзер).Разликите в кинематичните схеми саочевидни, което означава, четвърденията за рускакопирка са неуместни инесериозни. Доказателства затова, че Автомат Калашников е копие на Щурмгевер 44, и затова, че Шмайзер еистинският конструктор наКалашников няма. Това емит, пропаганда, произлязлаот западно- капиталистическият блокосновно от САЩ. Пропагандата се разчува вгодините, когато САЩ воюва с Виетнам, и когато започва масовото производството нанеуспешната AR-15. Sturmgewehr 44 По-късно през войната някоигермански части в СССР започнали да използватновото оръжие срещучервеноармейците. Пушкатапоказала отлични качества.Пратка по въздуха биласпусната на германска част, отрязана зад съветскаталиния, и с тях немците успелида си пробият път. При еднонегово посещение приобикновените войници нафронта, Хитлер попитал войниците от какво сенуждаят. Отговорът ОщеMP-44. Фюрерът най-сетнезабелязал пушката. На тозинов вид оръжие било даденоимето Щурмгевер 1944 (Sturmgewehr 1944,съкратено Stg-44), коетобуквално означава "щурмовапушка", откъдето и идваимето на този тип огнестрелниоръжия. Две години след края нанацистите в Русия, било представено ново оръжие,проектирано от МихаилКалашников. Идеята запушката му дошла, докатобил в болница и севъзстановявал от раните си от шрапнел по време навойната. Все още танковкомандир, Калашниковразбрал, че руската армияима нужда от нововъоръжение. Докато бил в болницата, честа тема наразговорите била липсата надобра автоматична винтовка,която да се съревнова снемските. Скоро Калашниковвлязъл в състезание за ново оръжие, което трябвало даработи в кални, мокри истудени условия. Рускиятвойник харесал простотата надизайна на картечнияпистолет ППС-43 на Алексей Судаев. Немската шурмовавинтовка оказала влияние напо-нататъшните автомати,включително и на бъдещияКалашников, но скоро следвойната потънала в складовете за неприкосновензапас . Калашников създалсвоя Михтим и спечелилсъстезанието. Впоследствиебили създадени поредица отпушки, като най-сетне се появил Автомат Калашников.АК-47 бързо бил възприет искоро бил обявен заосновната пушка на армиятана СССР, а после и на всичкидържави от социалистическия блок. Модели АКМ АКМ Автомат КалашниковаМодернизированный (Бълг.:Автомат КалашниковМодернизиран) е версия наруския автомат на МихаилКалашников АК-47. Разликите по между им са съвсем малкии включват опростяване надизайна, щампована цевнакутия за олекотяване нащурмовата винтовка, малъкогнекомпенсатор и повдигане на приклада с няколкоградуса, за да се справи с частот "скачането" при стрелба.Механизмът е същият катопри АК-47, въведен езабавител на сработването на автоматичния спусък. Цевта еудължена с 5 мм. Използва исъщите руски боеприпаси7.62 х 39 мм. АКМ е бил приетна въоръжение през 1959година в СССР/Русия. АКС АК със сгъваем приклад (АКС) АКС е версия на АвтоматКалашников, с железенсгъваем приклад. АКС е билпредназначен за въздушно-десантните войски (ВДВ). Дизайн Руското решение при изборана патрона било многопросто. Взема се стария,тежък, но и мощен патрон,използван при обикновенитепушки като Мосин-Наган, и се скъсява. Така диаметърът накуршума от 7.62 милиметраси останал същият, адължината от 54 милиметрасе намалила на 39 милиметра.По този начин патронът станал по-лек и с по-малъкоткат, но с подобна мощ.Това, обаче, което е най-революционното при АК-47 еизразът "***, точен иработи". Автоматът е изключително лесен заразглобяване, сглобяване ичистене. Употребата му е дорипо-лесна. Повечето експертитвърдят, че са нужни по-малко от десет минути, да обясниш на едно дете как себорави с него, а за чистенетои поддържането наприлежния вид на оръжието най-много един час."Калашников" е изключително издръжлив иможе да работи при почтивсички ситуации. Оръжейниексперти от САЩ са правилиняколко екстремни тестове соръжие с дизайна на Калашников: потапяне въввода, заравяне в пясък ипрегазване от брониранвоенен джип'Хъмвий' (Discovery Channel).След всички тестове автоматът работибезпроблемно. Поради тезисвойства са правени безброймодификации на автомата,като: АКМ (М - Модернизиран), АК-74 (използващ 5.45 х 39 мм патрони), Сериите 100(АК-101, АК-103, АК-105 и др.) АКС-74U, картечница РПК ит.н. Има и други моделиоръжия с друг или подобендизайн (като сръбския М70),но "отвътре" Калашников.След края на Студената война, въпреки негативни възгледина Запада върху пушката,АК-47 има огромен успех.Българската армия в моментазакупува огромни броеве АР-М1 - почти същата версия като АК-47, но с подобренацев, която увеличаваефективния обхват до 600метра, а по-опитен стрелец бимогъл да обстрелва цел на800 метра. В днешни дни пътя който изминава патрона мудостига 2100-2300 метра.Боеприпасите са същите. За днешното въоръжениеточността и откатът на АК-47не са особено задоволителнив сравнение с други по-лекизападни пушки като М16, M4, G36, AUG и др., но"Калашников" компенсиракато "бомбардира врага" със"смъртоносна стена" от олово.Обхватът на ефективнатастрелба е 300 метра като при някои картечнипистолети. АвтоматКалашников запълвапразнината междукартечницата и щурмоватапушка (това си личи и от превключвателя на типа настрелба предпазител-автоматичен-единичен, тоестосновното предназначение еводенето на автоматичнастрелба). В момента има над 100милиона АК-47 в оборот, анад 50 армии го използваткато основна пушка. Генерал-лейтенант МихаилКалашников бил награден многократно, включително сорден "Герой на РускатаФедерация" и два пъти сорден "Герой насоциалистическия труд". Тойтвърди, че въпреки огромния брой на неговото оръжие воборот по света, той не еполучил никакво заплащанеот тези продажби и дорисъобщи, че му се иска дабеше изобретил електрическата косачка затрева, вместо АК-47. Боеприпаси Югославски версии на 7.62 х 39 мм М43 боеприпаси АК-47 разполага с бързаавтоматична стрелба инеоспорима огнева мощ,поразяваща фатално камък,дърво и плът. Въпрекиголямата си кинетична енергия и пробивна мощ всравнение с други днешнищурмови винтовки, 7.62 х 39милиметровият куршум не сепреобръща напред принавлизане в целта, а бързо излиза, оставяйки малкаогнестрелна рана. Акокуршумът не е поразил нещожизненоважно, раната еотносително лесна залекуване. За това през 1974 г. бил създаден АК-74, използващ 5.45 ммбоеприпаси. Те са по-малки,по-слаби, и с по-малък откат,но са по-бързи и имат по-голям обхват, но имат по-добри балестични показатели. 5.45 х 39, припопадане в целта, порадиголямата кинетична енергия,задната част на куршума,изпреварва предната инанася големи разкъсвания и поражения в целта, в която енавлязал. Има случаи напростреляни войници отАК-74 в крака, а куршумътизлязал от главата, като епричинил множество разкъсвания. Подобно назападните 5.56 мм патрони, тесе преобръщат при навлизанев човешкото тяло и по-тозиначин нанасят много повечещети. Това са така известните куршуми с "изместен център"на тежестта.В действителностняма никакво изместване наЦ.Т.,просто куршумът е снедостатъчна жироскопичнаустойчивост,т.е. централната ротация придадена му отнарезите в канала на цевта епо-малка от необходимата.Това позволява припопадение в тялото (и не самов тялото -един голям недостатък са много лошите инепредвидими рикошети вусловия на град и т.н.),задната по-тежка половинада се опита да изпреварипредната, така се получава завъртане и проектилътпоема по непредвидиматраектория, което епоследвано от множестворазкъсвания ипоражения.Някои смятат, че са дори по-ефективни отсъответните американскимеждинни патрони 5.56 х 45мм. Въпреки това 7.62 ммкуршум се е доказал катомощно средство за убиване, пробивайки дърво и метал.Въпреки че няма обхвата,точността и балистичнитеефекти на поразяване наднешните щурмови пушки,7.62 х 39 мм има голяма кинетична енергия и събаря седин изстрел (проблемите стази способност на 5.56 ммбоеприпас водят дотърсенето на нови куршумиза американските пушки, като 6.8 х 43 мм RemingtonSPC, който е нещо катомеждинен куршум между5.56 х 45 мм и 7.62 х 39 мм).Куршумите, изстреляни отАК-47, имат малък обхват от приблизително 650 метра, нос оглед на военните действияот Втората Световна войнанасам, повечето пехотнисхватки (особено в градскаобстановка) се водят най- много от такова разстояние.Много е вероятно 7.62 ммкуршуми, изстреляни от"Калашников", да са поселинай-много смърт по света исъс сигурност ще продължат да го правят. Символично значение През периода на студенатавойна АК-47 се налага катосимвол на лошияидеологически враг вхоливудската филмоваиндустрия. Въпреки края на Студената война стереотипътза бандита с АК-47продължава да сеексплоатира. Факт е, обаче, че"Калашников" е навсякъде ивсе повече западняци предпочитат руското оръжиепред такива като М16, коятотрябва да се пази от вода, кали други основни врагове наоръжието. Дори имадоказателства, че американски войници въвВиетнам са захвърлялитехните "черни пушки" (М16)и са грабвали руската класикавъпреки образа и на"оръжието на лошия". АК-47 се е превърнал в икона (имаго дори на знамето наМозамбик, като символ нареволюцията). АК-47 може дасе представи като "символ наоръжието" като цяло. Светът признава, че АвтоматКалашников Модел 1947 еедна от най-добрите пушки,правени някога. Фрезована или щампованацевна кутия Фрезованата цевна кутия("Milled receiver") е направенот солидна стоманенаизковка (блок), обработена иоформена чрез специалнимашини (фреза, струг). Те са здрави, не се усукват и огъвати издържат на многогодишнаексплоатация. По-скъпи и по-издръжливи, те имат някоиспецифични и индивидуалниопции. Щампованата цевна кутия("Stamped receiver") енаправена от огънати,закалени стоманени пластини.Захванати са посредствомнитове. Те са много по- опростени. Лесни са заразглобяване и сглобяване.Могат да бъдат много здрави.Но могат да се усучат илиогънат при натиск. Нитовете ивинтовете могат да се разхлабят от експлоатация.
180
12
 
36
 
! Отговори
gmishev преди 11 години
Ти май не си наред. Можеш ли за пеене да пратиш някой в затвора и да си против три млади момичета , които си изказват свободно мнението.
179
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами той пънка е провокативен, фене на Крума. Но не знам за провокативно пеене в някоя бяла държава да затварят за години в затвора. Представяш ли си някой да изпее песничка "Богородице, изгони Меркел" или "Богородице, изгони Обама" - и да го пратят в затвора заради това?
178
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе остъй се, руснаците са най-велики - те са изобретили велосипеда, те са изобретили радиото, а другаря Ленин е създал славянската азбука. :-D И всичките им велики кагебисти и гереуисти си държат парите - къде, в руски банки? - неее, в западни ги държат и имат по някой и друг имотец в страните, членки на НАТО. Що тъй - ***, че му разбери... :-D
177
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"всеки, който дръзна да ги унищожи беше унищожен успешно" - ми не знам татарите да са унищожени успешно, а татарите са държали русите 300 години под татарско робство, както ние сме били под турско. Но щом казваш...