Румъния ще строи със САЩ нови реактори в АЕЦ „Черна вода“

Грандиозното партньорство е на стойност 8 милиарда долара
9 окт 2020 21:11, Елка Василева
47
Румъния ще строи със САЩ нови реактори в АЕЦ „Черна вода“
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния ще строи с американци два нови ядрени реактора на АЕЦ Черна вода, съобщава в. "Адевърул" и допълва, че грандиозното партньорство е на стойност 8 милиарда долара.

Румъния ще инициира споразумение за сътрудничество със САЩ за изграждането на два нови реактора на атомната централа в Черна вода и за рехабилитацията на друг реактор. Споразумението ще възлезе на осем милиарда долара, посочва вестникът и припомня, че неотдавна Румъния се отказа от партньорство по проекта с китайска компания, след като в продължение на няколко години той тъпчеше на едно място.

"Адевърул" уточнява, че министърът на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску и министърът на отбраната Николае Чука са на официално посещение в САЩ от сряда, но не са обявили причината за визитата. Посланикът на САЩ в Букурещ Адриан Цукерман обаче разкри вчера, че Румъния и САЩ ще си сътрудничат в ядрената сфера, а споразумението ще бъде подписано от министъра на икономиката и енергетиката, отбелязва вестникът.

Като цитира американския посланик в Букурещ, "Ромъния либера" информира, че министърът на икономиката и енергетиката на Румъния ще се срещне с президента на "Ексим банк" Кимбърли Рийд за подписване на меморандум за разбирателство, който визира финансирането на ядрения проект в Черна вода и други проекти в Румъния.

Това "е най-големият финансов пакет, получаван някога от Румъния и показва доверието, което САЩ имат в своя дългогодишен партньор и съюзник. Двустранните отношения САЩ-Румъния никога не са били по-силни", е заявил американският посланик, цитиран от "Ромъния либера".

Румънските вестници припомнят, че на 26 май държавната компания "Нуклярелектрика", която управлява атомната централа в Черна вода, поиска прекратяване на стратегията за изграждане на трети и четвърти реактор на централата с китайската компания CGN, с която румънската държава преговаря няколко години. Проектът се оценяваше на 6,45 милиарда евро, припомнят "Адевърул" и "Ромъния либера", цитирани от БНР. Вестниците припомнят изказване на министъра на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску, че Румъния е била държана дълго време като заложник на така нареченото споразумение с китайската компания и че трети и четвърти реактор на централата трябва да бъдат построени с партньори от ЕС и САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
учен преди 3 години
До Тикволандия...еми тази в Белене е в БГ .....а другата е на НЯКОЛКОСТОТИН км -в Румъния ...ПАНЯЛ ????? или пак да обяснявам ! ....ВТОРА АЕЦ в Белене е от бай Тошово време ( подНАТИСК от СССР ) ....после Царя и *** почнаха да правят НЕЩО - БЕЗ ПОДПИСАН ДОГОВОР ....КРАДЯХА ...КРАДЯХА...КРАДЯХА пари ...после купиха 2 реактора ( БЕЗ ПОДПИСАН ДОГОВОР ) ...а Б.Б. какво да прави ??? предложи ги на ИРАН и арабите-никой не ги иска ...АЕЦ е само за ЯДРЕНИ страни ( да си складир. гориво забомби .
36
1
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Как така площадката в Белене била в заметръсна зона, а тази в АЕЦ "Черна вода" не е?Докато управляват Бойко и гербаджиите нова българска АЕЦ няма да видим - нито с руски, нито с друг реактор. Това е истината.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли с чернобилски реактор, не струва !
34
4
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
До ученГосподине, моля ви, елате на преглед за уточняване на диагнозата.
33
10
 
5
 
! Отговори
учен преди 3 години
До Анонимен 37........АНОНИМЕН МАНИПУЛАТИВЕН ГЛУП-К..........До сега само руски " САМОВАРИ " ядрени гърмят...и троват цялата земя ....ПАНИМАЕШ ??????? само руски !!! нямат и престава ( или по колхознически не ги интересува ) как да спрат радияцията при авария !!!!! В САЩ ...в Франция имаше аварий....ДА СИ ЧУЛ за изтичане на радиация ????? . а във ФУКУШИМА - най- гол. възможно изпитание ( земетресение 9-та степен + цунами ) и реакторите ИЗДЪРЖАХА -никаква радиация !
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ммаллиййййййй ! Катастрофата е неизбежна. Край. София е далече и затова благославят жендерите сделката но ще го отнесеме ние от северозападнала белгария
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36 АнонименТочно американските са рискови "гърмящи" и ще го отнесеме ние защото аварията е гарантирана така , че ръкопляскай докато все още можеш
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що тъй ве "глупави" румънци? Няма ли да вземете колхозните гърмящи реактори? Американските са много капиталистически
29
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на румънците. А ние се занимаваме с *** и допотопните им реактори.
28
6
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Сега разбрахте ли защо не дават в България да се строи ядрена електроцентрала...Ще затворим пазара на румънците. А ако нямаме електроцентрали ще ни продават и тока ,,няма да сме енергийно зависими"....
27
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците сключили договор със себе си.... уау!
26
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СандоБългария още от миналата година е започнала да внася за първи път в своята история повече ток отколкото е изнесла.
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще строят на двойна цена. Пак китайците ще дойдат да им строят американския реактор, произведен в Китай.Всичко друго ще е същото като Белене - турбини, генератори, управление.Т.е. за два китайски реактора по лиценз на Уестингхаус, ще вземат двойно повече пари спрямо Белене.Честито. Да чуем евроатлантиците, русофобите и американофилите.
24
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците си взеха белята с този договор. Първо американското гориво за АЕЦ е по- слабо от руското, по скъпо , ще се доставя от по-далече и отработеното такова румънците ще трябва да си го съхраняват поне 50г. докато руснаците си го вземаха обратно. И какво гориво ще им дадат от САЩ като 46% от тока в САЩ по официални данни се произвежда от руско ядрено гориво. Украинците се опитаха да го заменят, но се отказаха. Като по-слабо горивото от САЩ се заменя по-често и това оскъпява тока.
23
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Спират ги защото са руски, а Русия се чуди как да пороби отново Източна Европа.
22
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците затова са пред нас и вървят напред, те скъсаха с руския корупционен модел. А българите още рoбуват на руснаците и плащат данък Русия.
21
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради 1 и 2 реактор в Черна вода спряха 1 до 4 реактор в Козлодуй. Сега заради 3 и 4 реактор в Черна вода ще искат да спрат Белене.Лъсна истината.
20
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рассия няма работа в България. Да ходят да строят реактори в Зимбабве. Там им е мястото.
19
5
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
споко, скоро и ток ще почнеме да внасяме
18
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, краварски ядрен коптор до нас....