90% от хотелите по Черноморието няма да отворят на 1 май

На тази дата се очаква да бъде открит летния сезон
28
90% от хотелите по Черноморието няма да отворят на 1 май
Снимка: БГНЕС

Близо 90 на сто от хотелите по Черноморието няма да отворят на 1 май, когато се очаква да бъде открит летния туристически сезон.

Причината е влошаването на епидемиологичната обстановка в страната и въведените мерки за борба с COVID-19. Това заяви пред „Монитор” председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев. Хотелиери обаче продължават битката за оцеляването си и предлагат чадърите и шезлонгите по родните плажове да бъдат безплатни за поне три години.

Още по темата

Според последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов чуждестранните туристи у нас трябва да разполагат с негативен PCR тест сертификат за ваксинация или документ за наличието на антитела.

Безопасното им пътуване ще бъде подсигурено и с обособяването на зелени коридори. Мярката за рестарт на туризма обаче ще влезе в сила от началото на май, когато се поставя официалното начало на летния туристически сезон в страната. Макар голяма част от местата за настаняване да не планира да отвори през първите позволени дни, това все пак ще се случи през юни или юли.

Хотелиери по Северното Черноморие са категорични, че ''оцветяването на картата на България от червено във вишнево'' отблъсква гостите. Именно заради третата вълна на COVID-19, през която страната преминава, не се наблюдават ранни записвания и плащания за летни ваканции. Предстоящият Великден също създава предпоставка за проблеми в сектора, тъй като летният сезон у нас тръгва по-късно от официалните почивни дни за празника. В Румъния той се пада по същото време и очакванията са били десетки хиляди румънци да залеят българските плажове.

''Голяма част от румънските семейства проявиха интерес към страната и през тази година, но през последните две седмици ги анулираха масово, защото все още изчакваме заповедта за зелените коридори на здравните власти'', поясни Косев, като допълни, че на този етап разполагат с достатъчно персонал, но проблеми вероятно ще се появят през юли, когато се очакват повече туристи.

Хотелиерът от Южното Черноморие и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов пък коментира, че трудностите при намирането на персонал датират още от 2007 г.
Обстановката се усложнява и заради COVID-19 пандемията - служителите масово се насочват към други сектори в търсене на сигурност.

С цел привличане на повече българи и чужденци по родните плажове от БХРА изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с предложение чадърите и шезлонгите на плажа да са напълно безплатни поне през следващите 3 години. Изпълнението на подобна идея обаче не е никак лесно, тъй като концесионните договори се различават един от друг и има стриктна процедура, която ресорното министерство трябва да спази. Освен това от организацията се обявяват против увеличаването на площта на заведенията по плажа, тъй като по този начин ще се намали пространството за летуване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: морехотелисезон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Румънец преди 3 години
Тази година ще ни броите по пътя за Гърция,Турция и обратно
26
0
 
3
 
! Отговори
Коча преди 3 години
Пуснах сълза, преди години капарирам стая в Несебър. Пристигам, собственика ми казва: Брато, сори обаче дойдоха едни македонци които ще платят повече от теб Връщам ти капарото и чао.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мислех, че ще доживея ден, в който бакшишите, кръчмарите, и мутро-хотелиерите ще вият от глад :)
24
0
 
5
 
! Отговори
Юнаци преди 3 години
Следващата стъпка на мутрите е да заградят и водата и да чакат нещо да падне. Жалко за съсипаната страна от муто-строители, мутро-хотелиери, ресторантьори и концесионери.
23
3
 
5
 
! Отговори
до блян 18 преди 3 години
а концлагери за купувачите на виртуални изтребители за 4 милиарди?комунистите му били виновни!къде са те? има един при който държавните заеми за 37 милиарда евроза който заблудените хорица за 4ти път ще гласуват и казва че бил преследван от ***. А беше пазач на бай Тошо който сега ни командориникога не е имало истински комунистиа хора лапачи независимо от кои партии сада се облажват на гърба и да манипулират с наивноста на болшинствототака е живота по света
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умен човек с държавни куфари е малко оксиморон, но ако бяха умни щяха да заделят по нещо от къртещата печалба в продължение на десетеилетия, вместо да си сменят кайените като тениски. Ама нъц, сега да си хапват бетон и пият пясък. С подарените пари винаги е така.
21
0
 
7
 
! Отговори
joe преди 3 години
Наел съм си цяла къщичка с басейн на морето, само за семейството ми, без други екземпляри наоколо и хич няма да им стъпя в кирливите хотели.
20
1
 
13
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Браво, това е велика и справедлива идея. Те изкрадоха парите, те ги раздадоха на деца и внуци да построят тези палати, сега.....да си чукат с тях главите,тъпите комунисти.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гледали са дългосрочната прогноза за времето. В accuweаther Варна месец май 19-22градуса , минимални 12-16. За моржове си е.
18
0
 
16
 
! Отговори
що е конкуренция? преди 3 години
Разбрахте ли го вече *** хотелиери и ресторантьори?
17
2
 
8
 
! Отговори
Блян преди 3 години
До МенХотелите да се преустроят в концлагери за комунистите!
16
0
 
4
 
! Отговори
сезона е открит преди 3 години
когато дойде първият турист на морето и сезона с откриваше преди.
15
0
 
12
 
! Отговори
Годжи Бери преди 3 години
Да не отварят!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога да не отворят
13
0
 
21
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Супер, дано фалират.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз лятото ще отворя апартаментче на моретопритрябвали са ми подпорнирте стени на мутрите!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез печалбари пак кроят някакви планове да те пррееват докато хвърчиш!Не ми се вярва да те оставят ей така без да са ти обрали парите!
10
1
 
21
 
! Отговори
3792 преди 3 години
Хотелте са прекомерно много. Сега е моментът да се преборазуват в сгради с друго презназначение или да бъдат разрушени. така морските ни курорти ще станат по-привлекателни. Най-лесно е да се изчисли плажната площ и колко души побира. Такъв трябва да е и капацитетът на хотелите. И стига вече с тези хотели, чиито собственици са лишени от въображение и съобразителност. От всяка война има тежки последици. Умните се оправят, тъпите потъват. Това е правило в капитализма. Стига хленчове!
9
0
 
18
 
! Отговори
селянин преди 3 години
биричката коко ке е 10 или 20 лв шот у оремако е стинки
8
0
 
12
 
! Отговори
Последните Сезони преди 3 години
с туристи малко,тях са повече,хората на НАП-а.