Анкара: Русия уверява, че не планира да използва ядрено оръжие в Украйна

Киев е отхвърлил твърденията, че готви използване на "мръсни бомби"
3 ное 2022 17:00, Елка Василева
34
Анкара: Русия уверява, че не планира да използва ядрено оръжие в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е уверил турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор, че няма планове за използване на ядрено оръжие в Украйна. Това заяви днес турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от турските медии.

Още по темата
По време на телефонните разговори руската страна увери Турция, че не планира да използва ядрени оръжия. От своя страна украинската страна отхвърли твърденията за подготовка за използване на "мръсно оръжие" ("мръсни бомби"), каза Калън.

Според говорителя на турския президент Анкара възнамерява да предложи на страните в конфликта да се върнат към преговорите за мирно уреждане на кризата.

Калън заяви още, че след като Русия е получила това, което е искала, се е върнала към "зърненото споразумение", посочва държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Смятаме, че Русия получи това, което е поиска, посочи Калън, като изтъкна ролята на Анкара за връщането на Москва към споразумението.

През последните три-четири дни положихме големи дипломатически усилия. Министърът на отбраната, министърът на външните работи положиха много усилия. Във вторник нашият президент проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, каза Калън.

Той заяви, че паралелно са били проведени разговори с Украйна, която "е взела конструктивно отношение спрямо исканията и очакванията на руската страна".

Президентът на страната Володимир Зеленски потвърди ангажимента си към сделката за зърното в телефонен разговор с Ердоган в сряда, отбеляза Калън.

Той добави, че Турция възнамерява да съдейства за деблокирането от Запада на износа на храни и торове от Русия.

Русия е изправена пред редица проблеми. Няма официално ембарго, но логистичните и застрахователните компании се опасяват от евентуални вторични санкции. Възникна ситуация, при която се избягва сътрудничеството с руснаците. Ние, международната общност, трябва да направим нещо по въпроса, като казваме това на колегите ни в Европа и САЩ, каза Калън.

Според него предоставянето на гаранции за износа на торове и зърно от Русия не бива да се възприема като "подкрепа за плановете на Русия да води война (в Украйна)".

На 2 ноември Русия реши да възобнови участието си в сделката за зърно, след като Украйна с посредничеството на ООН и Турция гарантираха писмено, че няма да използват коридора за сигурност в Черно море за военни цели, съобщи руското министерство на отбраната. В същото време Москва заяви, че си запазва правото си да се оттегли от споразумението, ако Киев наруши дадените от него гаранции.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
за ядрено оръжие говори единствено и само запада. от русия не са казали и дума в какъвто и да е контекст
25
2
 
3
 
! Отговори
Комшу, преди 1 година
спри кючека и се ослушай, че с тази инфлация Западът ще ти разкаже играта. Никой и нищо няма да ти помогне. Не си мисли, че тия от НАТО ядат яйзата с черупкита. Ясен си им отвсякъде.
24
3
 
2
 
! Отговори
МАНТАЛИТЕТ РУСКИ преди 1 година
РУСНАЦИТЕ ЩЕ ПОТОПЯТ ХЕРСОН И ЦЕЛИЯ РАЙОН ОКОЛО НЕГО. НЕ СЛУЧАЙНО МАХАТ И ХОРА ОТ ДЯСНАТА СТРАНА НА ДНЕПЪР, ОТКЪМ ТЕХНИЯ ТИЛ. САМО ПРЕДИ 2 СЕДМИЦИ СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА. СЕГА ВЕЧЕ Е ХАКТ. УКРАИНЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ВЛЯЗАТ В ГРАДА СИ, АКО ТОЙ Е ПРАЗЕН ОТ РУСКИ ЧАСТИ.
23
2
 
5
 
! Отговори
777 преди 1 година
Когато излизаха новини че, някой руски държавник заплашва с ядрено оръжие, честно казано не ми пукаше. Сега съм доста притеснен , защото руснаците винаги правят обратното на това което обещават.
22
2
 
2
 
! Отговори
ДО 23 преди 1 година
ТИ НЕ СЕ ЧОВЕК, А ВАМПИР. ВАРНА Е ОБСТРЕЛВАНА ОТ РУСКИ КОРАБИ. РУСНАЦИТЕ СА ИЗБИЛИ НЯКОЛКО НАШИ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛИ. СЕВЕРНА ДОБРУДЖА, МОРАВИЯ, ЧАСТ ОТ ШОПЛЪКА. ТРАГЕДИЯТА С НАС КАТО ХОВА ОТ РАЗРИВА С НАШИТЕ РОДНИНИ В МАКЕДОНИЯ. ПОДТИКНАЛА Е РУМЪНИЯ В 1-ТА БАЛКАНСКА ВОЙНА ДА НИ НАПАДНЕ .............................., .....,....,
21
2
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ЩЕ СТАНЕ ОБАТН преди 1 година
ЩОМ РУСНАЦИТЕ КАЖАТ НЕЩО, ТО НА ПРАКТИКА ПРАВЯТ ТОЧНО ОБРАТНОТО. СЕГА ВЕЧЕ Е ВАЖНО КЪДЕ ЩЕ УДАРЯТ.
20
1
 
0
 
! Отговори
Извънреден коментар преди 1 година
Според някои хора аз съм жалък човек!Така трябва да бъда цял живот, така ли?!Оправия има ли, няма ли?
19
4
 
1
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Пророци са казали ДУШАТА Е БЪЛГАРИЯ А РУСИЯ Е ТЯЛОТО!Става въпрос за човек от Варна!Трябва и той да бъде добре, а някои хора работят против него, а защо?!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва по никакъв начин да се възпрепятства износа на руска и украинска пшеница към Африка, да не се налагат санкции за руски торове и енергийни ресурси. Русия да се изтегли от Украйна. Видно е че не получи подкрепа от народа на Украйна. С бомби и сила няма как да стане. Украинците не желаят да бъдат руснаци. Желанието им трябва да бъде уважено. Престъпление е дори да се говори за опция за ядрени оръжия. Медведев който заплашва Човечеството по ВКонтакте трябва да бъде арестуван.
17
5
 
4
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Комшу , ти на тия изпечени лъжци вярваш ли ? Два месеца лъгаха света че те никога ама никога няма да нападнат Украйна и трябва да си луд да повярваш и мислиш обратното!
16
4
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
При конвенционална война без използване на ядрени оръжия оставете НАТО, Русия няма никакъв шанс дори при война с Турция. Тази "специална операция" показа на какво дередже е руската армия. Това ще засили апетитите на Китай към Сибир според мен. Не трябваше да се предприема тази война на украинска територия. Смятах Путин за добър гросмайстор но явно се подлъга. Изпързаляха го неговите и сега се чуди какво да направи.
15
4
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
руския прецедент казваше че няма да напада Украйна ден преди инвазията.. На джуджето да не се вярва а да се насочат ракетите към Москва преди да стане късно.-
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям проблем е изхранването на Африканските народи. Действията на Ердоган са хуманни и го подкрепям. Никое дете не заслужава да си легне гладно без значение на цвета на кожата му.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не вярвам на една дума на Путин и кликата около него. Има вероятност да ползват атом и тогава не съм сигурен кой пръв ще унищожи Русия. Дали Китай или САЩ защото всички живеем на една планета и не вярвам че Китай ще приемат радушно "братската" руска радиация. Русия ще бъде унищожена и ние покрай нея. Дано някой добър руски Генерал да не позволи унищожение на Човечеството.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган, най добрият политик за сега! Гледа интереса на Турция, стреми се да потуши напрежението между Запада и Русия и да се реши мирно проблема! Турция възнамерява и да съдейства за деблокирането от Запада на износа на храни и торове от Русия, за да може да няма повсеместен глад! Съдейства за износ на зърно от Украйна за бедни трети страни! Доста политици биха могли да се поучат от него!
11
1
 
0
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Прилича ми на разговор за заслуги.Да няма скоро избори в Турция или в Русия?То за Русия Путин едва ли е притеснен от избори,по-скоро иска да покаже благонамереност.Всички знаем за атомните бомби над Хирошима и Накасаки,но жертвите от двете заедно са по-малко от обикновената бомбандировка над Токио,който тогава е бил с дървени постройки и е изгоряло над половината.Тъй че и обикновените бомби носят смърт.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е измамник.6 часа преди нападението се кълнеше, че няма да напада.Повярваш ли на руснак, вече си излъган.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Русия нямаше да напада и Украйна...нали....
8
5
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А бе Ердо, че те не "възнамеряваха" и да нападат, а нахлуха с 200 хилядна войска! Който се е вързал на Кремъл, винаги е бил прекарван накрая/В.Суворов/!
7
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
А иначе не е лошо да се иэполэва атома, щото които оцелеят ще могат да пътуват в дълбокия космос