Учениците – изнервени. Чупят, бият се, посягат на учители!

Тревожно се увеличават случаите на агресия в училищата
Обновена: 30 мар 2015 14:05 | 30 мар 2015 13:23, Камелия Цветанова
105
Учениците – изнервени. Чупят, бият се, посягат на учители!
Снимка: Булфото, архив

Тенденция за увеличаване на агресията в училище и в малките населени места, отчетоха от просветното министерство. 

В над 80 процента от училищата има подадени сигнали за агресия, независимо за какъв вид са тези случаи, призна заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

За поредна година статистиката сочи, че са най-много случаи на насилие са регистрирани в София, а най-малко  - Смолян .

Още по темата

Най-голям е процентът на увеличение на вербалната агресия в училище, като през миналата учебна година са били регистрирани 286 случая, то през тази година те са с 1317 повече.

Това е 460% завишаване на този вид агресия, коментира заместник-министър Кастрева.

Тя добави, че на второ място се нарежда вандализъмът, свързан с посегателства над имущество в училище.

За миналата година са били регистрирани 63 случая на такава агресия, а сега са със 193 случая повече или това е 306 на сто увеличение.

На трето място е психическият тормоз, като през миналата година е имало 131 случаи на регистриран психически тормоз в училище, а през тази година са с 366 случая повече или това е 280 процента увеличение спрямо миналата учебна година, посочи Кастрева, цитирана от БТА.

Тя съобщи също, че през миналата учебна година е имало 606 случая на физическа агресия, а досега тези случаи са с 1056 повече или със 174 процента увеличение.

"Сега случаите на виртуален тормоз са 29, а през изминалата учебна година са били 20, но този тормоз е специфичен и най-често се случва в интернет", заяви Ваня Кастрева.

От МОН обявиха, че от началото на учебната 2014/2015 година са регистрирани 310 случая на агресия от ученици или родители над учители, както и 4117 случая на агресия между ученици.

Има изследване на Синдиката на българските учители към КНСБ, в което се твърди, че на някакъв вид посегателство, включително и на словесни нападки, в последната година са били обект 45% от учителите, заяви просветният министър Тодор Танев.

Според него числото може и да е завишено, но при всички случаи проблемът съществува.

Сега училищата в страната са 2564 и в тях има 430 психолози и 755 педагогически съветници, но броят на тези специалисти трябва да се увеличава, настоя образователният министър.

От МОН съобщиха, че ще бъде преподписано споразумението между МОН и МВР, като в него ще бъдат предвидени мерки за превенция спрямо различните видове насилие и използването на наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мдаа, тук БГ веднъж станеш ли политик и си послушен, и си плащаш-доживот си така.СЪЩОТО Е С ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ УЧИЛИЩА.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ТАЯ СТРАНА СЕ ИЗИСКВАТ ТИЯ 2-3 НЕЩА:БЕЗПРИНЦИПНОСТПОСЛУШАНИЕМОЗЪЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТМОРАЛЕН НЕДОИМЪК
77
0
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРОДИТЕЛЕН СЕКСИСТ преди 9 години
Нищо ново, под небосвода!
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vladyТрябва да се дадат адекватни правомощия и ЗАПЛАТИ на учителите. Ако поне малко се покаже уважение от държава, общество и т.н., то учениците ще имат РЕСПЕКТ.КАК МОЖЕ ЕДНА ПРОСКУБАНА ВОДЕЩА В тв ДА ВЗИМА 6000, А ЕДИН УЧИТЕЛ 600???????????
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Псалом 33: 12Блажен оня народ, на когото Бог е Господ, Людете, които е изброил за Свое наследство.
74
4
 
3
 
! Отговори
Решението! преди 9 години
Трябва да се върне вероучението в училищата!
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбраха ли ,че най-големият проблем са делигираните бюджети на училищата. И децата в първи клас знаят ,че са подвижна касичка за у-щето, и са ненаказуеми. Когато учител отиде при директор с предложение за изключване от у-ще на ученик с лошо поведение ,си навлича гнева на самия директор, и пишман става ,че е отишъл да се оплаква.
72
0
 
17
 
! Отговори
ан преди 9 години
хулиганите си извоюваха права и мамините синчета дезаради тези лигльовци и такива *** които всичко си знаят стигнахме дотукдисциплината е в основата на всеки успех и за пример виж германияслед такава разруха преди 70 г пак са първи сега, нашите деца се научиха на мързел чалга и т нсамо преди 20 години с 5 не можеш да влезнеш в му и то какви изпити бяхато задачи тестове а сега се чудят как да си попълнят бройкатаоще по зле ще става и в чужбината ще почнат да ни избягватте д
71
1
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
А, след това се чудим защо пребиха човека във Варненския Мол!Не може да обвиняваме за всичко родителите, не забравяйте, че в не по-малка степен и обществото формира съзнанието и поведението на децата, а нашето общество е болно, сериозно болно!
70
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно постъпват децата!На какво ги учат,какви знания,умения ,възпитание и личмен пример получават в училище?Време и родителите да подхванат властта!!!
69
2
 
27
 
! Отговори
До 68 преди 9 години
Съгласен съм. Поведението на децата е продукт на неправилното възпитание на родителите (било то под формата на глезене или да не му се обръща внимание). Нито ГЕРБ, нито Русия, нито политиците или който и да е друг са ти виновни българино за тези статистики в училищата. Най-големия проблем обаче тепърва се задава ... какво ще стане, когато тези чеда пораснат?
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази тенденция на разложение на нацията започна преди 26 г. Но така наречените "демократи" усилено лансираха и толерираха насилието във всичките му форми. Защото спазването на закона и нормите на поведение в обществото били според тях признак на тоталитаризъм. Естествено резултатите не закъсняха и не могат да подминат и децата и учениците. Нали всички са продукт на болното ни общество. Да не говорим да примера на управляващи, мофиоти, които се наричат бизнесмени и други такива ***.
67
0
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
привичките трудно се отстраняват - навика е домашно възпитание
66
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
вижте какъв проблем стана с кърменето в мола още не родени и вмола и каквоправят там на какво се учат освен да прихванат болести от климатиците друго неочаквам ядат гадни храни пият невероятни лимонади слушат тв гледатпорно за интернет да не говорим и така с годините се наслагват определениумения в кавички
65
0
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Learn English and and run
64
0
 
22
 
! Отговори
читател преди 9 години
До ЧекистНапълно прав сте. Дори пълно 6 не гарантираше влизане в Медицинския университет.А сега - с 3.50 и ...си лекар. Затова са толкова много лекарските грешки.
63
1
 
31
 
! Отговори
8 преди 9 години
НЕ СА ИЗНЕРВЕНИ,РАЗГЛЕЗЕНИ! ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ САМО РОДИТЕЛИТЕ!СПОКО,СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ЖЪНАТ ПЛОДОВЕТЕ НА СВОЕТО БЕЗХАБЕРИЕ!
62
0
 
20
 
! Отговори
Ние преди 9 години
След 10-ти ноември управленския състав на всички нива в образованието беше подменен тотално.Дойдоха неподготвени за управление на образованието хора,назначени по партийна преданост с дясна ориентация.Несе положиха никакви грижи за тяхната квалификация,както и на учителите за предизвикателствата на новата ситуация.Със старото не върви,а новото не се познава-методика,подходи,технологии.Вузовете бълват некадърници,чието последно желание при кандидатстване е било учителстването плюс мизерни заплати
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре дошли в толерасткия EU - тука развъждаме *** всякаква - ***, ***, ***, третополови и мутренца - всички имат неограничени права.
60
0
 
25
 
! Отговори
Даскала преди 9 години
ТОВА СА ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ , НЕЩАТА СА ДОСТА ПО-ЗЛЕ , ПРИКРИВАТ СЕ И ТЕЖКИ СЛУЧАИ ЗАРАДИ ТОВА , ЧЕ ДЕЦАТА - ПАЛАЧИ СА НА РАЗНИ ВЛИЯТЕЛНИ ЛЮДЕ И МУТРИ, НА КОИТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ... МНОГО Е ЗЛЕ ПОЛОЖЕНИЕТО...