Търсят се 1400 учители, за МОН нямало проблем

Преподавателите пък се оплакват, че нищо не зависи от тях
26
Търсят се 1400 учители, за МОН нямало проблем
Снимка: Булфото, архив

От МОН не виждат опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година. Това увери заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, след като от Агенцията по заетостта изнесоха данни, че към момента има близо 1400 свободни работни места за учители.

Още по темата

Юли и август са месеците, в които се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов, цитиран от БНР.

Според него през тези два месеца трябва да се осигури кадрово системата.

"Обикновено никога учебната година не започва без учители. Не считам, че тази година повече са свободните работни места от всяка предходната", коментира той, въпреки че от Агенцията по заетостта оповестиха друга информация, според която през юли миналата година свободните работни места в образованието са били малко над 850.

Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи обаче смята, че въпросът трябва да се реши стратегически, а не година за година.

"Проблемът е как учителската професия да стане атрактивна. Естествено, заплащането трябва да стане атрактивно", подчерта той.

Според него учителите са натоварени с много административна работа, която парадоксално се увеличава.

"Преподавателят не разполага със свободата не да бъде контролиран, а да бъде наблюдаван. Той се чувства като човек, от когото нещата не зависят. Учителите усещат силен административен натиск и заплахата, че ще бъдат санкционирани", каза още Цветански.

Около 3/4 от учителите искат сами да си избират програмите, сочи проучване.

Това е изключително положително в свят, който става все по-автономен и хората трябва да се научат сами да контролират живота си. Законът за училищното и предучилищното образование дава такива възможности, смята Цветански.

Трябва да се използват и модерни форми на оценяване - с критерии, нива, където да е ясно съотношението между знанията и уменията. Шестобалната система може би е изчерпала своето време въпреки нашата носталгия към нея, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
който не е бил учител, не може да разбере сложността, отговорността, стреса и постоянното напрежение в работата. ако не са ваканциите да се възстановяваме психически, никой от нас не би издържал. До анонимен
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ОБИЧАМ ДА СЕ ВРЪЩАМ НАЗАД В ИСТОРИЯТА НА СОЦИАЛИЗЪМА, АМА ДА ПРИПОМНЯ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО- УЧИТЕЛИТЕ ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР ЗА РАБОТА В СТРАНДЖА САКАР КАТО УЧИТЕЛИ ПОЛУЧАВАХА 5000 ЛВ - ТОГАВА С ТИЯ ПАРИ МОЖЕШЕ ДА СЕ КУПИ ГАРСОНИЕРА ИЛИ ИМОТ НА СЕЛО- АКО ТИ РАЗРЕШАТ, АКО НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ЖИЛИЩНА ПЛОЩ. ВЪРНЕТЕ МЛАДИТЕ, КАТО ПОМОГНЕТЕ НА БИЗНЕСА ЗА ДА ОСИГУРЯТ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НА ВСЕКИ ВЪРНАЛ СЕ, НЕ САМО ДА ГО ЧАКАТ С ХОРА НА ЛЕТИЩЕТО.
16
12
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Всичко е парлама за вдигане на заплатите.Хората се скапват за 400-500лв.,а на даскалите и 700лв.им са малко.Но така е в България.Оценява се по диплома,а не според труда.
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, демокрацията си е супер, но не сте дорасли за нея, съзнанието ви не е готово за свобода. Злоупотребите с демокрацията идват в повече и тя се опорочава, иначе като идея и начин на живот е перфектна за човешката душа, която иска да опита от всичко, нали затова съществува, а не за режими и ограничения. И като отвържеш кучето след само 8 години на синджир и гледай да видиш какво става, тичане като обезумяло, копаене на дупки, изкореняване на растения и цветя, хората са същите животни.
14
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо навсякъде вините демокрацията за проблемите си, демокрацията си е супер, просто не е за всеки, тя е за умни, за мъдри, за балансирани и уравновесени хора, за хора с морал и ценности, а не за алчни, крадливи, несъзнателни, егоистични индивиди, без капчица знания и здрав разум. Все едно да държиш едно куче вързано цял живот и да решиш да го отвържеш изведнъж, същата работа.
13
1
 
46
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До сминдух енд чесън:Нищо,ще излизат като парцали след 6 часа,после консултации,ходене до Факултета,защото ромчето пак го няма(ти си виновен,ако и ромката да е подписала декларацията,че има неизвинени отсъствия и ще и се спрат детските),1 път в месеца родителска среща от 17-18 часа,ако ромът не дойде-търсиш го( при нас е така),сложи и курсове(то,май не работим 5-6 часа).Е,това ще ги правят!Относно "ваканциите"-48 дни +8(ако си синдикален член).Махни Коледна,пролетна,1.10;25.05.матури,избори,.
12
2
 
50
 
! Отговори
до Благо преди 7 години
Има на какво да се научат учениците, но правилата трябва да се спазват от всички.Да не се правят изключения за никого, родители да не се месят в работата на учителя, а да се погрижат за доброто домашно възпитание на децата си.Наистина е трудно, простотията е навсякъде и примери много.Добър пример обаче липсва.
11
1
 
56
 
! Отговори
ева преди 7 години
...учителите са натоварени с много административна работа, която парадоксално се увеличава.Кое е парадоксалното?Нали МОН ги товари с това.Съвременният учител прилича повече на секретарка отколкото на даскал.По- важно е какво ще се пише на хартия, а не *** оценки, които нямат връзка със знанията на учениците.
10
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kаквото и да се направи за образованието вече е късно 20 години са загубени младото поколение тотално испростя даи му чалга купони наркотици това ни донесе демокрацията не виждате ли че нашите политици се спасяват по еденично техните деца учат в презтижни западни училища с парите откраднати от народа иутре като се върнат поемаст щафетата от незаминимите ни политици и отново започват да стрижат и доят простият народ и всичко това се прави преднамерено
9
3
 
62
 
! Отговори
Blago преди 7 години
Малко хора могат да издържат наглото поведение на днешните ученици.Още по-малко са хората, които могат да ги научат на нещо.Когато уважението към учителя се върне и почнат да им се дават хубави заплати, тогава ще има качествени учители.А до тогава, образованието ще се влошава.
8
3
 
39
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Като ги намерят какво ще ги правят ?
7
5
 
46
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До анонимен:Да,да,заповядай,стани колега и ще ползваш изброените благинки.1400 места има,и в моето училище също.Приемаш ли ?Ако не,поне поясни защо.Май,май,много прости хора,големи заплати,не се работи а места-бол.Защо ли?Ти си на ход!
6
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато вдигнат заплатите на учителите, тогава ще има и учители и качествено образование. Сега е отбиване на номер!!!
5
5
 
48
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Образованието да стане частно.......само за социално слаби да има отделни училища и след 3-4 неизвинени за година или 3-4 забележки за лошо държание аут и на платено само. И без това мнго майки (кифли) и бащи (батки) от "модерното" общество ще Ви кажат, че е загуба на време. Нека имат избор дали да учат децата им или да блъскат във фитнеса или да се пекат на солариум.
4
3
 
49
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Недостиг се пише с "г", а не с "к".Защо неграмотници пишат по форумите вместо да се образоват?Или е продукт на образованието след 1991 г!
3
3
 
54
 
! Отговори
Развеселена преди 7 години
Няма учители, няма образование- няма проблем. Й.Сталин
2
25
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
НЯМА НЕДОСТИГ НА УЧИТЕЛИ,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ОТ ИНСТИТУТИТЕ ВСЯКА ГОДИНА ИЗЛИЗАТ ЗАВЪРШИЛИ КАДРИ.сЕГА СА НА МОРЕ,А НА ЕСЕН ЩЕ ВИ ПОТЪРСЯТ.тАКА ПИШАТ,ЗА ДА СИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ.уЧИТЕЛ ДА СИ -ОСВЕН ЗАПЛАТА ОТ ПОНЕ 700ЛВ. ИМА И БОНУСИ:13-ТА ЗАПЛАТА,ПАРИ ЗА 24 МАЙ,ЗА 15 СЕПТ. И ДР.
1
7
 
51
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Търсят се 1400 учители, за МОН нямало проблем...da izvadiat po 1000 evro i ste reshat problema......ama s trici -maimuni..., ne stava..