Заплати от 3400 лв. получават информатиците от СУ

МОН представи рейтинговата система на 51 ВУЗ-а
14 дек 2017 18:10, Анисия Иванова
27
Заплати от 3400 лв. получават информатиците от СУ
Архив: Булфото

С най-високи средни доходи са завършилите висше образование в десет професионални направления - информатика и компютърни науки, математика, комуникационна и компютърна техника, обществено здраве, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, военно дело, фармация, медицина, електротехника, електроника и автоматика.

Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет са с най-висок среден месечен облагаем доход от над 3400 лева, а от администрация и управление в Американския университет са със среден месечен доход от над 3000 лева, каза Георги Стойчев - ръководител на проекта на седмото издание на рейтинговата система на висшите училища, представено в Министерството на образованието и науката.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели.

Данните показват, че средният осигурителен доход на завършилите нараства, достигайки до 1075 лева при 1020 лева през миналата година и под 900 лева през 2013 г.

За първи път безработицата сред завършилите пада под 3 процента и е на ниво 2,91 процента - средно за завършилите в страната през последните пет години, каза Стойчев. Той отбеляза, че през 2013 г. тази безработица е била над 4 процента, а през 2016 г. - 3,38 процента.

Най-ниска безработица /под 1 процент/ и най-висока степен на приложение на висшето образование /над 90 процента/ за поредна година има сред завършилите професионалните направления - медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Безработица от над 4 процента има само в три професионални направления - религия и теология, социални дейности и материали и материалознание. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм /19,29 процента/.

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат приетите студенти в първи курс в направленията - медицина /5,57/, фармация /5,51/ и стоматология /5,46/.

С най-нисък среден успех от завършеното средно образование са първокурсниците в направленията - животновъдство /4,29/, материали и материалознание /4,40/, и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми /4,40/.

Рейтинговата система показва, че Софийският университет, Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет са трите висши училища у нас с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации.

Данните показват, че броят на студентите във висшите училища през 2017 г. намалява с над 10 процента в сравнение с 2013 г. Най-голям е спадът на студентите в направленията - икономика, и администрация и управление. Има обаче увеличение на студентите по медицина и здравни грижи.

По данни на МОН към 30 ноември т.г. общо 209 179 са студентите във всички степени и форми на обучение в 51 висши училища у нас, добавя БТА.

Още данни на платформата на МОН на адрес http://rsvu.mon.bg/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
СУ лежи на стара слава.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 15Не знам за класациите в чужбина, но да Ви кажа последните години и ТУ-София доста се разви в положителна насока.
24
4
 
4
 
! Отговори
До №15 преди 6 години
Всички които нямат качества да учат в Софийски университет го критикуват.Това е единст-веното ни висше учебно заведение което участва в класации в чужбина.
23
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Има ли измислена операционна система или език за програмиране, създаден от БГ--програмист?Кажете, велики програмисти?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ореолът на българските програмисти е празен, лъжлив. За жалост, програмите, които правят, са толкова несъвършени, издънват се на третия ден. Непрекъснато трябва да се допълват, да се коригират, да се работи с тях е мъчение. Подмамени от относително големите заплати, в информатика се впускат доста слаби и ограничени студенти. А програмите тенденциозно се правят краткотрайно действащи, за да възникват постоянни потребности от нови, за да се печелят пари, което е своего рода рекет.
21
1
 
8
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Всички технически университети(София, Варна, Габрово)и медицинските университети(София, Пловдив, Варна, Плевен)са по-добри от прехваления СУ.
20
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До анонимен (15 )Как са по добри? По характер не брои.
19
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До анонимен (16)1.) С 1075 лева никой не умира, освен rлynaкa.2.) Пазара си казва кое е ценно и кое не.3.) Никой не ти пречи да се преквалифицираш. Ако има ум за това.
18
2
 
3
 
! Отговори
Д-р по КС преди 6 години
Ами учихме, когато трябва, работим и е нормално да си вземаме цитираните заплати.Работа му е майката. Никой не те държи заради красивите ти очи.А ученето - избрал съм си професия, в която се учи цял живот!
17
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Техническият университет - София е много по-добър от прехваления СУ.
16
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Който не е програмист , да умира от глад , така ли?Това ли е прехвалената демокрация в България?Ограничените програмистчета не знаят каква е разликата между постоянен и променлив ток, толкова са елементарни.
15
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
СУ лежи на стара слава, в България има поне 10 университета, по-добри от прехваления СУ.Инженерите от ТУ-София, компютърни инженери са по-добри от ограничените програмисчета, които освен C/C++ друго не знаят.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
информатиците от СУ ... 3 400 лв. тия дето не учиха в СУ, а заминаха след средно на запад - програмисти и мрежари - вече взимат много повече в евро там, да не кажа и два пъти! германия не е мерило , както и испания - нидерландия, ирландия и скандинавия е са страните където работиш това за което покажеш способности и умения, никой не ти иска диплома от су или хйделберг! тия които не учиха, а още на 18-19 бяха "завършили", сега на 23-24 са най търсените на запад IT спецове!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, който не е програмист бяга на Запад.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начи сички да стават програмисти.*** е трудно, требе да са чите, да си учи, да си мъчиш.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Митю философа завърши ... и сега работи на автомивка
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин от Германия Няма кой да ти даде 5000евро в Германия , 3400 макс е заплатата като за български инженер.. 50000 евро можеш да вземеш ако си завършил Аахен , Калрсруе , ТУ Мюнхен.. много българи завършват там .. Българина лесното , мекото Но ти
9
2
 
17
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
С 3400 лева бруто в България се живее не по-лошо отколкото с 5000 Евро бруто в Германия. От тях трябва да плащаш около 35%-40% данък общ доход ако не си семеен, плюс мин. 20% за социални осигуровки (Здравна Каса, Безработица, Пенсионно осигуряване) От останалите 2000 Евро плашащ в голям град по 12-15 Евро наем на кв.метър, в Мюнхен нормално 20 Евро, значи за 50 квадрата 1000 евро. Остават около 1000 евро за живот, вкл. застраховки. такси телефон, електричество. А 5000 евро е една висока заплата.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмирането е доказателство че можеш да мислиш , че си процесор , а не флашка или хард диск по 20стотинки на гигабайт..
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е програмист е безполезен за обществото.