Онкоболният лекар не бил допуснат до устен заради ниска оценка

Професор Митов: Работите са запазени, могат да бъдат прегледани
7 ное 2019 17:30, Анисия Иванова
66
Онкоболният лекар не бил допуснат до устен заради ниска оценка
Снимак: Facebook

Причината д-р Радислав Наков да не бъде допуснат до втория етап на изпит към Катедрата по гастроентерология е ниска оценка от първия етап, обясни професор Иван Митов, декан на Медицинския факултет към Медицинския университет в София.

Педи два дни младият гастроентеролог Радислав Наков разказа в социалните мрежи историята си, че не е бил одобрен в конкурс, защото в момента не е лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом. Той допълни, че смята да си търси правата пред институциите.

Още по темата
Вчера от института съобщиха, че започват проверка по случая.

По думите на проф. д-р Митов журито от конкурсния изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София е допуснало до изпит д-р Радислав Наков, но резултатът му е бил под изискването от 4.50 оценка, за да се яви на устен изпит.

"Двама от кандидатите са били оценени около 4. По тази причина журито не ги е допуснало до устен изпит. Сред тези двама е и д-р Наков", каза професорът пред БНР.

След като д-р Наков е допуснат първоначално до изпит, комисията е преценила, че той може да се яви и не може да се твърди, че заболяването му е причина за оценката му, категоричен е професорът:

"Не мога да си представя такова нещо. Ние тук провеждаме стотици конкурси. Здравословното състояние на хората не може да бъде причина. След като е допуснат до изпит, той трябва да бъде оценен според това, което е показал на изпита. Има много хора с онкологични заболявания, които си изпълняват задълженията, разбира се, когато състоянието им позволява това", каза още проф. д-р Митов.

Деканът обясни, че доктор Наков не е внесъл жалба относно казуса. "Работите на колегите са запазени и те могат да бъдат прегледани отново, ако някой държи. При тези конкурси здравословното състояние не се обсъжда и то не може да бъде причина за отстраняване от конкурса", категоричен е той.

От пациентска организация обаче са категорични, че на доктор Наков не е дадена възможност да се развива професионално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се правят на големи специалисти след като всички знаем че ако отидеш в болница си си с един крак в гробът.Колко хора утрепаха заради некадърност или мързел сигурбо са хиляди.Само в БГ има следната шега :"Кат се знам къф съм инженер ме е страх да отида на доктор."
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Оплакващият има пълната възможност да оспори официално резултатите от писмения изпит. Но не го е направил. Оплаква се във фейса . И толкова.Коментар?
55
6
 
14
 
! Отговори
знаещ преди 4 години
Конкурсите са винаги за Човек.Това няма нищо общо със заболяването му и той го знае.Корупцията е над всичко
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Отлична памет, поздравления!А мога ли да Ви попитам как точно узнахте, че изпитващите знаят по-малко от изпитвания?
53
13
 
3
 
! Отговори
Нено преди 4 години
Дано тия дето са против него да ги последва неговата съдба
52
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научиха се вече и българите на евроатлантическите похвати. Ако не те изберат за директор на компания почваш да се оплакваш, че не са те избрали защото си жена. Или защото си гей. Или защото си черен. Или защото си мюсюлманин. Или защото си аутист. Абе въобще ако се чувстваш достоен за позицията няма значение дали останалите хора също са убедени в твоите качества. Ако мама казва, че си най-добрият кандидат за президент, значи си най-добрият и обществото те дискриминира.
51
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 54 преди 4 години
С горчив смях се смея в момента. Давам примери от времето, когато писах моята дисертация, Сега същите онези хора, толерираните, провеждат изпити и разпределят докторантурите. Служат си със същите похвати, чрез които те самите се настаниха в научните среди.Пак по онова време, мой приятел получи заповед за назначение като н.с. ст., след успешна защита. И после се оказа, че е назначен като н.с. ст.?!?! Поиска обяснение, посъветваха го да мирува. И колко още подобни безобразия стават днес!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пак до 41Защо се вълнувате толкова? Разбира се, че и аз съм чувал за всякакви подобни случаи. Но обикновено те се разказват като примери за несправедливости, които повечето колеги също ги възприемат като такива. А и аспирантура вече няма повече от десет години, може и двадесет да са станали. Защо подгрявате стари манджи?
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
41, назначиха го като обикновен висшист (специалист), след като две години стоя без работа, макар и вече с научна степен. И чак след три години работа като специалист го преназначиха като научен сътрудник втора степен, но след толкова разправии, че вече се беше състарил и темето му лъсна.
48
3
 
6
 
! Отговори
Пак до 41 преди 4 години
И благополучно назначеният направо на научна длъжност после 20 години не може да си хареса тема за дисертация на самостоятелна подготовка (както се наричаха преди време свободните докторантури(, после още десетина година пише тази дисертация.А онзи, който се е класирал на първо място за аспирантура, защитава за три години и после чака две години без работа, защото нямало било щатна бройка?! Нали такава се отпуска за лице, завършило в срок редовна аспирантура?После го назначиха като специалист
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 44Възможно е. БАН голям. Но това не променя факта, че генерализирате, и така създавате митове. Мога да ги гарантирам, че на други места не е така. А освен това, статията не е за БАН, ако не сте забелязали. А да поставяте под един знаменател всичките институти на БАН, университетите по принцип и МУ в частност си е безобразие. Ако така искате да решите някакъв проблем, сте на погрешен път. Всяка институция до голяма степен е сама за себе си, със своите особености и кусури.
46
2
 
9
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
същата ръка пише, че до езиков изпит се допускат ТРИМА от явилите се на конкурса.После докторант се оказва и вторият, а за третия не била отпусната бройка. И изведнъж този третият се оказва докторант в съседния институт, където не се е явявал на изпит.На някого други ги разказвай, че не знаеш за подобни случаи.Или не си чувал как уж се иска втора бройка за класиралия се на второ място, а после го назначават като научен сътрудник трета степен (преди да въведат длъжностите асистент и т.н.)- - -
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Пазят се ли?И когато недоволният иска анулиране на конкурса и ново оценяване на писмените работи, се оказва, че те "някъде са се забутали, няма ги" и ругаят някоя женица от канцеларията, която преглъща с наведена глава и знае, че други санкции няма да има. казали са й, че трябва да поеме вината и да оправдаят липсата с нейната разсеяност.Или може би ще ми кажеш, че не знаеш как чак след провеждането и на езиковите изпити под протокола от изпита по специалността същата ръка
44
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 4 години
Легенди и митове ли?С ушите си чух как момиче настояваше пред директора на института да прочете писмената й работа и да се произнесе. Конкурсът беше минал, нея не я допуснаха до изпита по език. Тя настояваше само да бъде изчистено името й, защото две тетки от общо тримата членове на изпитната комисия твърдяха, че е пропуснала важни факти. Тя пък твърдеше, че не ги е пропуснала. Работеше в нашия институт като специалист.Отговорът на директора беше "нИ съм *** чел и нЕмЪ дЪ *** чИтЪ".
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари, военни, полица и т.н. трябва да са здрави, прави хора с ясно съзнание. Вие представяте ли си по същата логика някой луд от психиатрията да иска да му дадат равни права и после като го отрежат да вдига олелия, че го дискриминирали. Хайде по-сериозно.
42
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Не само на теб са ти известни подобни случаи.Преди 26 или 27 години във Физико-математическия факултет едно пи..ш..ле..ме първокурсник по време на изпит се беше спречкало с асистент и после демонстративно напусна факултета. Доколкото знам, било заявило, че го е изпитвал човек, който знае по-малко от него. През следващата година отиде в Германия.Днес е професор в Хайделберг.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Искрено завидяхТук поради определени специфики на темата се срещат повече хора, които са наясно със системата. Затова няма да ви мине номера с легендите и митовете за академичните среди.
40
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Тоя некадърник се размириса.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Искрено завидях,не!!! Колко?!?!?!?
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Искрено завидях Нямаме представа и не вярваме. Пазят се работите.