Десетокласниците - по-добри по БЕЛ отколкото по математика

Училищата с най-високи резултати са математически и езикови гимназии
Обновена: 25 юни 2021 14:11 | 25 юни 2021 14:10, Анисия Иванова
81
Десетокласниците - по-добри по БЕЛ отколкото по математика
Снимка: БГНЕС

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, което се проведе миналата седмица, съобщиха от МОН.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50  (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.

Това показват данните от задължителните изпити в Х клас, които бяха публикувани днес ТУК.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Деветдесет и шест са работите с нула точки.

Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмата по математика е ненужно утежнена и несъобразена с възрастта. Всичко започна преди около 14 години,когато МОН свали материал от 7. клас в 5. клас!Министър беше или Игнатов,или Даниел Вълчев.Тогава по време на учебната година включиха и т.нар. трансформиращ преразказ за седмокласниците и учителите се чудеха кога да го отработват с децата,защото влезе в изпитния формат.Всяка промяна в учебните програми се прави,за да има повод за поръчка на нови учебници и помагала-"усвояват" се милиони.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието е неправилно. От статията достигам до извода, че заглавието трябва да е: "По математика десетокласниците имат по-трагични резултати дори и от тези по БЕЛ"
77
0
 
1
 
! Отговори
До амбициозен родите преди 2 години
До АнонименЕсето, затова е есе, защото е в свободна форма. Може и в рими да го пишеш...Може пиктография като в пещерите да правиш.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво чалгарчета, метайте гюбеци и следвайте Азис ето какво постигнахте:Грандиозен успех по БЕЛ средната оценка е СРЕДЕН 3по математика, още по-добре, средно е СЛАБ 2НЕ ни баламосвайте с разни проценти, положението е ТРАГИЧНО.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
учете ромски,бълагрите се изнесоха зад граница.
74
0
 
4
 
! Отговори
Мале преди 2 години
Мале, мале, мале.....те матурите не бяха и толкова сложни.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какъво е тва Бел? Щом не е мътемантика, значи е нешто дъруго сигорно е нешто динстацьоно
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така ще е, докато бетонните глави в МОН не разберат, че материала по математика в 10-ти,11-ти и 12-ти е безумно сложен и неразбираем за повечето деца, като изключим обучението в математ.гимназии.Самите учители казват, че им е трудно да преподават написаното в учебниците.
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добри по БЕЛ - друг път! Пълно е с българи които са със застрашаващо беден речник както и със словоред гаща-плява!
70
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах една класация за най-глупавите 10 нации в Европа, България беше класирана на 7-мо място. Ако първите две партии на тия избори са ИТН и ГЕРБ, съм сигурен че ще се изкачим до номер 5, а ако ГЕРБ пак спечели, тогава влизаме в 3-ката. Не забравяйте, че бедността е справедливото наказание за глупостта на един народ.
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички външни оценявания държавни изпити да бъдат отменени моментално това да е първата работа на следващия министър на образованието!
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Матурата за 10 клас има небивал успех! Само 9 деца са разбрали, че няма смисъл да се явят, всички други като oвце са се подготвяли и са се явили. Чудесен резултат! Трябва така да се организира и масовата ваксинация.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е! С българския език са по-напред поне с 5 - 6 г. отколкото с математиката.
66
2
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Защо сравнявате желязо с дъфка. В математиката всичко е еднозначно ясно,докато БЕЛ може да разтягат локуми,къде правилно,къде отвеяно и все да е добре.Въпрос на субективизъм.Добрия математик е обикновено и достатъчно добър и по БЕЛ.
65
2
 
9
 
! Отговори
Слаб 2 преди 2 години
Успехът по математика е по-нисък средно 13,84 (27,68%) . ТОВА СЕ РАВНЯВА НА СЛАБ 2.Дистанционното обучение или е проблема или учителите или учениците незнам.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До US ImmigrantТребва да вникнеш в българския манталитет, иначе емигрираш :)) Не е лесно, никой не казва че е така, просто требва да си пич :) Образованието зависи от желанието, не от принудата, без воля не можеш да се научиш на нищо :)
63
1
 
7
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Напуснах страната със семейството си в началото на 90-те години на 20-ти век. През 1999 посетих консулската дупка с хралупата-гише в БГ посолството ни във Вашингтон, DC. Оказа се, че от 7 чакащи, 6 НЕ могат да попълнят формулярите на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК за смяна на изтекли или изтичащи български документи. В началото помислих, че се шегуват, докато асимилирам, че те действително са неспособни да разбират български език, а и говориха пиджин Инглиш. Жестока трагедия, другаре! Повече БЕЛ, повече,... ;)
62
0
 
4
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
"БЕЛ" е дума с етимология "права лопата", а във физиката - "сила на звука", но неосформираната абревиация ми харесва, като форма на съкращение. Напред България !!!
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да завършиш висше в БГ, не значи нищо :)) Ако наистина ги учеха на нещо, щеше да има некаква тежест :) Просто ги КАРАТ, заради дипломата, не че нещо :))))
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези с 0 точки са по-бързо схващащите, които са разбрали, че могат да не се явят на матурата, след като тази матура е тотално безсмислена. И просто са си спестили мъчението. Така че е нормално да няма максимален резултат на изпитите... Просто схватливите не са отишли.