Учениците в класните стаи до последно, онлайн обучението само в краен случай

Ще се карантина локално – един ученик, един клас, едно училище
Обновена: 18 авг 2021 13:11 | 18 авг 2021 12:20, Камелия Цветанова
151
Учениците в класните стаи до последно, онлайн обучението само в краен случай
Снимка: БГНЕС

След 2 тежки години в условията на пандемията, МОН прави всичко възможно да осигури най-качествено обучение с възможно най-малък риск. Анализът на МОН за дистанционното обучение показа сериозни образователни дефицити за големи групи ученици и заради това нашата цел е максимално присъствено обучение, увери просветният министър Николай Денков.

Той обясни, че съгласно разработения план от МОН ще се преминава към онлайн обучение само в краен случай при тъмночервено ниво на заболеваемост.

Още по темата
Денков допълни, че при нужда ще се следва локален принцип за преминаване към дистанционно обучение - отделен клас, отделно училище.

"При зелен сценарий и при жълтия образователните институции ще работят. И при двата варианта при единични случай на болни деца и учители директорът карантинира цялата паралелка и се преминава на онлайн обучение. Ако само един ученик е заразен, само той минава на дистанционно обучение", каза просветният министър.

При много нива на заболеваемост от 8 до 12 клас първо ще преминат на онлайн обучение, след това тези от 5 до 8 клас, а най-малките от 1 до 4 клас само в краен случай ще се премине на дистанционно обучение.

Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост - когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни.  

Остава възможността за електронно обучение при нужда за всеки ученик, както и при желание на родителите.

Детските градини няма да спират да работят.

Според Денков обаче е притеснително, че едва 30% от учителите и 40% от директорите са ваксинирани срещу коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
13
 
! Отговори
Ученик преди 2 години
На учителите им тва работата да не са си избирали тази професия ако им е толкова трудна и ше се се оплакват.Вие учителите поне имате право на глас и се чува ам ние учениците като дори нямаме право на глас кво да кажем.
115
0
 
14
 
! Отговори
Ученик преди 2 години
В краен случай онлайн обучението друг път ще ни оставят нас 8-12 клас да учим един месец и после пак онлайн както миналата година. Кво правихте цяла лято, че не оправихте ситуацията само си брояхте парите, ходите по почивки и ви пукаше само за изборите и обещавахте неща, които няма да изпълните само и само да не паднете от власт и да си отглеждате тлъстите ***.
114
25
 
8
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Трябва да си организирам някакво " обучение" за учителка. Няма да работя нищо и ще ми плащат за това.
113
3
 
6
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Даскал не харесва това
112
1
 
22
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Денков - , престани с вменяването на вина у учителите, че не са се ваксинирали, след като вече ДОКАЗАНО по цял свят и ваксинираните се разболяват, пренасят вируса, че и умират даже. Цяло лято не си мръдна пръста да осигуриш по-нормални условия на работа в училищата. Все същите кочини са си. Така и не направие нищо за разделяне на паралелки, за закупуване на пречиствателни уреди, нито се проинтересувае как може да се случи присъственото обучение с възможно най-малко жертви.
111
12
 
10
 
! Отговори
До Плъх преди 2 години
Виж сега, и аз имам деца - три, но няма да им позволят да тръгнат на училище присъствено при над 5000 ново заразени на ден, а може би и повече. Учебната година започва след 1 месец, а ние вече сме с над 1400 ново заразени за ден. Без никакви мерки до 15 септември болниците ще са пълни. Яко ще се мре, но на нас българите не ни пука, ние сме безсмъртни. Апропо, детските реанимации във Флорида и Тексас са пълни, там приемат нов пациент (ДЕТЕ), само ако някое друго умре и освободи място.
110
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете децата на мира! Асимптомното предаване е лъжа (Michael Yeadon) - под 1% значимост за разпространението на епидемия при всеки респираторен вирус в историята досега, а този не е по-специален. Ама как иначе ще затварят хората и ще ги накарат да носят маски (също безпрецедентно досега при респираторните вируси) и да се учат да се подчиняват...
109
7
 
2
 
! Отговори
до 129 преди 2 години
Има доста психиатрии в страната. Която и да изберете, няма да сбъркате.
108
6
 
20
 
! Отговори
бррр преди 2 години
Тоя сега напук няма да иска онлайн обучение, само и само да се хареса. Той си мисли, че е шега работа делта-та, ама на природата не й пука кой си, какъв си, колко пари имаш и от коя партия си. Но с такива управляващи, друго няма какво да се очаква. Всеки има глава на раменете си, добре е да започне да взима решения независимо от "идеите" на министрите, че не се знае кой, кога и как.
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да измислите после, че са се разболели и че трябва и тях да ваксинирате, както в другите държави. Иначе как ще си пробутате вече развалените ваксини, че и да купите още.
106
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този министър ще обърне стола на Радев, натам май вървят нещата. Още отсега да казва онлайн ли ще се учи или да обявява нулева година! Без такива като миналата година, ту присъствено ту онлайн, побъркахте деца, родители и учители! И хайде без да задължава децата да са присъствено и да ги заразява насила, брутално и цинично е всичко това!!
105
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така-въобще да не учат, а после като пишат по форумите псалми в полза на ваксините ги познавам по неграмотността. Уникално зле покрай тоя вирус.
104
0
 
30
 
! Отговори
Пак започва преди 2 години
миналогодишният цирк. Подлудихте деца, родители и учители с безумните си заповеди. Първо чакахте да стигнем 40 % заразени и 150 - 200 починали на ден, после "поетапно" преминавахме на онлайн обучение, после поетапно се връщахме в клас... А учителите бяха едновременно онлайн и присъствено. Аман от вас! Или да е онлайн още от началото, или да е присъствено. Но не и двете!
103
5
 
36
 
! Отговори
До пълна лъжа преди 2 години
И защо от края на септември, а не започнат онлайн от началото на уч.година? Те на летен лагер от морето се изпозаразиха и спряха лагерите заради опасност от ковид, а сега в класните стаи затворени накуп ?? Този министър е за оставка!!
102
10
 
23
 
! Отговори
Дани преди 2 години
Аз децата си в тази касапница,която ще настане наесен,не пускам! Болниците са пълни с деца,болни от ковид.Новият щам,Делта не подбира!
101
5
 
11
 
! Отговори
Пълна лъжа... преди 2 години
От близка до мен учителка зная, че вече има разпоредби за онлайн от края на септември!
100
7
 
34
 
! Отговори
Ценностна система преди 2 години
Като изпокапят децата, ще ви уврат главите, че здраве за никакво образование не се рискува, още по-малко за нашето калпавото, в което учат наизуст "Легенда за рома" и как трябвало ромите за хляба си да крадат.
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой са родили по една дузина!Какво е вирус !?Ще УМИРАТ деца?ЩЕ умират УЧИТЕЛИ? Ще умират родители? ГОЛЯМО ЧУДО!НЯМА ВИРУС! ИМА ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО НЕ ПРИЗНАВА ВИРУСА И ВАКСИНИТЕ! ОТ ВАКСИНИТЕ САМО СПУТНИК!
98
23
 
16
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
Долу ръцете от децата ни , ! Хора несъздали деца и не оставили нищо зад себе си НЯМАТ ПРАВО да вземат решения вместо такива които имат! Човек нямаш деца НЯМА ПРАВО да се изказва по тези теми ! Всички " млади " ергенчета на по 40-50 години и ялови жени непознати щастието да си родител да мълчат , да гледат в земята и да се срамуват . Писна ни от баби Меркел и други х.о.м.о.с а .п.и.е.н.с ! Децата на училище ПРИСЪСТВЕНО, а ако някой го е страх от Торбалан, Ковид или други измислици да се кр
97
30
 
22
 
! Отговори
браво преди 2 години
Всички в клас. Край на гаврата с ученици и студенти!