Учители: Геноцид е да се затварят децата при положение, че възрастните работят

Трябваше по-рано да се вземат тежки мерки, смята Петър Велков
1 сеп 2021 22:12, Петя Славова
213
Учители: Геноцид е да се затварят децата при положение, че възрастните работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С наближаването на 15-и септември все по-актуална става темата за онлайн обучението. Вчера пред МЗ родители протестираха срещу идеята децата им и тази година да се обучават дистанционно. В същото време расте и броя на новозаразените с коронавируса.

"Предполагам, че в момента и в Министерството на образованието не знаят какво ще се случи с учебната година. Децата в гимназиален етап бяха най-ощетени от непрестанните локдауни и дистанционното обучение. Трябва да се помисли повече за децата тази година. Да бъдат последно затваряни и първи отваряни. Имаше момент, в който моето дете стоеше вкъщи, а дискотеките работеха", заяви пред Нова тв учителят Нели Хинова.  

Колегата й Петър Велков коментира, че държавата и обществото не са направили нищо, за да се гарантира присъствено обучение.

Още по темата
"Трябваше много по-рано да се вземат тежки мерки. И да се спазва контролът. Виждаме тотално неспазване на мерките. Училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първо. Но това трябва да се случва при навременни мерки, контрол и мерки в училищата", добави той.

Според него при тази заболеваемост ситуацията на 15 септември ще е притеснителна и в училищата трябва да се извършва регуларно тестване за коронавирус.

"Много важно е редовното тестване. Всички държави, които останаха отворени, имат такова. Практиката на държавите е един или най-добрият вариант е два пъти седмично тестване. За децата има неинвазивно такова", обясни Велков.

Хинова пък смята, че училищата не трябва да бъдат поставяни под общ знаменател. "Трябва да се даде автономност на директорите. При нас във всяка класна стая има въздухопречистватели", каза тя.

Двамата преподаватели коментираха и срещата при министъра относно мерките за учебната година. "Министърът излезе с обобщение, че вирус има. Имаше хора, които се подиграваха на проф. Добрин Василев - един от най-реномираните лекари по темата за коронавируса. Той споделяше данни за смъртност при децата и тези хора се смееха. Нивото беше изключително ниско. Така няма да го докараме доникъде", обобщи Велков.

За Хинова, ако децата бъдат затваряни и принуждавани да стоят у дома, това е геноцид за тях, особено ако възрастните са на работа и нямат промяна в ритъма си на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
монк преди 2 години
Учителите да ходят на работа.Родителите да ходят на училище. Децата не им е мястото в къщи.Точка под въпроса.
126
1
 
5
 
! Отговори
Лещан преди 2 години
Някой пак ползва сложни думи, без да знае как и в какъв контекст май? И този май е продукт на великата БГ университетска система...
125
4
 
6
 
! Отговори
Herr Covider преди 2 години
Какъв геноцид, за какво става въпрос? Децата така или иначе, когато не са в час са нон стоп навън! Имат най-дългата ваканция в цяла Европа. Всички вече започнаха училище. Погледнете какво става по градинките и площадките вечерно време. Как може да се говори за затваряне? Само че събирането по 30 деца в затворена стая със затворени прозорци е рисково, рисково е и за учителите на възраст, рисково в и за родителите, които после отиват на работа при колегите си и на гости при техните близки!
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
децоцид
123
4
 
11
 
! Отговори
Престанете убивате преди 2 години
УБИВАТЕ учителите трябва да им съхраним живота. Не да ги жертваме, не е фатално 2-3 години по-късно да се дипломират децата, та нали после ги чака цял живот работа и данъци за къде да бързат тези деца и защо да обричаме на смърт учителите???
122
4
 
10
 
! Отговори
Точно геноцид преди 2 години
До АнонименТочно така умишлено обричат на смърт учителите. После няма да има живи учители, които да преподават. Дистанционно обучение и с вариант за отлагане на учебната година това са решенията.
121
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геноцидът (на гръцки: γενο род, племе и на латински: caedo убивам) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група.Ама толкова са ни грамотни учителите. Те затова са и такива антиваксъри.
120
11
 
9
 
! Отговори
Геноцид е за учители преди 2 години
Пускането на децата присъствено ще убие учителите, които са възрастни и в не добро здраве.
119
0
 
12
 
! Отговори
Pernik преди 2 години
Когато протестират собственици на заведения, работници на Автомагистрали, полицаи, прокурори и прочие няма проблем - те си защитават правата... А кой ще защити правата на на д 200 000 учащи, кой ще ги представлява и ще изкаже ТЕХНИТЕ искания???
118
4
 
9
 
! Отговори
До 157 КОЙ?! преди 2 години
Ами много хора работят а не си стоят вкъщи. Примерно хората дето парвят хляжба ти бе мишок такъв. Лекари, учители, градски и междуградски транспорт, банки, строители, баничарници, министерства, администрации, кметове, общини, логистики, заводи, и т. н. Да не мислиш че ти като си вкъщи и се излежаваш другите не работят. Остани си там да те видя какво ще хапваш ако спрат да работят другите. Взели по един лаптоп и се парвят на велики.
117
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ЦЯЛ СВЯТ ХОРАТА СЕ ВАКСИНИРАТ И ОБУЧЕНИЕТО Е ОНЛАЙН САМО В БЪЛГАРИЯ ШЕПА ПЛАТЕНИ МУТРИ ПРАВЯТ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ВАКСИНИТЕ И ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБОЦИД
115
1
 
14
 
! Отговори
До Колю преди 2 години
Не всички учители са държавни служители. И аставете праворо на избор на хората дали да се ваксинират или не. И ваксинираните разнасят заразата като и другите.
114
1
 
7
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Абе умньо, какво като са ваксинирани родителите. Те децата си стоят вкъщои и няма от къде да се заразят. Примерно от щаствливи ваксинирани които се врът навсякъде и не се пазят.
113
14
 
6
 
! Отговори
Колю преди 2 години
Геноцид е неваксинирани учители да разнасят зарази сред децата и техните семейства! Като в Гърция неваксинираните държавни служите в неплетен отпуск!!!
112
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До 165: пълни глупости, никъде в Европа не са затворени училищата. Навсякъде са наясно колко вредно е това за децата.
111
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Как не могат да разберат, че децата освен физическо имат и психическо здраве. А дистанционното обучение продължително време ги съсипва психически.
110
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието е подвеждащо! Коя е тази Хинова, геноцид срещу деца, родители и учители е ако задължат децата да са присъствено, госпожо!! Велков е абсолютно точен с изказването си, добре, че все още има здравомислещи хора, а не само личен интерес!! В цял свят пазят децата и са подсигурили всичко за безопасна среда в училищата, а тук искат присъствено- без мерки, без тестове, никакъв контрол за носене на маски няма. Медицински специалисти да решат въпроса и да носят отговорност! Пълна безотговорност!
109
15
 
6
 
! Отговори
до 188 и 190 преди 2 години
Така е, има професии, при които няма как да си хоум офис, както и са свързани с контакт като доставчици, лекари, учители, които искат да са присъствено. Затова в белите държави за такива се въведе задължителна ваксинация. А, не искаш? Напускаш и си търсиш друга работа. Но тук, хем иска да е даскал, да почива три месеца лятото, да му се плаща през това време, а и да не се ваксинира. Просто сме едни мрънкалници. И хората вече говорят за пост ковид, излизат, а тук пак ще се влачим като..опашкари...
108
6
 
12
 
! Отговори
до 187 преди 2 години
Факт е, че всяка съвременна професия, свързана с квалифициран труд, може да се работи от вкъщи. Аз работя 2-3-4 дни от вкъщи от 10 години. От март миналата година нямам познат, който да стъпва вече в офис, освен за по ден на 2-3 седмици. И ние работим всички от вкъщи. Но има професии- лекари, зъболекари- отново интелектуален труд, но не могат да работят от вкъщи. Вече нископлатените професии не изискващи квалификация са друга работа- там къртовски труд от сутрин до вечер.