Ректорът на МУ: Не бива да се закриват университети

Има нужда от актуализация на заплатите, подчерта акад. Трайков
7 юни 2022 11:35, Анисия Иванова
26

Предстои избор на председател на ректорите на висшите училища. Позицията е изключително престижна, защото титулярът се избира от всички 51 ректори на висшите учебни заведения в страната.

Още след избирането му ректорът на ректорите ще трябва да се заеме с две големи теми. Първата е темата със сливането на университетите, а втората - проектите за нова методика за атестация на преподавателите във висшите училища.

"От една страна може да определим бройката учебни заведения на базата на бройката на съединението. В същия момент в Европа има страни, които са с по-малко население, но повече университети. Сегашната бройка университети или планирането и създаването беше на база на 9-милионно население. Сега има доста по-голямо свиване", каза ректорът на Медицинския университет акад. Лъчезар Трайков в студиото на "България сутрин".

Според него университетите не трябва да се делят на малки и големи.

"Необходимостта на обществото от определени професии - това е нещото, което определя дали имаш нужда от едно заведение, което ще произведе тези хора, които ще отидат после на пазара. Не бих апелирал или съдействал за закриване на университети. Това не бива да се случва по никакъв начин. Системата е показала, че в момента малки и големи, бедни и богати е разделение, което се създава изкуствено от хора, които искат да прекарат определени цели и идеи. Но като че ли обществото е показало, че има нужда от тези университети", добави акад. Трайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че известните университети по света не са се получили в резултат на обединяване, а по-скоро в традиции и последователност в годините.

Попитан какво смята за новата методика за атестация на преподавателите, той отговори: "Тук постигнахме пълен консенсус. В началото имаше малко разминаване, създаде се у нас усещането, че включително и Министерството на образованието импонира на една такава идея. Това е неприемлив подход, не бива да се прави така. Ако целта е била да се дадат пари за увеличаването на заплати - те трябваше да се дадат безусловно."

Той смята, че има нужда от актуализация на заплатите, защото те са по-ниски от останалите сфери.

Нашата система е част от европейската. Това, че на моменти на някой му се иска да имаме университети между топ 500 - убеден съм, че това ще стане. Има пътища, по които може да го постигнем. Диалогът с Министерството на образованието не е прекъснат, но мъничко се наруши доверието", поясни акад. Лъчезар Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
Kobrata преди 1 година
Щом университетите бълват ментета доценти и професори, които не отговарят на наукометричните критерии значи нещо не е наред в системата. Необходима е реформа и затягане на контрола. Подкрепям изцяло реформата на акад. Денков!
24
0
 
6
 
! Отговори
33 преди 1 година
Висшето не е реформирано!Много теория,малко практика!Не подготвя за живота!Например биология.За учители и нищо повече.Повечето от тях не работят по тази си специалност-хабене на млади животи!Особено ПУ-то-гола вода!Животновъдство получава нови бройки , а завършилите нямат работа никъде-няма животни .Както и за ветеринарите-два факуртета за излишни кадри -по -скоро за домашни кучета и котки.Педагогиката също е за ***-нищо не научават!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върви девалвация както на висшето образование, така и на науката. На страната й трябват между 8 -10% от завършващите средно образование да стават висшисти, а реално са между 35 -40%. В науката е същото. Прозвеждат се дузини докторанти, за които това си остава образователна степен, но с науката повечето не се занимават след защитата на доктората. Харчат се едни пари, най-често без смисъл и без реална перспектива на младите хора за реализация, особено в хуманитарните дисциплини.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАН ще съществува ли?В БАН се водят само на заплата, а в същото време работят на по-няколко места и ползват единствено от БАН финансови средства за покупка на компютри, лалтопи и какво ли не техническо обзавеждане, което по-късно става лична собственост.Пример: Институт по механика и математика, Математическо моделиране и числени симулации
21
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
България произвежда излишно много висшисти.Пълно е с такива,които след дипломирането си карат баничарки.Ако се намалят университети,ще има възможност за увеличение на заплатите.
20
2
 
9
 
! Отговори
a преди 1 година
Не бива, защото ще ви спре лапачката. В България трябва да има не повече от 7 университета (както е в Европа на 1 000 000 души - 1 университет). Да им се оправи оценка всяка година за качество и компетенции на обучителния персонал, както и за реално независимо оценяване на студентите. За всичко изброено обаче се иска воля и твърда ръка каквато е видно, че няма по разбираеми за всички нас причини.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Он Айр,тия да не са телевизия на урките ?Защо няма Иракското или Либийското знаме ?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само, че трябва да се закрият, ами тези които останат да им се дава субсидия за резултати и рейтинг. Не може във всяко село университет, качество нула и ни няма даже в топ 1000 в класацията на университетите. Да не говорим, че под думата " автономия" се покриват купища злоупотреби с държавни имоти и пари. В момента университетите са абсолютни *** на наш гръб, за да могат разни измислени хабилитирани лица да имат работа и заплати!
17
0
 
3
 
! Отговори
Олеле преди 1 година
Номер 16 изглежда е нахъсан, държавен, академичен кадър. Е те такива тъпоъгълници са
16
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закриват,за да може да има по-малко образовани.Колкото са по-глупави толкова по-лесно ще се манипулират и ще са евтина работна ръка.Почти роби.Неосъзнати бели роби.
15
1
 
14
 
! Отговори
До предния пост преди 1 година
Пропуснал си,че така наречения " Ръководен състае" са пробутали във вътрешните си правилници,че...са ОСВОБОДЕНИ ОТ АТЕСТИРАНЕ ( щото са началници)!?!? Свинщина не на квадрат,ами на КУБ!! Тези " началници" по правило са най-големите *** в научно отношение,без статии в Scopus,без никакви цитирания...*** и половина,гледат умно-умноо и се клатят многозначително,вървейки по коридорите,с куп любовнички-секретарки,веждите им все навъсени..папкат якоо от бюджетите...Денков,Денкооов спинкаш
14
1
 
20
 
! Отговори
Време за Реформи преди 1 година
Най-големият проблем е,че под шапката на " акад.автономия" се вършат поголовно гигантски зулуми с пари от бюджетите на 38- те унита.Например,така наречения ръководен състав- Ректор,Зам.Ректори,Декани,зам.деканчета,шефчета катедри...освен че имат тлъсти добавки към заплатите си(щото са началници), ни имат и гигантска редукция на натоварването си- наполовина лекции!? Дето се вика-двойна тяга,и отпреде...и отзадя..Свинщина на квадрат! Денков,какво мислиш по въпроса?!
13
2
 
19
 
! Отговори
Да ги закриват преди 1 година
Ако Денков успее да закрие поне част от нищоправещия змиярник на държавна хранилка трябва да му се даде орден. До сега все много глупави министри имаше в МОН и резултатите са изцяло скапана образователна система, пълна с некадърни и откровено луди лели. Дано този път се получи и им разтури кокошкарника
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България намалява със страшни темпове, а вие за да привлечете студенти съсипвате качеството на образованието, което започва още от училището. Българската образователна система е ужасно зле.
11
1
 
22
 
! Отговори
Баш за закриване са преди 1 година
При положение, че за поредна година местата в държавните университети са повече от кандидатите какво следва да се направи? Да се карат насила украинци да учат само и само едни дърти ченгета да се правят, че преподават?
10
2
 
8
 
! Отговори
Ричи Петричи преди 1 година
Нямат представа тези. които предлагат реформи, какво да направят, че да им се получи.Първо, Университет означава висше училище, което развива (не имитира) универсална дейност - обучение, възпитание, наука, квалификация, издателска, информационна, консултантска и т. н. Второ, университет не може да има пред името някакво определение, освен на териториален или географски принцип.Трето, в България може да има 5-6 университета, а другите ВУ да са "по..........".И четвърто, в РБ няма да се получи.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо на първо "Университет" е място където се развива научно-изследователска или в случая на ТУ - научно-техническа дейсност. Правят се публикации на нови технологии или нови изследвания в международни научни журнали. Ако даскалото ти не извършва такава дейност е най-просто висше училище - по западно "колеж" там дето на времето завършваха "полу-висше". Не само че трябва да се изпозатворят, а и тези дето се пишат "университети" като НБУ трябва да станат училища! Викайте му "висше училище по ..."
8
0
 
11
 
! Отговори
ТОП 50 преди 1 година
Когато държавата ни влезе в Топ 50, със сигурност и университетите ни ще се появят в Топ 500. Започнете от сливането на държавите, пък ще стигнем и до уиниверситетите. За справка - проверете резултатите от сливането на имотите в колхози и ТКЗС-та. Дали очаквате нещо по-различно?!
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. Не само че бива, ами е и наложително у нас от години. Купища безсмислени учебни заведения - печатници за дипломи, зад които не стои буквално нищо.
6
4
 
11
 
! Отговори
Кое е това студио преди 1 година
Не гледах репортажа, ама това студио да не е на някаква новооткрита телевизия "Свободна Украйна" ? Достатъчно народ са тук, достатъчно нагли са и всеки момент очаквам да имат претенции за тяхна телевизияс предавания и новини на техен език. И със сигурност Кyрчо и Кокорчо ще им го предоставят.