Родител ли си зад волана?

У нас да возиш детето си без столче е отколешна практика
1 юли 2009 07:07,
72
Родител ли си зад волана?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наскоро в САЩ възмутени шофьори сигнализираха полицията, след като забелязали жена да вози в автомобила четирите си деца необезопасени, т.е. малчуганите не били в детски столчета.

Сега майката я грозят шест месеца затвор и 1800 долара глоба.

Звучи шокиращо, нали? И у нас да возиш детето си без колан, е отколешна практика въпреки законовите разпоредби.

Всеки ден се разминаваме с десетки коли, в които "грижовни" майки са гушнали своите бебета или хлапета.

Ние, големите, сякаш свикнахме да си слагаме предпазния колан и сега е време да се научим и на друго – да пазим детето си в колата, като го слагаме в подходящо за него столче.

„Много са скъпи”, са обичайните възражения.

Така е, но предполагам, че не е нужно да сравняваме цената на живота на детето с това на столчето за кола.

И един съвет: вместо да се чудят какво да ви подарят близките, може да поискате точно този подарък за раждането на бебето.

Но и това май не е достатъчно.

Когато преди две години возенето на деца със столчета за кола, съобразени с възрастта, стана задължително, паниката беше страшна.

Родителите се юрнаха да купуват, ама не толкова за детето, колкото да не ги глобят.

„Абе, да се вижда, че има столче – да не ме закачат полицаите”, и просто поставят стола, без да го закрепят с обезопасителните колани за седалката.

„Абе, сега бързам. Няма да го връзвам. Тук в квартала сме, наблизо” – също популярна и често чувана реплика

А статистиката е безпощадна. В периода от 2005 до 2008 г. са загинали 43  деца до 10-годишна възраст – пътници в колата, а 720 са били ранени.

Ничий живот не заслужава да завърши по този нелеп начин. За да се убедите, че коланите са жизненоважни, ето и едно доказателство. 

Представете си, че на мястото на манекена е вашето дете.

Резултатите от най-новите краш тестове посочват, че дори при скорост от 30 км/ч водачът и пътниците в автомобила могат да получат сериозни травми, ако не са обезопасени с колани.

По време на теста са били активирани въздушните възглавници, които в реално пътнотранспортно произшествие невинаги се отварят.

А сега просто прикрепете столчето за кола според инструкциите.

Обезопасете детето си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лори, браво къртиш мивки и рулираш. Клипчето наистина е тенденциозно. Не на коланите! Които иска да си слага аз НЯМА. Бичкия, ти си ***. Ако искаш да си ги мерим.
70
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
да хубаво видео карайте с колани бе ей
69
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 14 години
Моят син, който в момента е на 2 г. и 5 мес., пътува често в колата и винаги е на столчето си, добре закопчан. До такава степен е свикнал, че трябва да има колани, че веднъж предизвика смеха на всички в автомобила, когато ми направи забележка /по бебешки/, че не съм си сложила колана. И не се успокои, докато не се закопчах. Така че всичко е на изграждане на навици. И хайде стига с тези разсъждения дали може да пострада и с колани - може, разбира се. Но има правила!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
G преди 14 години
Истината е, че когато се случи нещо лошо трябва да имаш огромен късмет. Мои познати катастрофираха, колата им се обърнала на таван и по някаква щура случайност не са си закопчали детео за столчето. Именно това му е спасило живота. Ако е било застопорено в столчето задното стъкло е щяло да му отреже главата. Това не значи , че съм против столчетата и обезопасяването и на задните седалки.
67
0
 
0
 
! Отговори
Бичкия преди 14 години
Каква тенденциозност? Клипчето показва краш тест...
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лори, наистина при лош удар нищо не може да те спаси, но може да те спаси при не толкова лош удар, при рязко спиране и т. н - ситуации, които се случват много по-често, отколкото фаталните удари. И не столчето е най-важното, но е едно от нещата, които можем да направим, а не да оставим всичко на случайността!
65
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 14 години
До Иво: Прави са като казват, че е на възпитание. Моята е близо до 3-те годинки и също не е от най-послучните. Бих казал и че не съм я възпитавал да е послушна. Когато имам проблем я карам да разбере, защо "не бива" и защо "трябва". И мога да се похваля че ми е разумна и често сама загрява и се съобразява. Та за столчето до скоро беше неотменима даденост, а откакто гледа с мен в YouTube разни крештестове докато избирах столче за сестричката и - вече добре знае защо така трябва.
64
0
 
0
 
! Отговори
Лори преди 14 години
Клипчето наистина е тенденциозно. Едва ли не столчето е най-важното нещо на тоя свят. Истината е, че при лош удар всичко може да стане. Да, столчето може да предпази, но е несериозно да се грачи как едва ли не дете не трябва да се качва в кола без тази "мебел". Намирам закона за глупав, а изказването, че трябва сляпо да следваме закона - за още по-глупаво. Не спазвам законите, които намирам за безсмислени - не съм убила или ограбила някои, ако за тва ще скочите. Аз решавам дали ще сложа колан!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 14 години
До Емо:Ако така смяташ - то и до 3 да го сложат - все тая, човек. Не е важен закона. Важен е разума и оценката за опасността и последствията. Закона казва "или ХХ килограма". Кажи на полицая, че има килограмите. Той кантар не си носи. Но преди това помисли, как ще се чувстваш, ако детенце се контузи при рязко спиране. После помисли колко лесно би могло да се случи и много по-гадно събитие. Да не дава господ, но ако после ти мине мисълта: "Ако беше в столче..."
62
0
 
0
 
! Отговори
Ekaterina преди 14 години
Емо,не си прочел закона, задължителни са по-дълго даже...Дъщеря ми тази година ще е 2 клса, вози се в столче, не се е и сетила да протестира. Детето знае, че така трябва и точка, какви бебета, какви обиди...
61
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Интересно е само че по закон се иска децата да са в столчета до навършване на 7 години!!!! Което нали се сещате че е малко прекалено. Те на 7 ходят на училище и са особенно чуствителни към темата с бебетата и порастването и да стоят в детски столчета... Ако се намали на максимум 5 години, може и да е по-добре.
60
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Аз лично винаги карам с колан, когато се возя на дълъг път, дори и на задните седалки съм с колан! Откакто една позната пострада в катастрофа имам тази практика. Колата им се обърна заради трап на пътя и водача изгубил контрол и се удари в дърво, след това се преобръща. На двете момчета на предните седалки има няма нищо (те са с колани), а на задните седалки двете момичета са една върху друга и с прорезни рани от счупеното стъкло!
59
0
 
0
 
! Отговори
сс преди 14 години
За съжеление сме като неандерталци на пътищата :(Явно много години трябва да минат за да се научим как да караме безопасно.Единствения начин е чрез строги закони които да се изпълняват и никаква толерантност към безрасъдние водачи. От разни алкохолизирани камикадзета и недоразвити джигитчета много хора са изпатили.Кататрофи винаги ще стават ,но поумнеите и започнете да се държите като хора на пътя ,а не като маимуняци.
58
0
 
0
 
! Отговори
IVo преди 14 години
Да, когато се критикува обикновенно се предлага градивно предложение.. естествено че примам критика, благодаря на номер 54 така е, благодаря и на теб.
57
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Не съм идеален възпитател, но мисля че 54 го е казал много добре! Пък и е хубаво ако приемаш и критика все пак, ще е от полза за детето ти!
56
0
 
0
 
! Отговори
Родител преди 14 години
до IVO:обясни й че трябва да е с колан. Както и забранявате да пипа и играя с НЕПОЗВОЛЕНИ неща, така й обяснете за колана.Сина ми е на 1г и половина. Научи се да се освобождава от тирантите. Всеки път спирах и му ги стягах така че да не мърдаи милиметър. Като разбра че не става, сега си седи спокойно. Като се разкрещи, майка му минава отзад при него, но и тя си слага колан.
55
0
 
0
 
! Отговори
pepi преди 14 години
Който има пари за кола, ще намери пари и за столче.Втора употробичам могат да се намерят за по 40-50 лв като нови. Но законът трябва да важи за всички - включително и за ***. Много ми е интересно да видя как ще глобят някоя тумба ***, наблъскани в кола. Миналото лято на морето видях как от един мерцедес и едно бмв с ямболска регистрация изпълзяха поне по 10 парчета от кола, включително и малки деца.
54
0
 
0
 
! Отговори
Titillator преди 14 години
До: IvoНаистина, трябва сами да решите проблема с поведението/възпитанието на детенцето.Измислете й някаква забавна игра, която да й държи вниманието, докато се вози.В краен случай - може и LCD екран с някое DVD да вградиш в колата да гледа детето. Какво да се прави...По-важното е сигурността да е жива и здрава!
53
0
 
0
 
! Отговори
IVo преди 14 години
Ами след като си идеален възпитател .. дай някой съвет?
52
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Иво, това че дъщеричката ти не е възпитана добре си е изцяло твой проблем, пич!