Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

Все повече родители искат децата им да учат чужд език от малки
28 авг 2010 16:15,
96
Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

В последните 5 години се наблюдава тенденция, при която все повече родители започват да записват децата си да учат чужд език от най-ранна възраст.

Това каза Петя Янкова – представител на една от най-големите фирми, които предлагат чуждоезиково обучение у нас. Тя се занимава с обучение на 3 – 6-годишни деца по английски език от 15 години.

Фирмата, в която работи Петя обучава деца предимно в детските градини, представи занимания с деца на първият у нас Фестивал на различните езици и култури.

Петя Янкова разказа, че преди 15 години, когато е започнала да преподава в една държавна детска градини й е било много трудно да убеди родителите, че въобще детето на тези години може да учи английски.

Предложила да се учи по два пъти седмично, а родителите реагирали по-скоро подигравателно с изрази от рода на “те български не са научили, английски ще говорят“. В края на учебната година обаче децата са изучавали английски вече 5 пъти седмично.

По думите й родителите са осъзнали, че това доколкото децата знаят български, въобще не се отразява на ученето на чужд език.

90% от детските градини в София вече изучават чужд език. Петя Янакова е категорична, че детето възприема най-добре сутрин.

При най-малките е много важно децата да свързват английския език с положителни емоции и затова той се изучава предимно с игри и песнички, обясни преподавателката и повтори, че колкото по-рано децата започват да се запознават с друг език, толкова е по-добре, защото целта е детето да учи чуждия език не като чужд, а като майчиния си език.

На детето се показва на картинка. С мимики и жестове му се показва всичко. Целта е да се избегне превода, защото именно опита да се превежда е основната грешка на по-големите деца и на възрастните. 

"Няма начална възраст, от която да започнем да се занимаваме детето си, няма начална възраст от която да започнем да му говорим на някакъв език. Няма проблем още от най – ранните месеци да започнем да говорим и на друг език на детето си" каза Емилия Славова, организатор на фестивала.

Славова обясни, че според препоръките на ЕС всяко дете трябва да научи поне 2 чужди езика, затова трябва да се започне от рано, за да има време да научи и втори и трети език.

Фестивалът, който се поведе в София, е част от инициативата на ЕК “Пиколинго“, която цели да поощрява родителите да учат децата си на чужд език от най-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
аре стига бе преди 13 години
Особено френският сред някои наши братя е особено на почит...
12
14
 
16
 
! Отговори
Логопед преди 13 години
Абсолютно против !!! Не само, че не е препоръчително да се започва чуждоезиково обучение на 3 години, но и вредно !!! Така наречените `билингва` деца, се срещат със сериозни проблеми по късно. Темата е прекалено сериозна за да се изчерпи в `коментарник`. Преди да експериментирате с детето си, непременно потърсете и второ мнение. На човек необременен с финансовата страна на въпроса /т.е. специалист различен от школата на която ще плащате/.
11
4
 
26
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Първо да научат да четат и пишат на български.
10
4
 
6
 
! Отговори
PPP преди 13 години
Ало, писачите от Днес.бг?!?! Как така: "Чужд език: колкото по-рано, ТОЛКОВ по-добре" ????? Такава дума НЯМА!!! Не се пише ТОЛКОВ а се пише ТОЛКОЗ!!! Как може грешка в заглавието да направите? Муахахахахаа... LOL!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Че те си остават неграмотни и вече в университета с българския,камо ли чужд език да ми учат днешните ***!!!
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4, избягай от България и спри да пишеш малоумщини в българските форуми, ок?МРАЗЯ негативистите-плювачи като почнат да пишат нещастните си коментари, с които заразяват тези, които мислят по-нормално...
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, но хората които знаят наистина добре чуждия език, които и да било, са много малко.Огромна част от децата уж са от англиийска гимназия в столицата, а не могат да кажат 5 изречения на английски без да се запънат 10 пъти.Много езици се учат днес, но много малка е ефективността от това "учене" по кафенетата и дискотеките.
6
26
 
6
 
! Отговори
obscurant преди 13 години
ученето на езици е безполезно защото увеличава емиграцията
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А вие очаквахте ли представителка на фирма за чуждоезиково обучение да каже, че все по-малко хора искат да учат чужд език?
4
27
 
20
 
! Отговори
аз преди 13 години
По-добре да научиш чужд език от колкото да си губиш времето да учиш български.Защо ти е след като скоро тук ще е *** държава и нормалните хора ще са избягали
3
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
товар-иш шеф-е стани-шеф , и цялата ти администрация контролираща пропагандата в Родината ми ......
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е ... един чужд език те докарва до хепи енд безпроблеми.
1
4
 
36
 
! Отговори
Румен Кашилски преди 13 години
ПРЕДИМСТВО Е.Но защо забравихме българския?