Натириха полицая, осветлил даренията в МВР

Константин Иванов бил подложен на натиск да напусне
Обновена: 4 авг 2011 14:34 | 4 авг 2011 10:00,
432
Натириха полицая, осветлил даренията в МВР
Снимка: Булфото

Полицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който разкри, че автомобилите на фирми, дарители на МВР, се „пропускат“ при проверки, е бил принуден да напусне системата след натиск. 

В края на май той разказа пред bTV как в столична караулка има странен неофициален списък с модели и номера на коли, както и с инструкция те да не бъдат спирани.

Причината е, че принадлежат на фирми, които правят дарения на полицията.

След осветляването на скандала обаче срещу него започват дисциплинарни производства.

"Аз подадох сигнал на 3 май, но до излъчването на репортажа министерството не направи абсолютно нищо. Трябваше да дойдат да видят нашите автомобили, защото списъците бяха вътре в колите, бяха махнати от караулките, защото изтече информация, че вашата телевизия подготвя репортаж по този случай. Да вземат списъците от колите и тогава резултатите щяха да бъдат много по-различни", разказа пред bTV вече бившият полицай Константин Иванов.

В действителност проверката протекла, като събират 150 полицаи от групата и ги карат да напишат какво знаят по изнесената информация.

Само Константин Иванов и още един полицай потвърждават и разказват детайлите. Колегите му мълчат.

"Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Не трябваше да ме оставят сам. Искам да ги попитам сутрин, когато станат, какво виждат в огледалото? Достойни мъже ли виждат, или нещо съвсем друго? Със страх се управлява в цялата система на МВР.  И това нещо си даде плодовете", смята той.

Константин Иванов е човекът, който разказва на комисията, проверяваща случая, откъде, как, кога и защо е получил списък с колите на спонсорите на полицията.

"Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата. Заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", категоричен е бившият полицай.

Той напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск.

Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение – с година порицание. Причините са различни.

"За това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13,30 не са ми били чисти обувките", заяви бившият полицай.

Още по темата
До този момент от пресцентъра на МВР мълчат по въпроса колко и какви са сигналите срещу полицая.

Той признава, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване.

Очаква атаки срещу себе си. Въпреки това е убеден, че отново би подал сигнала за даренията, дори и да знае крайния резултат за себе си.

"Полицаят не трябва да забравя, че е на улицата, за да защитава обществения интерес. Трябва да знае също, че страхът не означава нищо. Защото заради страха може да не се прибереш вкъщи", категоричен е Константин Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
2
 
14
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ ТАКА ПОВЕЧЕ преди 12 години
Полицая- Комшията от първия етаж си оттакова на околовръстното. Заедно с братовчед си се събират редовно на разпивка и гуляят до посред нощ когата са свободни. Водят разни жени, *** па и българки редовно - стават си каките, явно са ги хващали по пътищата в крачка. Пият и бият и никой нищо не им прави !
386
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМИ ЩЕ МЪЛЧАТ КАТО ГИ УВОЛНЯТ ТИ ЛИ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕШ НА РАБОТА/ ВСЕКИ ИМА ДЕЦА ДА ХОДЯТ ГЛАДНИ ЗАРАДИ НЯКАКВА КАУЗА ИЗГУБЕНА? ТУК ВСИЧКИ СТЕ МНОГО СМЕЛИ ИНАЧЕ ВИ ЗНАМ............ ПОПЛЮВЛОВЦИ!
385
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имаше един филм "не знам, не чул , не видял"...
384
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кво като го подкрепите! смях! и подигравки нищо няма да постигнете! щом се е правил на отоврен пада му се! Ботевата чета отдавна я няма май сънувате нещо? СЕГА ЩЕ СЕ ОТЧИТААТ НА ГЛАВАТА ВМЕСТО НА МВР...........
383
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цитат от статията: "В действителност проверката протекла, като събират 150 полицаи от групата и ги карат да напишат какво знаят по изнесената информация. Само Константин Иванов и още един полицай потвърждават и разказват детайлите. Колегите му мълчат." Без коментар!!!!
382
1
 
9
 
! Отговори
до 375 преди 12 години
и ти май като повечето тука на марс ли живеете?! кого ще подкрепяш! смешна си една птичка пролет не прави! разберете в каква държава живеете кой сте избрали и се гръмнете!
381
0
 
18
 
! Отговори
ДО 42 преди 12 години
Какво стана с инициативата във Фейсбук? Направихте ли сайта да подкрепим уволнения ПОЛИЦАЙ?
380
0
 
13
 
! Отговори
376 преди 12 години
ти нормален ли си ? корупция се нарича това, каква държавна тайна бълнуваш
379
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този не само, че не трябва да го натискат да напусне, а той трябва да е шефа на полицията! На останалите със списъците и техните шефове мога да им акам в устите!
378
9
 
19
 
! Отговори
буба преди 12 години
Анкета: "МВР или съдебната система са по голяма мафия"МВР -Съда +Аз лично мисля съда, щото там да влезеш трябват и пари и връзки, а в МВР-само пари.
377
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 376-престъпна дейност не можее да е държавна тайна. Каква държавна тайна бе-като например фалшивия паспорт издаден от държавни органи на името на К----ч? Това ли ти е държавната тайна-фактът че, държавата е издала фалшив паспорт на издирвано за наркотрафик лице? Апропо-съдът вече осъди лицата виновни за този паспорт с ... условни присъди?! Ако обикновен човек ползва фалшив документ-жална му майка, а държавни служители издали фалшивия паспорт-условни присъди. Мафията си има държава!
376
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на малцината останали достойни МЪЖЕ в тази страна!Останалите са мишки ,които рано или късно ще го духат!
375
0
 
10
 
! Отговори
до 376 преди 12 години
Дейност която е в нарушение на законите-като например фирмите -дарителки да не бъдат проверявани и спирани колите им не е държавана тайна. Нещо повече-това е случай, с който дори прокурор трябва да се занимава. Знаеш ли, човеко-когато сегашното грабаджийско управление си отиде-вервай ми-случаят тогава ще бъде детайлно разгледан. А човекът ще бъде главен свидетел в шумен процес, който ще има! И бъди сигурен-при следващото правителство този голям български полицай, ще бъде върнат на работа в МВР!
374
22
 
0
 
! Отговори
бгб преди 12 години
явно сте го закьсали здравата щом не знаете че има дьржавна и фирмена таина така че след като се подпишеш да я спазваш я спазваш безприкословно,,,другото е предателство,,,така че леко се е разминал полицаят,, герои ,,
373
0
 
29
 
! Отговори
фенка преди 12 години
Това момче ме накара да се гордея,че съм Българка,стискам му ръка за смелостта и ако има още сто като него ,началниците му няма да са богове.Прав е като казва ,че заплатата му идва от народа/от нас данъкоплатците/.И сега е ролята на Цветанов,нали е за честна и не корумпирана полиция-да върне Константин на работа.Отворете във фейса страница и аз ще го подкрепя!
372
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
eeee..bah mamu..pisna mi..ot boklu6ko upravlenie
371
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е типичен резултат от тоталната цецовизация в МВР! Явно идолът на дон Цецони е Макиавели, а основният закон който с размах въвежда и прилага сред подчинените си е омертата. Такова чудо и по времето на Тодор Живков и БКП не е имало...На есен пак идете и гласувайте за тея ***!!!
370
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Можеби греша за името на следователка инициалите и бяха М.И. и през 2006 годинеа е на 36 години.
369
13
 
0
 
! Отговори
мая преди 12 години
*** бих казала ......... и какво сега кой ще му вземе заплатите за пенсиониране...... *** тръгнал срещу мафията! нямаше ли кой да му каже - кауза пертута!!
368
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иве научи се да пишеш първо и после право в университета.Успех.