Натириха полицая, осветлил даренията в МВР

Константин Иванов бил подложен на натиск да напусне
Обновена: 4 авг 2011 14:34 | 4 авг 2011 10:00,
432
Натириха полицая, осветлил даренията в МВР
Снимка: Булфото

Полицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който разкри, че автомобилите на фирми, дарители на МВР, се „пропускат“ при проверки, е бил принуден да напусне системата след натиск. 

В края на май той разказа пред bTV как в столична караулка има странен неофициален списък с модели и номера на коли, както и с инструкция те да не бъдат спирани.

Причината е, че принадлежат на фирми, които правят дарения на полицията.

След осветляването на скандала обаче срещу него започват дисциплинарни производства.

"Аз подадох сигнал на 3 май, но до излъчването на репортажа министерството не направи абсолютно нищо. Трябваше да дойдат да видят нашите автомобили, защото списъците бяха вътре в колите, бяха махнати от караулките, защото изтече информация, че вашата телевизия подготвя репортаж по този случай. Да вземат списъците от колите и тогава резултатите щяха да бъдат много по-различни", разказа пред bTV вече бившият полицай Константин Иванов.

В действителност проверката протекла, като събират 150 полицаи от групата и ги карат да напишат какво знаят по изнесената информация.

Само Константин Иванов и още един полицай потвърждават и разказват детайлите. Колегите му мълчат.

"Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Не трябваше да ме оставят сам. Искам да ги попитам сутрин, когато станат, какво виждат в огледалото? Достойни мъже ли виждат, или нещо съвсем друго? Със страх се управлява в цялата система на МВР.  И това нещо си даде плодовете", смята той.

Константин Иванов е човекът, който разказва на комисията, проверяваща случая, откъде, как, кога и защо е получил списък с колите на спонсорите на полицията.

"Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата. Заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", категоричен е бившият полицай.

Той напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск.

Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение – с година порицание. Причините са различни.

"За това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13,30 не са ми били чисти обувките", заяви бившият полицай.

Още по темата
До този момент от пресцентъра на МВР мълчат по въпроса колко и какви са сигналите срещу полицая.

Той признава, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване.

Очаква атаки срещу себе си. Въпреки това е убеден, че отново би подал сигнала за даренията, дори и да знае крайния резултат за себе си.

"Полицаят не трябва да забравя, че е на улицата, за да защитава обществения интерес. Трябва да знае също, че страхът не означава нищо. Защото заради страха може да не се прибереш вкъщи", категоричен е Константин Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
0
 
29
 
! Отговори
Emi... преди 12 години
За жалост поредния Дин Кихот...все пак браво за проявеното мъжество. Но една птичка пролет не прави
346
0
 
26
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
За първи път виждам под някоя статия хората да са толкова еднни, значи все пак има надежда за БЪлгария, само, че не трябва само да говорим!
345
0
 
21
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Добре бе господа управляващи , ако някой, който не спирате е пиян и убие на някой свестне човек детето някой от вас ще понесе ли отговорност???
344
0
 
24
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
ОСТАВКА ЗА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО МАМКА МУ РАЗКАЗХТЕ ИГРАТА НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!!! ДО КОГА ЩЕ БЪДЕМ ОВЦЕ БЕ МАМКА МУ!!!
343
0
 
26
 
! Отговори
Мърто преди 12 години
ЦЕЦООООО.... НЯМА ЛИ ДА СЕ ЯВИШ ПО БТВ И ДА КАЖЕШ ЗАЩО ЗАПОЧНАХТЕ ТОРМОЗА НА ЧОВЕКА, И ПО ЧИЕ НАРЕЖДАНЕ? ИЛИ ПОНЕ *** ЗА ДА ИМ КАЖЕШ ПАК НА НИКОЛАЕВ И ЦОЛОВА, ЧЕ НЕ РАЗБИРАТ ЖУРНАЛИСТИКА! ЖАЛКА РАБОТА... ГЕРБАДЖИИСКА, КАТО ЦИРКА С ЛУКОИЛ ..:)))))))
342
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BRAVO NA TOZI MAJ - DANO IMA 10-TINA KATO NEGO V KORUMPIRANATA NI DARJAVA UPRAVLIAVANA OT LUMPENI - POLITIKA NA UPRAVLIAVA6TITE POVE4E NEZNAE6TI I NEMOJE6TI - TAPANARI V DARJAVATA V MVR I MO VSI4KI SA S KONKURSI PO 6UROBADJENA6TINA , VUI4OVOTO OT TAPANAR NAGORE ,POJARNATA NA BOIKO E NA SA6TIA XAL-6UROBADJENA6TINA-VAV VSI4KI MINISTERSTVA E PRAKTIKA - KADE VI E MORALA NA VSI4KI VAS KORUMPIRANI NEKADARNITSI - ..... I OV4EDU6EN NAROD..........
341
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Случвало ми се е да имам близки срещи с полицаи по един или друг повод. Просто искам да изкажа възмущението си конкретно от тези в София, щото от тях имам наблюдения. Какви са тия изгъзици и кой ги назначава питам аз ?! Прости, без елементарно отношение към обикновения гражданин, т.е. държание тип "аз съм шефа тука". Комплексирани до няма и къде! ЦИРК!
340
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А българските медии- *** и слугинаж на Тиквата,широко трябваше да отразят този случай!А,в никакъв случай,как така, ще развалят имиджа на Правителството!
339
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 12 години
ако и фирмите го разберат че е певец скоро няма и работада си намери ,,,,,а сьгласен сьм всички да си изкарат на светло доходите под масата мммне може да вземаш 300л, а да харчиш 1000,,,как става ааааааааа
338
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MALEEEEE kakvo pravqt na svoq sled kato gi topi,zna4i spokoino mogat da si ubiqt 4ovek .ETO TOVA E POLICIQTA NA CC ZA poreden pat se uverqvam 4e politikata vodena ot GERB E NESHTO STRASHNO .i nenasitnicite pak ne iskat da sprat dareniqta ujaaaaaaaasss..............
337
0
 
28
 
! Отговори
Петя преди 12 години
Докато не се научим да защитаваме правата си ще сме обречени да бъдем роби.От 150 полицай само двама са имали доблестта да кажат истината. Как да разчитаме на останалите 148 да работят за нашата сигурност.Този случай е илюстрация на овчедушието ни и на лицемерието на властта.
336
2
 
38
 
! Отговори
voodoo преди 12 години
Гласувам с 2 ръце за главен секретар на МВР да бъде избран Константин Иванов,нищо че може би няма купено висше образование.И че е със средно важно е съвестно да си върши работата.Виждаме вишистите до къде я докараха.
335
1
 
29
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Константин Иванов - премиер!!!
334
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление нещата в държавата стоят така, честните хора биват смачкани, а корумпираните и послушните си гледат рахатлъка, така си караме от десетки години и нищо не се е променило. Бойко основно заради това го избрахме, заради "новия" му морал, заради надеждата, че нещо, поне и малко, ще се промени към добро. За съжаление морала наистина е "нов", но много по-зле от преди.
333
0
 
49
 
! Отговори
до 330 преди 12 години
подкрепяме те и предлагам кой откъдето е да пуснем подписка в защита на иванов дабъде върнат на работа на мястото на тези които са го махнали
332
29
 
2
 
! Отговори
Разунмо пиещ преди 12 години
Статията е манипулация, не съм гледал интервюто. Има ли изявление на министерствтото? У нас в екато Туийн Пикс - совеите не са това което са и статиите пишат едно пък се оказва друго
331
1
 
29
 
! Отговори
митко преди 12 години
бойко що не се изкажеш.може пък да играеш тенис
330
0
 
48
 
! Отговори
бравос на... преди 12 години
бравос на системата имало е един честен полицай, ама е пропял и мафиотите са го погнали. боже не мож спаси българия от българите..
329
0
 
40
 
! Отговори
an преди 12 години
В МУТРЕСТАНИЯ ЧЕСТНИТЕ ГИ ИМАТ ЗА ЛУДИ. А ХАЙДУЦИТЕ ЗА НОРМАЛНИ. КЪДЕСА ДРУГАРИТЕ ЛЕНТИЧКОВ И АПАРТАМЕНЧОВ ДА НИ ОСВЕТЛЯТ ПО ВЪПРОСА? НЯМАГИ КРИЯТ СЕ КАТО МИШКИ. ПЕЧЪТ СИ ДУ.ЕТАТА ОСЛУШВАТ СЕ И СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ИЗЛЪЖАТ НАРОДА. АКО ВСИЧКИ БЯХА КАТО ТОЗИ ЧЕСТЕН ЧОВЕЧЕЦ МУТРЕСТАНИЯ ДА Е НАЙ БОГАТА ДЪРЖАВА В ЦЕЛИЯТ ЕС.
328
0
 
49
 
! Отговори
Станислав Кръсев преди 12 години
Браво!!! Похвално! Ами така е прав е, какво мълчат??? Къде е властта сега???Бойко нали си смел и справедлив - върни човека на работа и махни тези, които са го отстранили от работа!