Ромите пътуват гратис, контрольорите ги подминават

Студент съди градския транспорт в София за дискриминация
Обновена: 8 май 2012 10:17 | 8 май 2012 10:17,
443
Ромите пътуват гратис, контрольорите ги подминават
От Центъра за градска мобилност признаха за проблема. Снимка: архив, Булфото

Българите са системно дискриминирани от контрольорите в градския транспорт в София за сметка на пътниците от ромски произход.

Такава жалба е подал в Комисията за защита от дискриминация студентът по Публична администрация Пламен Иванов срещу Центъра за градска мобилност.

Той разказа пред bTV, че се решил на стъпката, след като за един ден на два пъти станал свидетел на "толерантното" отношение на контрольорите спрямо ромите в превозните средства.

Той твърди, че е видял как контрольорите не проверяват роми и ги подминават. Бил свидетел на два такива случая дори в Деня на независимостта на България миналата година.

"Най-възмутителното нещо беше грубото отношение на контрольорите към мен, когато им направих забележка – това беше капката, която преля чашата. Почнаха да ми обясняват как ситуацията била същата в и БДЖ. Но това не е оправдание. Не може да се държи за заложник цялата държава от определена група хора, които имат само права, но нямат задължения. Законът е равен за всички", коментира Пламен.

Той разказа още как за 2 години пътуване през жк „Люлин” нито веднъж не са се качили контрольори в района на ромското гето около пазара.

За сериозен проблем с контрола на пътниците роми в градския транспорт призна и управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов.

Нямало неписано правило да се толерират гратисчиите сред ромското население и ежедневно при инструктажа се напомня на контрольорите, че трябва да се отнасят еднакво към всички хора в превозните средства. Костов подчерта обаче, че има голяма доза притеснение сред служителите на Центъра за градска мобилност – от саморазправа спрямо тях от страна на ромите, които са станали обект на проверка, глоба или написан акт за нарушение.

"Служителите се притесняват, разпознаваеми са – знаете, че са с униформи. Ще ви дам един пример, имаме много такива случаи – след направена през деня проверка, особено по линия, която минава през район с наситена концентрация на роми, вечер имаме счупени стъкла на автобуси, на трамваи... един вид си го връщат", заяви Николай Костов.

По думите му при проверките в такива райони на столицата обикновено се търси съдействието на Общинска полиция. Той уточни, че не става въпрос за "вдигане на ръце" или "примирение", но се търсят начини да се реши този тежък проблем.

Подалият жалбата до Комисията за защита от дискриминацията Пламен подчерта, че не принадлежи към никакви националистически партии или други политически формации, както и, че не е расист и през живота си почти не е имал контакт с хора от този етнос.

"Цветът на кожата не е фактор. Ако циганите бяха руси и със сини очи и се държаха по същия начин, аз отново щях да бъда срещу тяхното поведение", допълни младежът, който не пожела да покаже лицето си от съображения за сигурност.

Пламен заяви, че според статистика на Центъра за градска мобилност от 8 до 10% от пътниците в столичния транспорт са гратисчии. Студентът попита защо се позволява тези милиони левове да не влязат в хазната и то в условията на криза.

Делото по казуса ще се гледа на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
0
 
14
 
! Отговори
с.до 363 преди 11 години
Няма такъв случай!Дори да се заядат с него и да го завлачат в районното за да му напишат акт пак нищо не могат да направят защото няма какво да му вземат!И той просто не го плаща и в един момент давността изтича и всичко е довиждане!Начина е или да ги глобяват на място или да ги изритват!Ама не им се занимава при положение,че е пълно с покорни българи,които си плащат като пичове!Кой е луд да се занимава с ***!
333
2
 
10
 
! Отговори
Циганин съм преди 11 години
До БЕЗУМНАТА ДЪРЖАВА :1.От утре си заграждам място у центъро на София и шъ си построя вингвам, нема да *** бутати,щото съда в Страсбург каза, че де съм са заселил там си мою !2. Няаа да плащам билети, шъ крада и ща безчинствам, щоту туй ми е от културата на предците и е мойе майчину човешко праву!3.Шъ ми плащате на чаветата и за ракиитъ и за жинъта и на избори за Киро *** и Бойко ***...
332
0
 
16
 
! Отговори
Маykie преди 11 години
Да самата истина е затова в метрото няма *** ако сте забелязали, там е невъзможно да пътуваш гратис !!!
331
0
 
24
 
! Отговори
Въпрос? преди 11 години
Има ли някой, който да е виждал или поне чувал за глобен *** в градския транспорт в който и да било град в България?
330
2
 
14
 
! Отговори
с.до славянин преди 11 години
Бачкаха в ТКЗС-тата защото нямаха избор!Както и много българи!Тогава имаше жителство и системата с адресната регистрация беше такава,че не можеш да шукнеш!И те бачкаха!След сриването на системата нямаше как да бъдат накарани да бачкат при положение,че може да запалят към София и да се отдадат на изконните си занимания и навици!А престъпната приватизация обогати другарите!Знаеш много добре!Няма една видна фигура от прехода без значение политик,бизнесмен или престъпник,която да не е свързана с ДС!
329
1
 
13
 
! Отговори
дядо преди 11 години
на бат бойко любимия електорат
328
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато си мърморим по форумите и под сурдинка, а не изкрещим с кое не сме съгласни, както пича от статията все така ще да е. Между толерантност и толерастия Балкан разлика. Туй да си чужденец в собствената си държава и някакви маймуни да колят и бесят, а ти да си безпомощен да ги спреш е повече от смърт. Да помислим какво оставяме на децата си с нашите избори, оведушие и непукизъм. Като си мълчим и трайкаме по-добре няма да стане, граждани българи.
327
0
 
25
 
! Отговори
не се преди 11 години
Не се хващайте на приказката с толерантността и прочие глупости. Ако Аспарух или Крум, Симеон Велики или Калоян бяха толерантни, отдавна да ни има само в учебниците. Война е и винаги ще бъде така - нормални срещу маргинали, които в нашият случай са 90-95% ***. Като искат да те е.., бъди толерантен. Избора си е твой, аз не мога да бъда и няма да бъда. За този който паразитира на гърба на обществото и с нулев принос и/или е рецидивист-престъпник: ТОЛЕРАНТНОСТ=0!!!
326
0
 
5
 
! Отговори
до 345 от славянин преди 11 години
Точно това е доказателство, че тогава е имало държава, която ги е задължавала да учат, за да не им избива скотското естество! Те тогава масово работеха в ТКЗС - тата, а сега като ги няма само крадат, нима ''демократите''не знаеха къде работеха *** тогава, защо разрушиха и приватизираха за жълти стотинки всичко, което им даваше работа!? Без да искат или нарочно!? Онези им привилегии за разлика от днешните бяха плюс за нас - българите!
325
0
 
5
 
! Отговори
тъц преди 11 години
за това това момче което е подало жалба тръби налево и на десно че не е расист
324
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как хубаво си живеем, политическият ни елит-така ни е раздели на селяни, свинари, ***, кравари, гейове, пушачи, мутри,непушачи, и т.н. Имам чувството че живеем в някакъв цирк и всеки си е поел ролята, а на чевека който е решил да живее в някакви общоприети правила бива мачкан и манипулиран. Закони има и ресурс има 65000 броя от МВР, желание няма.
323
1
 
14
 
! Отговори
с.до тъц преди 11 години
Как ще ви арестуват всичките!?Изритвате *** и трамвая си продължава!Както и живота!Стига глупости!Другия път ги изхвърлете!
322
0
 
2
 
! Отговори
с.до 351 преди 11 години
Навремето твоят район се наричаше пич махала!Имам прекрасни спомени от там!Славни времена бяха!Навремето ще дойдат *** и ще вилнеят знаеш ли га!?Съберете се 20 човека и ги изгонете!Какво друго да ти кажа!
321
0
 
2
 
! Отговори
тъц до с преди 11 години
кога виде това да се случи без да има некой арестуван българин ми кажи действието се развива към 8 сутринта не е към 22 вечер пълно е с куки и тем подобни *** кото ще направят от мухата слон
320
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
посред бял ден, *** и пикаят където им падне и никой не обръща внимание
319
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В София се напълни с *** - гастрольори-крадци. Те завладяват обезлюдени или изоставени къщи и вилнеят из околните имоти, като задигат де каквото намерят. Една такава къща на ул."Черномен", между ул."Стара планина" и ул. "Искър" е пълна с незаконно настанили се ***. Кражбите станаха неизброими. При оплакването на група жители на кварталното МВР за золумите, отговора бе "...ние тея ги знаеме". Знаете ги, ама нищо не правите, те продължават да пипат. Даже се опитаха да свалят оградната мрежа
318
1
 
17
 
! Отговори
с.до тъц преди 11 години
Че *** са си прави бе,приятелю!Цял трамвай седите и траете арогантното поведение на *** като абсолютни мухъли!Направете им забележка да говорят по-тихо защото ви дразнят!И ако се издървят ги изритайте на първата спирка!Като им се случи 2 пъти нещо такова знаеш ли как ще се научат да се държат както трябва!А вие ги гледате като мишоци!Прави са да се държат както им е кеф!Когато котарака го няма мишките лудуват!Нали се сещаш!?
317
0
 
13
 
! Отговори
мдаааа преди 11 години
Колкото е по-малък процента на маргинали в една държава, толкова тя е по-богата и просперираща и обратно. Е, драги приятели от БХК-не мога да бъда толерантен към ***, защото не искам България да става по-бедна и жалка. Наречи ме расист, ксенофоб - все ми е тая, аз към престъпници и *** никога няма да бъда толерантен. Мразя такива хора и също така не обичам некъпани хора и такива дето не могат да говорят като хората, ами не мога разберете ме, не ми идва от вътре да ги заобичам и уважава
316
0
 
7
 
! Отговори
тъц преди 11 години
и аз мога да напиша да декларирам и прочие че не съм расист за да избегна ударите на закона както е направило това момче...гледам вчера сутринта в трамвай 12 препълнен с хора и две *** се возят говорят на висок глас държът се сякаш трамваят е техен .бяха с жилетки на компания за почистване явно и билети не са дупчили ....е питам аз представете си трамвай пълен с *** и две българки вътре как ще се държът вие ми кажете те това е
315
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
STIGA SHTE REVALI BRATIA BULGARI NALI I *** SA SLAVIANI KATO VAS......HA-HA-HA