Депутат предлага паметник на Хан Аспарух на мястото на Цар Освободител

Л. Тошев: Като че не уважаваме достатъчно нашите държавни дейци
Обновена: 7 сеп 2012 16:04 | 7 сеп 2012 12:00, Елка Василева
744
Депутат предлага паметник на Хан Аспарух на мястото на Цар Освободител
Предлага се вместо този паметник да бъде издигнат паметник на хан Аспарух. Снимка: БТА

Депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предлага паметникът на Цар Освободител да бъде преместен от площада пред парламента в София.

В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на Народното събрание, депутатът Лъчезар Тошев предлага на демонтирания паметник на руския император Александър II да бъде намерено друго подходящо място в центъра на София, а на площад „Народно събрание” в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух.

В мотивите, изложени в блога на народния представител, се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.

В текста се признава, че българската държава е възстановена през 1878 година "с поредната руско-турска война", когато начело на Русия е Александър II, но се подчертава, че възкресението на държавността е дело на целия български народ и се твърди, че Съединението от 1885 година е било извършено против волята на Русия.

Така според Тошев е редно в центъра на София, точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух, а  паметникът на руския император да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата – например до Руската църква „Св. Николай” или на мястото на паметника на Съветската армия, който среща сериозна обществена съпротива.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


744
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
544
2
 
0
 
! Отговори
Богдан преди 11 години
Срам и позор за българите, които не могат да защитят българщината! Защо сте тръгнали да туряте на централно място един чужд владетел? Не сте вие ибрикчиите? Помислете!
543
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 90-те бяха, най-големите червени к**ви, сега са най-големите демократи.Все се пънат и все едно и също излиза, голямо и ***.Върнете паметника, ***.
542
2
 
1
 
! Отговори
до нар.пр. преди 11 години
Не правете изображения и паметници,а ги рушете.
541
3
 
0
 
! Отговори
рубльовы преди 11 години
Дорогие друзя, хорошо получилась. Завтра все вместе для зарплата ....вы узнали куда ! Победа товорищи, ето наша губерния !!!
540
0
 
1
 
! Отговори
. преди 11 години
..
539
1
 
3
 
! Отговори
До 711 преди 11 години
Да се върнеш в 11 клас и да си прочетеш учебника по история. В частност периода 1877-1878. И този път чети, а не се чеши по ***.
538
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъчовците ще светнат като крушката на Едисон .Столчето ви очака сини ***
537
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** син провокатор.Депутатско ***
536
2
 
6
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
А пък в блога на многоНЕуважаемия "депутат" коментарите са изтрити.Добре му беше сипано, та се наложи да поореже "народната любов".Защо такова ограничаване на свободното слово, господин дупедавец, защо? Нали баш СДС се беше борило за свободното изразяване на мнения?
535
2
 
13
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
След преброяване след Освобождението България е била 3 милиона народ от които 500 хил ***. Ако не беше освободителната война сега всички щяхте да бъдете с фесове и да играете кючек!
534
0
 
12
 
! Отговори
Петър преди 11 години
На неговото место ще сложат Боко тиквата.
533
7
 
4
 
! Отговори
Цучева преди 11 години
Няма да допуснем НИКОГА да се накърнят нашите руски интереси в тяхната задунайская. Те ни освободиха заради интереса им към проливите Дърданели и Босфор, но това ммм.... еми почни няма значение де, сега кво.
532
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Паметника си е на място,но парламента не е на място.Вместо да се занимават и решават как да се повдигне жизненият стандарт в страната ни ,те спорят за паметника на една Велика личност.Естествено ,че при толкова много предатели в тоя парламент,продали душите си един паметник какъвто е този ще им напомня за тяхното предателство .Пък и руснаците си плащат за неговото възстановяване.Отпуснали са средства за това.
531
2
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Да-а, тъпоумието най-вече по демократичните евроатлантически тикви ходи...
530
5
 
8
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
защо плювате никой руснак в България няма да се засегне бъдете сигурни, руснаците не са нагли като турците...в интерес на истината е срамно че няма паметник на основателя на България хан Аспарух и какво по хубаво място от това той да гледа към парламента белким погледа му притесни макар и малко мръсниците вътре.
529
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stiga trihte istoriqta skoro 4etoh 4e po iskane na amerikanskiq poslannik iskat da izvadqt apostola ot u4ebnicite sigurno iskat i pametnika da premestqt demokratite ostaviha i edna betonena plo4a na mqstoto na mavzoleqjalko nali
528
16
 
7
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Крайно време е да покажем , че не сме " задунайска губерния " .
527
6
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Дали ни харесва или не е факт, че са ни освободили руснаците. Гърците и сърбите го правят абсолютно сами десетки години по рано. Ако не не са били те сега паметника щеше да е на Кемал Ататюрк. Аз викам да сложим там паметник на Обама, сигурно от всичките 240 *** няма да има нито един възпротивил се.
526
13
 
6
 
! Отговори
Богдан преди 11 години
Да българино, най хубавото място за паметник трябва да бъде определено за българщината! Посветено на български владетел,който е създал България! А не на някой чужд владетел,който уж под благонамерен повод идва да освободи братски народ! В същото време под негова власт пъшкат много народи! България най напред , а след нея , ако има добронамерени владетели!
525
10
 
5
 
! Отговори
Проект на СССР преди 11 години
За да обичат българите руснацете, трябва да бъдет плашени с турците.