Спасиха щъркел, оплетен в сезал

Птицата увиснала от гнездото и наранила крилото си
27 юли 2015 16:18,
4
Спасиха щъркел, оплетен в сезал
Снимка: EVN

Екипи на електроразпределителното дружество в село Морянци, Община Крумовград, са спасили щъркел, която се е оплел в сезал около гнездото си. Щъркелът е увиснал в непосредствена близост до проводниците.

При първоначалния оглед е установено, че вследствие на непрекъснатите си опити да полети, птицата е наранила крилото си. Щъркелът е предаден на РИОСВ Хасково. Следващата спирка на птицата е Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където се очаква да получи пълно възстановяване.

В сезона на най-силно присъствие на бели щъркели в Югоизточна България екипите на EVN често се отзовават на подобни сигнали на граждани, информират от дружеството.

За последните пет години са инсталирани 1358 специални платформи за щъркелови гнезда по електрически стълбове в Югоизточна България за предпазване живота на щъркелите при гнездене.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Спасиха щъркел, оплетен в сезал

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалата на пичагите, все пак шъркела у нас е най-голямата птица, трябва да се уважава.
3
0
 
19
 
! Отговори
anon преди 8 години
а представяте ли си да имаме повече такива новини в пресата? ехаааа
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една хубава новина най-накрая! Да е жив и здрав и хората, които са му помогнали също!
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо позитивно !!! Дано оздравее щъркелчето !!!