Родният зарзават по Великден – само 10%

Протноза: Доматите ще поскъпнат драстично
27 апр 2016 12:37,
3
Родният зарзават по Великден – само 10%
Снимка: Reuters, архив

Едва около 10% от плодовете и зеленчуците на великденската трапеза ще са българско производство. Това твърдят от най-голямата борса в страната - тази в пловдивското село Първенец.

Прогнозите за празниците са за запазване на цените на зелената салата. Вече е сигурно обаче, че ще има поскъпване на доматите.

Българският домат е сериозно застрашен от изчезване. Затова и цената му тръгва нагоре.

"Нашите колеги, които са оранжерийни производители, в момента изкарват от две или три оранжерии в България домати. Краставиците - в момента е нормална цената. Някъде около 1,40-1,50 лв. Докато драстична вече е разликата в доматите, която е някъде около 3,80. Може и да се качи до 4 лева", каза пред БНТ инж. Христо Панайотов, изп. директор на стоковата борса в Първенец.

Повишеното търсене около Великден пък ще е основание и за поскъпването на вносните домати.

"Просто нашето земеделие вече отива на гибел. Това някъде около 90, дори 95% всичко е вносно тук. Говорим и краставици от Гърция и Турция, и домати. Даже вече се вижда и внос на марули от Гърция", каза още Панайотов.

Потребителите казват, че и сега много от стоките по малките пазарчета са скъпи.

Значително понижение на цените тази година не се очаква дори през летния сезон. От стоковата борса в Първенец обясняват, че ситуацията по пазарите няма да се подобри, докато не се реши въпросът със субсидирането на зеленчукопроизводителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AKO IMAME KONKURETNO PROIZVODTSVO NA DOMATI, VNOS EDVA LI 6TE IMAME,PAK SUBSIDITE V ZEMEDELIETO I V JIVOTNOVADNIA SEKTOR V BG SE DAVAT ZA DA NE SE RABOTI,TAKA 4E 4 LEVA ZA KILO DOMAT SI E DORI MALKO
2
2
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
Така е!. Земята иска ръка и познания. Гражданин селянин не става! Обратното също. Но това е една от многобройните глупости сътворени от комунистите в България - да изкарат селянинът от село и да го направят евтина работна ръка в заводите. За това днес България няма земеделие, а се нарича земеделска страна. Нямаме и индустрия, защото нямаме интелигентност. Но за сметка на това сме пълни с елементарни тарикати, чиите корупционни схеми са толкова прозрачни, че е чак обидно. Това е България!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядо ми е имал трийсетина декара земя - основно овощки, лозя и зеленчукови градини.С тях е издържал семейството си. *** го убиват от бой и му вземат земята. След това баща ми и чичовците ми са били заробени в ТКЗС-то да се гърбят за 20 ст.трудоден.Естествено бягат от село по градовете за една идея по-сносен живот. Аз, брат ми и братовчедите ми работим основно в офиси.Никой от нас няма да се върне на село. Само в бг и сесесере национализираха земята.За това нямаме земеделие.