Ще оценяват учителите не само според стажа

Желанието им да се квалифицират щяло да е водещо
28
Ще оценяват учителите не само според стажа
Снимка: архив, БулФото

Учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен и резултатите от атестирането.

Това е разписано в проекта на Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, представен днес на пресконференция в Министерството на образованието и науката.

"Това на практика означава, че ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години", поясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от пресцентъра на МОН.

Документът регламентира и квалификациите, които учителите трябва да получават. Те са задължени за 4 години да преминат 48 академични часа през одобрени програми за повишаване на квалификацията във външни институции и отделно по 16 часа на година в училището, в което работят.

За задължителната квалификация ще се трупат и квалификационни кредити, които в последствие ще са важни за атестирането. Програмите за квалификация и институциите, които ги провеждат, ще се водят в специален регистър, за да няма злоупотреби с мними фирми. Директорите на училищата са длъжни да подкрепят учителите, като им предоставят време, отпуск и средства.

Стаматов уточни, че средствата идват по линия на Фонд Работна заплата и по Националната програма "Развитие на педагогическите специалисти", но и по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", грантови схеми и програми като Еразъм +.

Кариерното развитие ще се осъществява на степени – за учителите и възпитателите те са учител и възпитател, старши учител и старши възпитател и главен учител и главен възпитател, а за директорите и другите педагогически специалисти като логопеди, треньори, психолози и т.н., са директор (логопед/психолог), директор  (логопед/психолог) втора степен и директор (логопед/психолог) първа степен.

Всеки педагогически специалист ще има свое професионално портфолио, в което ще се съхраняват документи и материали, отразяващи активното му участие в образователния процес, в извънкласната и извънучилищната дейност, професионалните му изяви, постиженията на учениците му, както и квалификацията. То ще покрива период от четири години – между две атестирания – за да стимулира учителите към постоянно усъвършенстване.
Атестирането се базира на самооценка и оценката на комисия.

За учителите комисията ще се избира от педагогическия съвет. Ще бъдат атестирани и директорите. Те ще бъдат оценявани, освен от педагогическия съвет, и от представители на финансиращия орган (най-често общината) и на Обществения съвет, като е предвидена възможност за директорите на професионални гимназии в комисията да има и представител на бизнеса.

Първите атестации ще се проведат през учебната 2020/2021 година, но дотогава учителите имат възможност да работят по своята квалификация и добро професионално портфолио. Педагогическите специалисти ще получават оценки на базата на специално изработена анкетна карта с 25 въпроса, а тези, които имат ниски оценки, ще получават допълнителна подкрепа.

Стандартът разписва още различни професионални профили за различните видове педагогически специалисти. Профилът представлява съвкупността от знания, умения и отношения по различни нива, които трябва да владее всеки специалист в системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
до болка запознат преди 7 години
Искате ли отсега да позная кои учители ще получат най-високите оценки? Не е толкова трудно да си напънете мозъците и вие да познаете. Критерия е директорът. Никой друг няма да си каже мнението за хора, които не познава. Че то и сега е така, най-високи заплати взимат приближените на дитектора, на някой големец в общината, в инспектурата и т.н. За тези хора всичко е позволено - да не си вземат някои часове, да отсъстват от пед. съвети по съмнителни причини, да излизат в отпуск, когато те решат.
19
1
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Защо се правят на луди и не ги оценяват според единствения полезен и съизмерим критерии. А именно според К.П.Д. или коефициента на полезното им действие. Или иначе казано колко деца на какво са научили. Иначе какво значение имат всички останали критерии ?!?!
18
0
 
2
 
! Отговори
ha преди 7 години
До до 6повечето са самовлюбени откровени *** с мания за величие.
17
1
 
4
 
! Отговори
petarziz преди 7 години
докато се нумуват за пореден път как да излъжат исе подиграят с учителите с печелвшата формула разделяй и владей ане да им вдигнат реално заплатите то не останаха учители и ще дйстват по комунистически КАТО НЯМА ПТИЦИ И ГАРГАТА Е СЛАВЕЙ ТОЕСТ ЩЕ НАЗНАЧАТ ПО НЕГРАМОТНИ ХОРА ОТ САМИТЕ УЧЕНИЦИ
16
2
 
11
 
! Отговори
даскал Петко преди 7 години
Аз да доживея до 2021 година... От 45 хиляди учители/колкото сме реално,другото е администрация и помощен персонал/до 2021 година излизаме в пенсия половината, каква квалификация, какво атестиране, като ще се приема *** и Пульо само и само да има кой да занимава животинчетата в час, за да не са на улицата и да не крадат и да не се друсат?
15
1
 
3
 
! Отговори
cinik преди 7 години
А ХОЛОГРАМНИ СТИКЕРИ ЩЕ ИМ ЛЕПЯТ ЛИ НА ЧЕЛОТО ? ДА ЗНАЕМ КОЙ Е ПОМОГНАЛ ДА СЕ УСВОЯТ ЕДНИ ПАРИ И Е ОТ ДОБРИТЕ И КОЙ НЕ ЩЕ ДА ПОМАГА ? ИЛИ МОЖЕ ДА ИМА СЕДМИЧНА, МЕСЕЧНА И ГОДИШНА ВИНЕТКА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ ?НЯМА СТРАШНО ТЕ ТЪКМО ЩЕ СЕ КВАЛИФИЦИРАТ И ЩЕ СВЪРШАТ ДЕЦАТА ИЛИ ТУК ЩЕ СТАНЕ ТУРЦИЯ И ЩЕ СМЕНЯТ ОБРАЗОВАНИЕТО НА ИСЛЯМСКО РЕЛИГИОЗНО... ИЛИ КУНЕВА ЩЕ ПУКНЕ ИЛИ УЧИТЕЛИТЕ..
14
1
 
10
 
! Отговори
Учител преди 7 години
За 3-та ПКС платих такса 600 лв. и ми вдигнаха заплата с 4 лв. Ще си възвърна инвестицията след 15 години.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Точно дъртите *** докараха БАН до това печално дередже. Добре ще е тази институция да се съхрани, но не виждам как да стане това, докато децата, внуците и половината рода на социалистическите деребеи и днес властват /вилнеят/ в БАН.До 17Искаш ли да се обзаложим, че ако успеят да досъсипят БАН, точно дъртите *** и отрочетата им ще се облажат с нейните имоти. Друг е въпросът, зад гърба на коя задгранична ли нашенска финансова групировка ще са скрити!
12
4
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Вярвам ти.В БАН рекетът е много по-тежък и се събира под различни форми. От него са освободени роднините и протежетата на професори и академици - тоест, една значителна част от работещите там.
11
2
 
7
 
! Отговори
Проверовъчни изпити преди 7 години
са нужни за така наречените наши учени.Те би трябвало на всеки 5 години да попълват тестове, с които да се проверяват техните знания. Да се дава някакъв номер на всеки. Върху листовете на теста да не е написано нито името, нито научната степен и длъжност на онзи, който го е попълнил.Ако това стане, гарантирам ви, че в БАН постоянно ще се освобождават работни места. Това ще даде шанс на знаещите и можещите наистина да правят наука, макар и със скромните средства, отпускани за наука.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите ще ги оценяват според това кой е по-голям фен на Тиквата от Банкя
9
3
 
13
 
! Отговори
Пак преди 7 години
Пак стойте в неделя и сладко СПЕТЕ сутрин. Р***мите ще гласуват за ГРОБ и ТИКВАТА.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само учител може да оцени учител.Има си закони в тази страна. Дори докторите не могат да преподават в Медицинската Академия без да са взели успешно изпит за педагогически профил. Задължително между 50-80 часа
7
2
 
8
 
! Отговори
учителка преди 7 години
Измислили * т9 , извинявай се ! Много съм възмутена !
6
3
 
19
 
! Отговори
Учителка преди 7 години
Ама не мога да разбера тоя общинар на каква база ще ме оцени ? На 80 часа. ? Че аз съм учила 6 години ! Много се извинявам ама това е нелепо и ако има протест най силно аз ще викам Кунева вън !!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА ДА ОЦЕНЯВАШ НЯКОГО.ЗА ДА ДАВАШ И ПИШЕШ ОЦЕНКИ.НЕОБХОДИМО Е ДА ИМАШ ЗАВЪРШЕНО НЕ САМО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ДАДЕНА НАУЧНА ОБЛАСТ, НО И ДА СИ ДЪРЖАЛ УСПЕШЕН ИЗПИТ ПО педагогическа правоспособност. Може да си учен и пак да нямаш право да преподаваш. ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ И АКО НЯКОЙ ВИШИСТ, ОБЩИНАР ДАВА ОЦЕНКА НА ДРУГ БЕЗ ДА Е ДЪРЖАЛ ТОЗИ ИЗПИТ (80 ЧАСА) Е ПРОТИВОЗАКОННО. МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИТЕ В СЪДА И ТО 100% УСПЕШНО.НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как е възможно да филтрирате задача? Вие сте ид-иот-и! Отново задачата2 + 2 х 2
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близо 10% от учителите не могат да решат тази задача. Невероятно,но факт и на всичко отгоре поправят децата с червен химикал. Като се загледах се оказа,че днешния учител е днешния нека ганьовец. Ето и задачата×=2+2×2
2
4
 
22
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Представител на бизнеса ще дава оценка на учител ?! Абе вие нормални ли сте бе ?????-
1
4
 
19
 
! Отговори
Неа преди 7 години
"Те ще бъдат оценявани, освен от педагогическия съвет, и от представители на финансиращия орган (най-често общината) и на Обществения съвет, като е предвидена възможност за директорите на професионални гимназии в комисията да има и представител на бизнеса." Защото много разбират от работата им затова ли те ще ги оценяват ? Много смешно ! Както всичко в държавата ни ! *** ще дава оценка на пульо ... Че какъв критерии е пульо , Кунева ?