Европейци идват на медицински туризъм у нас

Най-често посещават кардиолог, зъболекар, слагат си импланти
23 авг 2016 12:37,
9
Европейци идват на медицински туризъм у нас
Снимка: Reuters, архив

Увеличава се интересът на граждани на ЕС към медицинския туризъм у нас, сочи здравният портал Ofertomed.bg, цитиран от БНР. Запитванията са предимно от Германия.

Търсят се предимно сертифицирани болници, а най-голям интерес има към кардиология, стоматологични услуги и импланти.

Въпреки сътресенията в Турция обаче, страната ни няма шанс да я измести като дестинация за такъв тип туризъм, каза Христо Петков - управляващ партньор в здравния портал, пред БНР.

Около 30 милиона души ползват услугите на медицинския туризъм. Оборотите са около 150 млрд. долара годишно и това расте. Турция е на 10-о място в света като дестинация за медицински туризъм.

"Нереалистично е да говорим, че можем да изместим Турция по какъвто и да е начин от този бизнес. Можем, естествено, да отворим нашите болници малко повече към хора от Западна Европа и от целия свят към този вид туризъм и да започнем отнякъде", коментира той.

Според Петков, у нас има "изключително подготвени болници", които могат да отговорят на интереса.

"Имаме изключително добра апаратура и подготвени лекари, така че България има готовност. Това е изгодно за лечебниците, тъй като клиентите не идват по здравен фонд или различни пътеки, а плащат цялата услуга в самата болница, а Българи, които живеят в чужбина, купуват онлайн ваучери за здраве, които дават на родителите си или посещават здравни заведения, когато се прибират у нас за почивка", допълни Петков.

Най-често те ползват стоматологични услуги и или правят пълни профилактични преглед. Според експерта, болниците трябва да работят в посока придобиване на международни сертификати и маркетинг и биха постигнали "много осезаеми резултати" в непосредствено бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
NHS преди 7 години
В Англия е характерно т.нар. протоколно здравеопазвзане. Ако влезнеш в правилния протокол, т.е.- правилната диагноза всичко върви по план, но ако нещо се обърка отиваш в трапа и всичко е така изпипано, че само датата на некролога може да варира. Но най-характерното е: РРР - Polite Philosophy and Paracetamol.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пръстови отпечатъци за тях?!
6
0
 
11
 
! Отговори
ь преди 7 години
Да ама лекарите и мед. сестрите бягат на запад,заради некадърните и алчни шефове на болници.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То това е от години, но днес. бг решават отново да претоплят старата новина като нещо ново и невиждано.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има начин по който здравните каси в германия плащат, но това българските зъболекари трябва да го знаят и рекламират. По мое мнение българските зъболекари работят много по качествено от немските. Наскоро тука в германия една позната рускиня осъди зъболекаря си. Качество никакво, претенции за пари, големи.
3
2
 
25
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Нормално.На мен във Франция за една коронка и един пинлей ми искаха 900?.В България преди месец за 900лв(не евро!!!) си направих това + почистване на устата + още няколко пломби.На всичкото отгоре стоматологът работеше много внимателно и според моето мнение доста качествено.На запад като разберат, че не сте склонен да плащате тлъсти пачки и така ви претупват, че после е по-евтино да се върнеш в България със самолет, за да си оправиш зъбите.
2
1
 
20
 
! Отговори
ДС преди 7 години
А бе това е възможност при добра политика от наша страна. Да развием всичко това да си има ред по който да се лекуват чужденците. Но нееее. Ние пак ще искаме да лапаме...
1
0
 
16
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Ще се надянат на някой доктор от фила "Хостел" и ще вида Източно Европейса либов.