Европейците изтрещяха, 38% са с психо заболявания

Хората с тежки психични проблеми са около 1% от населението
35
Европейците изтрещяха, 38% са с психо заболявания
Снимка: Булфото, архив

38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания, съобщи пред БНР психиатърът д-р Владимир Наков. 

"Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението. По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%", разясни той.

По негови данни хората с тежки психични заболявания са около 1% от световното население. Има обаче много голям процент неразпозната и нелекувана болестност, което се дължи на психиатричната стигма.

Според д-р Наков хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, са дискриминирани.

Той беше категоричен, че за реформа в истинския смисъл на думата в психиатрията помощ у нас не може да се говори.

Правилата от 2002-а в извънболничната психиатрична помощ не са променени, даже се влошиха, призна той.

10 октомври е Световният ден на психичното здраве. Тазгодишната кампания е под мотото: "Психологическа първа помощ" и е фокусирана върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти, или не са.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
БЕЦЕПЕ ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
Тия от герб са с психични заболявания, а ние бецепарите сме с деменция. Каква картинка сме, а? Едните не знаят какво правят, другите правят нещо и после забравят. Дори почнах да забравям как Станишев, БАЩИЦАТА, обяви, че пенсиите по негово време са достатъчни и с увеличението мога да си купя 66 кофички кисело мляко, а преди това само 60. Забравих какво щях да кажа вече, помня само, че БЕЦЕПЕ И МАЙКА РУСИЯ са по-скъпи от БЪЛГАРИЯ>
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПитащаДа пишеш с главни букви си е сериозна диагноза.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Достатъчно зле е в България че да се кахърим за останалия свят! За 7 милионно население, я има я няма, сме наистина много зле! Все едно да живееш в образцов блок в Столипиново, да ти е луксозно обзаведен апартамента с всички възможни екстри, и в момента в който отидеш навън да пазаруваш да те посрещне миризмата на "чист Въздух".
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargВ България русофилите сте най-нирмалните защото живеете в паралелна руска реалност, а не в зловредната европейска среда.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Че 17Те ни манипулират точно със страха!!! От там насетне ние ставаме плячката и лека-полека затъваме в капана на илюзорното щастие! Ако се задоволим с това което имаме и разберем че амбициите в повечето случаи са пагобни никой не би могъл да ни манипулира както в момента. Но това точно не се отнася единствено към българите а си е световен зловещ феномен. Основното което пречи при нас е примитивизмът като начин на мислене и поведение. Българският ADHD е уникален за нас си!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова пък руснаците са толкова нормални ...
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен%та в Русия лесно може да се види по гласувалите за Путин
13
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До славянинНай-сбъркана е руската нация. Дамо *** милитаристи могат да возят децата си в детска количка-танк и да ги слагат да спят в легълца във формата на зенитната установка Бук 1м, с която руснаците избиха 298 невинни пътници от малайзийския самолет. Но на психясалото жуже точно такива поданици са нужни. Да споделят параноята му и да са готови да умрат заради комплексите му. Феновете на жужето "за рубежом" имат аналогичния психиатричен статус.
12
0
 
15
 
! Отговори
Че преди 7 години
Лихвата и Банките са в дъното ... Убийте банките (както те избиват цели семейства и съдби) и хората ще се живнат..."Живота назаем", правещ шепа ев*реи "владетели на света" е в дъното цялото зло!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До славянин 15От България по-зле няма за съжаление! Можем спокойно да направим паралел между състоянието на нашата държава и психичното здраве на населението и. Българският начин на живот като отношение между самите нас, поведение и роднински взаимоотношения са като лице на протичащи личностни и психични разтройства. Лакомията е във всички която е породена от паталогично чувство на страх, безпокойство и несигурност. Повечето българи носят маската на щастието но зад нея са празни и объркани!!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, сега вече не ме учудва примиренско-възторженото отношение на част от тях спрямо пришълците.Жал ми е за Европа.
9
8
 
2
 
! Отговори
срамота преди 7 години
Абсолютни лъжи,процентът на хората с душевни проблеми е нищожен.Не казвай на здравия болен,за да има какво да ядеш
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха...че тия сега ли го разбраха???? То отдавна си личеше, ама пусто не си признаваха!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България се нуждае много спешно от по-добро медицинско обслужване особено в профила психиатрия! Има наистина много психично болни хора в Западна Европа но и много от тях се лекуват успешно. Ако сравним България с Германия в процентен мащаб ние в България сме къде-къде по-зле откъм числеността на психичните заболявания на фона 80 спрямо 7 милионно население. Никой не е с имунитет срещу ментални заболявания!!! Нужни са ни повече познания в тази област и по-дълбоко осмисляне на проблема!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Обърка посоката еуропейче, Русия и Путин са на изток!!!! Откачалките са на запад!!!
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕврогейцитеПутин е психопат, русофилче!
4
0
 
5
 
! Отговори
чувам гласове преди 7 години
Имаше много такива пишман-летовници европейци по морето.
3
0
 
16
 
! Отговори
Еврогейците преди 7 години
значи от всеки пет - двама откачени. Много е.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работа, работа,работа, пари,пари,пари,сметки,кредити,сметки...нормално е да полудее човек. Така става, като се откажеш от традиционните семейни и морални ценности.
1
0
 
11
 
! Отговори
сто преди 7 години
"Психо" или "психично", има голяма разлика?! Използвайте синонимен речник, ако не можете да си подбирате думите сами...