Опашки, гранични проблеми, превозвачите се стягат за блокади

Даваме 10 дни за реакция от държавата, заканиха се от бранша
10 окт 2016 10:44, Анисия Иванова
5
Опашки, гранични проблеми, превозвачите се стягат за блокади
Снимка: Булфото, архив

Международните превозвачи готвят протести заради проблемите, с които се сблъскват по границите. Това заяви в "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи у нас Йордан Арабаджиев.

"Подадохме декларация, има вероятност да излезем на протест заради тези километрични опашки по границите ни. Преди няколко месеца алармирахме институциите за тези проблеми. Причините са различни за отделните гранично-пропускателни пунктове. Даваме 10 дни за реакция от държавата и вероятно ще затворим някой пункт", предупреди той.

По думите за тяхното намерение са уведомени шефовете на Агенция "Митници" и Гранична полиция, но реакцията на институциите е била "чисто чиновнически отговор", който не ги удовлетворява.

"На Дунав мост 2 проблемът е повече в румънските власти. Не всички трасета са обезпечени. На "Капитан Андреево" проблемът се корени в работата на нашите контролни органи. Няма комплексен подход за решаване на проблема", категоричен е Арабаджиев.

Той твърди, че превозвачите търсят различни механизми, за да си решат проблемите.

"Най-лесният е да се откажат от Турция. Наблюдава се, че около 25-30% от българските превозвачи отказват работа с турци", заяви гостът в студиото.

Според него един транспорт е привлекателен, когато е бърз и предвидим.

"Ако се губят 60-70 часа по границата, международният транспорт се превръща в крайно непривлекателен и причина за това са граничните неуредици. Превозвачите губят около 100-150 евро на ден, ако превозното средство е в престой. В рамките на 10 дни, ако няма реакция, няма друг вариант освен да затворим някой пункт, за да ни обърнат внимание от институциите", категоричен е Арабаджиев.

По думите му международните превозвачи са готови на пълна блокада на българо-гръцката граница, ако от гръцка страна отново бъде блокирана границата.

Превозвачът сподели, че тази сутрин опашката при Видин-Дунав мост 2 е около 4 км, а над 200 тира престояват там. "На Капитан Андреево" опашката снощи е била около 8 км, което означава престой около 18-20 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Пиша от гкпп Кулата.Опашката е повече от 4км.Няма граница но опашки огромни.Вече 4часа чакам и поне още 2.Българо-Гръцка работа.
3
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 7 години
от не ползват фериботите? или там далаверка нема? може да чакат по 3 дена за безмитна бензиностанция а после 3 дена чакали на опашка за бг ! онзи ден минавах от турция за България -- опашка 5-6км в турско влизам в родината и кпп-то празно. Попитах защо така отговора беше --> *** питай турците к'во се мотат при наз проблем няма ( наистина нямаше нито един камион или лека кола нямаше в българско)
2
4
 
3
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Аз пък мисля друго. Защо поголовно се внася продукция отвън?! Некачествени, или заразени плодове и зеленчуци, меса на незнам си колко си години и с какви ли не бактерии, лекарства с доказани по- късно вредни последици, на всичко отгоре и контрабандни стоки..... Еми на мен всичко това не ми харесва. Доказано е че можем да си правим всичко това у нас, и то само качествено. Хайде на работа! Тъкмо и по- здрави ще сме.
1
0
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Един от начините съвременната българска" държава" да демонстрира сила и авторитет ,но всъщност на картинката се вижда отчайваща некадърност, а и по границите няма случайно попаднали хора,всички са завършени рекетьори.