Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
?
172
0
 
3
 
! Отговори
Далай Лама преди 7 години
В статията пише за най-обикновенни работници където минимума е основна а максимума средно специално образование-камериерки ,работници по фабрики.Каква образователна система какви претенции.Просто не се плаща толкова че да оцелеят хората .50% са на ръба.30% са изперкали има едни 20% в Бг дето живеят нормално и от тях 10% са за съд и 10% са що годе средна класа -мъка.
171
0
 
6
 
! Отговори
тянко преди 7 години
че как да намерят кадри ?като не плащат? българските фирми искат работниците им да им плащат за това че работят за тях
170
1
 
18
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Не дават пари, ето затова не могат да си намерят хора. Всеки предпочита да отиде да мие чинии навън, отколкото да работи тук по специалността си и да получава петстин леа. Навън като мие чинии, ще получи 5 пъти повече. Така че да се научат да плащат, тогава да реват че няма кой да им работи. Те искат с трици мaймуни да ловят. То това да не е 90-та година? Свърши се вече. Или ще плащат или сами ще си работят по фирмите.
169
0
 
19
 
! Отговори
Много са! преди 7 години
Много бизнесмени и бизнесуомъни се навъдиха последните години! Мен ми е странно, защо не съм видял един работодател( по точно работовзимател) да влезе в предприятие. Все се мъкнат по офиси, министерства, ресторанти, кръчми, молове, фитнесцентрове.Как пък един не се излъга да отиде при работниците! Които му бъхтят по цял ден и нощ, за да пилее парите им по *** и барове80% от пишман-бизнесмените са полуграмотни, 100% са мутри и мутреси. Сборище от бивши шофьори, келнерки, обикновени пидали и прочиеЕдно пиронче не са забили за 23 години, само разграбват и пищят за помощ от държавата
168
0
 
15
 
! Отговори
pari преди 7 години
много е просто решението:минимална заплата 800 левасредна заплата 1800 леваи ще намерите за всеки пост подходящ човек.та нали сме европейци....уж
167
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(200)По принцип си прав.Ама знаенето на език и работа с копютър е нещо нормално за каквато и да е квалифицирана работа.Иначе в call centers в София дават по 1500 лева на младежи по на 23-23 години и без да са учили университет. Така че нещо послъгваш с големите изисквания за малко пари.
166
10
 
5
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Дракула Пробуждането (194)Едно подстригване е $25( женско $40+ ), кило свинско без кокал е $15, едни най-прости гуменки - $30+.Наем на едностаен, необзаведен - $1700++.И съобразяването е само с това, колко може да измъкне максимално.Ама ти запада го гледаш през кривите селски кюнци, и толкова виждаш..
165
11
 
5
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
Липсата на квалификация в българите е толкова изразена, колкото и претенциите им за много пари. А то е танто за кукуригу..Ако беше така, както си мислат повечето, нямаше да има никой останал в Бг за да реве за пари..
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много обичам да ходя на интервюта при работодатели дето се правят на циг@@ни и да ги резна. После как плачат по телефона гад.ините
163
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За без пари толкова. Като им кажеш няма кой да ви работи за толкова, те отговарят "Ами значи не сте за нашата фирма". За 300 евро намерете някой в Европа дето ще ви работи.
162
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нещо-меки умения,не се ли отнася за шефа на фирмата?Да добавим и прилично заплащане на персонала!
161
4
 
28
 
! Отговори
IT HRD преди 7 години
До 1 ,2 години 100% от фирмите няма да могат да намерят служители за под 1000 евро-1500 евро заплата.Говорим за най нископлатена и средна работна ръка. За специалисти трудно ще бъдат задържани с под 5000-7000 лв в България .За качествени специалисти и в момента има предложения над 10 000 лв чиста заплата проблема е такива няма готови да работят у нас.
160
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като търсят супермени, така е!
159
9
 
9
 
! Отговори
До 179 преди 7 години
Абсолютно си прав! Работя във фирма, където английският е абсолютно задължителен, цялата кореспонденция и софтуер са на английски! И все пак в моя екип има хора, които са от по-дълго, но езикът им е толкова зле, че понякога изпитвам сериозни затруднения да разбера имейлите им, няма спрягане на глаголи в прости времена, за по-сложна граматика да не говорим, а за богатсвто на речника съвсем.....И въпреки това ги държат, просто защото за един елементарен английски дори не се намират кадри....
158
1
 
15
 
! Отговори
Do uchitelkata преди 7 години
Точно така. Работих като човешки ресурси няколко години. Причината да не ви вземат на работа са годините ви. Много некоректни практики има.
157
2
 
2
 
! Отговори
спомени преди 7 години
В началото на 90 - те години в Младост - 3 живееше и помагаше на хората един екстрасенс. Беше много способен в това си качество. Замина в Щатите и в момента е мултимилионер ! Благодарение на способностите си ! Някой да знае нещо за него ?
156
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 7 години
В лидл Германия е по евтино едни и същи продукти марки на лидл са на половин цена за гърция незнам,но може да влезнете на lidl.de има цени на продуктите за разлика от lidl.bg където има само промоции за наеми и услуги цените са по скъпи,но в съотношение с доходите са по приемливи от България.
155
2
 
16
 
! Отговори
уха преди 7 години
Да има кой да ме препоръча в чужбина, въобще в тази *** държава няма да остана. При положение, че във всяка една цивилизована западна държава ще ме носят на ръце и ще ме почитат, предвид способностите ми... А тук всеки гледа само как да се възползва и как да те окраде. Мъката е голяма, че нито знанията ми, нито способностите ми могат да откраднат или да се възползват като стой, та гледай. Нема вече балами !
154
0
 
25
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
До Виготура По данни на БСК (една от работодателските организации)80% от работодателите в БГ са със средно или по-ниско образование. На интервюта които съм бил 99% от собствениците нямат и начално ниво на английски ,камо ли някакъв друг език.Та след 5 години такива отворковци ще се наричате сиготурихте.