МОН се среща с общините. Ще има ли по-добра лекарска помощ в училище?

Пращат психолози в училището на починалата четвъртокласничка
30
МОН се среща с общините. Ще има ли по-добра лекарска помощ в училище?
Снимка: архив, БулФото

Просветното министерство изпраща психолози в 52-о основно училище в София, където стана трагичният инцидент с четвъртокласничка.

Детето почина вчера, а преди да се почувства зле, е било ритнато в корема от съученик. Все още се чака заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще посочи конкретната причина за смъртта на момичето.

До късно през нощта в сградата на 6-то РПУ в София беше разпитван съученикът на починалото момиче, който я е ударил, както и почти всички деца от класа, станали свидетели на сбиването. Обяснения са дали директорът на училището и учителката, която е водила занятията. 

Още по темата
Тепърва ще се изяснява дали линейката, извикана в училището, е закъсняла.

Във вторник министърът на образованието и науката Николай Денков ще се срещне с ръководството на Националното сдружение на общините в България. Ще се търсят общи решения за подобряване на охраната и видеонаблюдението в училищата, както и за осигуряване на ефективна медицинска помощ на територията на учебните заведения.

Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в училището в понеделник сутринта, съобщиха от ведомството.

Те ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни.

Психолозите са готови да окажат помощ на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката.

Освен психолози, в училището отиват и експерти на Регионалното управление на образованието в София град, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден във вчерашния петък.

При необходимост ще бъде разпоредена проверка на дейностите в 52-о ОУ по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Към темите на предварително планираните проверки на МОН в училищната мрежа през март т.г. ще се добави и изпълнението на този механизъм.

От министерството изразяват най-искрените си съболезнования към родителите и близките на починалото дете. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Странник.Бг преди 7 години
Кога ще се върне старият авторитет на даскалите ...
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма наказания за непослушните ученициСега във всеки клас линейка ще искатеАми те утре може са почнат да носят оръжие.Мон пак ще каже, че децата имат право
25
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Бай ХойПОКАЗАЛКАТА ВЪРШЕЩЕ МНОГО ДОБРА ПСИХОЛОГИЧЕСКА РАБОТА НЯМАШЕ КАМЕРИ ИМАШЕ ДИСЦИПЛИНА В ЧАС МУХА ДА БРЪМНЕ СЕ ЧУВАШЕ А СЕГА ПОРНОГРАФИЯ НЕ ОБРОЗОВАНИЕ
24
0
 
5
 
! Отговори
СЕТРИТЕ преди 7 години
До АноАнименАми *** работ на почти минимална заплата!Ьз предпочитам друга работа,по-добре платена!Сестри и лекари скоро НЯМА ДА ИМА и то -НЕ САМО в училищата!
23
0
 
5
 
! Отговори
сестричка преди 7 години
До АнонименТи би ли работил за 540 лв?Или като ти плачат децата за храна ще отидеш да чистиш офиси за 1000 лв на месец?Заплатите не са вдигани от когато е ГЕРБ!
22
0
 
7
 
! Отговори
сестра преди 7 години
До ПедагогСестрите са на 540 лв заплати и това ги принуждава да напускат работата си и страната!В провинцията вече НЯМА медицински сестри.Тази професия изчезва заради безхаберието на управлявашите
21
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Не им трябват психолози, трябва им дсциплина в училищата. И добри учители им трябват
20
0
 
7
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Абе ***,проблема не е в лекарите ,кво -да се тепат децата и да има веднага лекар ? Проблема е в нашето общество - Няма Морал ,Няма Възпитание,Нама любов към ближния !докато върхушката се дърлят за парата народа издивя
19
3
 
6
 
! Отговори
Педагог преди 7 години
А в детските градини кога ще има лекар и медицинска сестра?? Не е ли потресаващо 3-4-5-6 годишни деца да са без лекар? А сестрите до колко работят..май пак до 16:30 ч.! И какво правим???
18
0
 
7
 
! Отговори
ОЛИ.ГО.ФРЕ.НИ преди 7 години
СЛЕД ДЪЖД-----КАЧУЛКА!!!!СЕГА ВЕЧЕ ---МОЖЕ И НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ДА СИ НАПРАВИТЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХААА
17
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
При скъсан далак, и хирург да има в даскалото няма да може да помогне.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 А армията не е ли добре да вкараме в училище? Аре и даскалите малко да се напрегнат, а да не прехвърлят топката!
15
0
 
15
 
! Отговори
до 16-ти преди 7 години
Когато завърших аз ,около 25 лекари започнахме работа в града в който живея.За последните 10 години обаче дойдоха 6 лекари от които остана само един.Медицинските професии -сестри,акушерки,фелдшери,лекари са непрестижни защото заплащането е ниско,възможност за развитие няма и затова много малко хора завършват!Годините оплюване и охулване на медицинските кадри ще доведат до това,че няма да има кой да ни лекува.Та не се чуди защо в училищата няма сестри или фелдшери.Няма и няма да има!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може да няма мед. лице в училище? Някога по лошия соц. това беше немислимо. Лекар и стоматолог имаше във всякп училище през целия ден.
13
2
 
30
 
! Отговори
родител преди 7 години
Учителите не могат да сложат ред в училищата! Те са там, за да наливат знания на децата, но се оказва, че трябва да се борят с тях, за да ги разтървават, трябва да ги накарат да слушат в час, което пак е невъзможно! Представа си нямате как протича денят на един учител, когато има 6 часа и е дежурен в коридорите! Полиция трябва във всяко училище, не само лекари и медицински сестри! Редът в българско училище е вече извън контрол!
12
1
 
19
 
! Отговори
Не преди 7 години
Краткият отговор е: НЕ, НЯМА ДА ИМА!България е разсипана след 7 годишното управление на Мутрак Борисов. Родината ни успя да преживее комунисти, седесари и монархисти, но гербероидите я доубиха. Анархия, бедност и корупция - това е наследството, което ви остави Тиквата. Той пък стана милиардер. Просто перфектно.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човешкия живот не значи нищо в БГ, насилието е ежедневие, децата го попиват на подсъзнателно ниво и инстинктивно знаят, че това е начина за оцеляване. Тренират за живота, така че затова са такива.
10
1
 
30
 
! Отговори
До 33 преди 7 години
Преди отговорни директори и учители драги, ОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ! ПЪРВИТЕ УЧИТЕЛИ НА ЕДНО ДЕТЕ СА РОДИТЕЛИТЕ! Няма как учетелите да пресъстват постоянно при децата! Ако го ударят след училище, тогава пък кой ще е виновен! Ако се възпитат тези деца както трябва, първо от родителите...това ще е най-голямата мярка! Сега децата вместо да разделят приятелите си, искат умишлено да има бой и снимат с телефони!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе т.ик.вениципри мръсните комунисти всяко училиеще имаше доктор и мед сестра а в гимназиите и стоматолог- бягхме от часове като ходехме на докторсега ви направиха на индианци - и идва крайното решениеако не знаете термина не е на хитлер а на американски военен и означава унищожение на всички индианци - така че приготвяйте се
8
0
 
20
 
! Отговори
Макаренко преди 7 години
Ако момичето беше дете(внуче) на Митьо Очите,дали щяха да постъпват така с него ?!