Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"

Родители скочиха, Етичната комисия ще реши как да я накаже
25 авг 2017 10:52, Петя Славова
281
Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"
Снимка: архив, Reuters

Децата със специални потребности са "зверски опасни", заявява в социалните мрежи една детска учителка.

Изказването й е по повод на 15-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова обяснява, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни".

"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Още по темата

Коментарът й предизвика недоволство и няколко сдружения на родители с деца със специални образователни потребности (СОП) изпратиха отворено писмо до медиите: "Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава.

Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите й към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището.

Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора. Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират", пишат родителите.

Христина Шиндова е учител в детска градина и се занимава именно с деца със специални потребности.

"Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат", каза Ивелина Иванова, директор на детската градина на учителката.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Директорката Иванова увери пред Нова тв, че въпросната учителка ще бъде наказана.

"Дистанцираме се от тази позиция. Нашата детска градина работи от дълги години с деца, които имат специални образователни потребности. Учителката ще си понесе вината за казаното. Етичната комисия ще реши какво наказание ще й бъде наложено", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
Ивана преди 1 година
Хайде да ми обясните...как един учител ще се справи с тридесет деца и дете аутист? И да опасни са и изблеците им на агресия са травмиращи! Учителите не са всезнаещи и не са обучавани да се еправят с веички диагнози на вашите деца! Защо един учител ще бъде наказван, че казва истината? Значи да търпи да бъде удрян, да работи в стрес и да се чуди как да опази другите деца? Да не говорим, че не може и да работи, нормално с останалите. Истината е че е много хубаво да са ви виновни младите учителки..
247
2
 
1
 
! Отговори
Djidji878 преди 4 години
човек. Да помага на други хора, които са различни, които имат нужда от помощ и любов. Това е най-доброто възпитание според мен. Когато хората са невежи и нямат подход към такива деца и най-вече любов, тогава казват че са опасни. Ако тръгнем да делим всички деца-на аутисти, хиперактивни, парализи, никой няма да остане в училище. Нека са различни като цветята. :)
246
2
 
1
 
! Отговори
Djidji878 преди 4 години
всички деца, а обикновено децата със СОП имат нужда от много повече внимание. Изостават с учебния материал, имат нужда от допълнителна помощ в училище и вкъщи. Но, те трябва да са редом с останалите деца, да няма деление. Нека вашите деца се научат на търпение, толерантност към различните, за да станат стойностни хора. Не е важно кое дете как ще се развие в професионално отношение-адвокат, лекар, чистач. Важно е да стане добър
245
1
 
13
 
! Отговори
до Бузи преди 6 години
Вместо 99 % нормални да се чудят къде да се местят за да нямат допълнителни проблеми с "трудни" деца, по добре да се обособят специализирани училища със специалисти за "специалните " изисквания на тези деца !
244
11
 
3
 
! Отговори
Сузи Бузи преди 6 години
Към вички родители на нормали деца: Вместо да злобеете срещу децата, като не искате вашето дете да учи с деца от СОП, сменете си училището. Има доста учебни заведения, които си подбират децата.
243
2
 
7
 
! Отговори
Сузи Бузи преди 6 години
До АнонименВсе си мисля, че възпитанието, в това число и отношението към различните от нас идва от семейтвото. Като гледам, не само тя, но и цялото ни общество го няма. Права е госпожата, децата с тежки проблеми нямат място в група на детска градина от 37 "нормални" деца(София). Не защото мястото им не е там. А защото учителките са некомпетентни да работят с тях. Има много сбъркани неща в системата. И не са виновни нито госпожите, нито родителите на такива деца, нито децата.
242
0
 
13
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Според петицията в защита на учителката Христина Шиндова,от вчера до този момент трябва да се накажат още 584 учители от цяла България които са я подкрепили с подписите си,но.......няма да бъдат,поради факта,че единствено тя се осмели да повдигне тази болна тема,независимо,че доста "медии" изопачиха и изкривиха "ЗВЕРСКИ" коментара и.В крайна сметка,ако някой не си беше направил труда да и посети профила и в соц.мрежа за да я оплюе за коментара и,едва ли щеше да се разбере дори,че е учителка
241
2
 
19
 
! Отговори
len преди 6 години
До Мама на двамаТази учителка не е със специалност, която подготвя за работа с деца с поведенчески и умствени проблеми. И не е нейна работа да различава кое дете точно с каква диагноза е, ако има въобще такава.Тази учителка и всички учители в тази държава, не са звероукротители, но точно в това ги превърнаха безконечните реформи в образованието.Случай от училището на внучка ми - в един от класовете има дете със СОП. То избягва от класната стая. Учителката хуква да го гони, пада и си чупи крака!
240
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам при нас какви специалисти са младите детски учителки, представям си тази каква е
239
7
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Абсолютно и на 100% права е !! Няма как да социализираш един такъв човек .Сегрегацията е единственият подход.Те не са виновни ,че са родени дефектни, но не сме длъжни да ги търпим.Винаги съм учил децата си да избягват подобни индивиди . Нека биват лекувани и адекватно гледани в специализираните за тях учреждения.Но не ги допускайте в обществото , нямат място сред нас.
238
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми се вярва всички да са зверски опасни
237
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, разбрахме, че сте загрижени за децата със СОП. А за нормалните деца, към които ги приобщавате, мислите ли какво влияние имат върху тях увредените деца? Аз като родител съм притеснен за децата си и тяхното психическо развитие покрай деца със СОП. А ако дете със СОП нарани моето, тогава какво ще ми обясните?
236
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобно отношение към деца били те със или без специални нужди показва тоталната деградация на общестовто.Пфу !
235
3
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Има петиция в защита на учителката, където се казва истината за проблемаpeticiq/hristinashindova
234
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УЧИТЕЛКАТА ПОДОБНО НА ОНОВА ДЕТЕ ОТ ПРИКАЗКАТА НА АНДЕРСЕН ИЗВИКАЛА СИЛНО- "ЦАРЯТ Е ГОЛ" ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНА, НО ТОВА ЩЕ РЕШЕ ЛИ ПРОБЛЕМА С ПРЕПЪЛНЕНИТЕ ГРУПИ, ЗАЩО ОБЩЕСТВОТО НЕ СИ ОТВОРИ ОЧИТЕ И НЕ ИЗВИКА ЯСНО НА ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ- ГРУПИ С 30/35 ДЕЦА, ДОКОГА ДЕТСКИТЕ УЧИТЕЛКИ ЩЕ НОСЯТ НА ПЛЕЩИТЕ СИ ОГРОМНИЯТ ТОВАР НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЛИЦЕМЕРИЕ- ОБЩЕСТВОТО НИ Е С ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ- АМИ СЛОЖЕТЕ НЕ 3 СЪС СОП , ДЕТО ТРИ ТАМ И 7/8- ТЕ ЗАТОВА НЯМА МЛАДИ ХОРА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ.
233
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С"-то в СОП означава"специални"!Скъпи родители на деца без СОП, приемете, че за нашето общество децата ви НЕ са "специални".Те са средностатистически бъдещи данъкоплатци, които ще трябва да изхранват удобнонеинтегрираните представители на малцинствата, порасналите вече НЕдеца СЪС СОП, пенсионерите, майките...всичко това, ако имат благоразумие то да не очакват някой да ги третира, като нещо повече от нищо....
232
3
 
28
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Онова ***, което уби с ритник съученичката си не беше ли също със СОП? Не че всички са такива опасни, но психически неразвити, невръстния, и с дефицит на вниманието трябва да са под контрол, не науката, а практиката от българската действителност го показва
231
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново параграф 22, скоро дискриминирани ще се окажат децата без СОП, защото ще са принудени да бъдат търпими, толерантни, когато техен съученик със СОП ги бие, рита...Оценките са еднакви, но когато детето е със СОП това ще се взима предвид при оценяването т.е. 4-ка на дете без СОП е равна на 6-ца за дете със СОП...кой е дискриминиран?!
230
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиша ви като възпитател, психолог и родител на дете с говорни проблеми. Разбирам и двете страни , но деца които са физически опасни и застрашават здравето и живота на всички заобикалящи трябва да бъдат в специални училища и всяка година преди да се преместят в редовен клас да бъдат еволюирани от психолог ,психиатър,ортофонист и тн за ниво на агресия, говорно и интелектуално изоставяне. Родителите тряба да РАБОТЯТ с дцатаеНека бъм по толерантни и да разберем какво се крие зад думите на тази учит
229
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Prava e