Синоптиците пак прогнозират: Ще издържим половин година, повече не!

От увеличение 25% – работещите в НИМХ получават 13%
20 юни 2018 09:10, Петя Славова
35

Ръководството на Българската академия на науките обвини Националния институт по метеорология и хидрология в неверни твърдения.

Според БАН на сайта на Института продължават да се разпространяват редица неверни твърдения. Като повод за тази реакция е вчерашната ПКФ на работещите в НИМХ, в която те обвиниха шефовете в Академията, че не разпределят правилно парите, затова и не са получили уговорените им по-високи възнаграждения.

Още по темата

"Ние се надявахме, че нашите искания ще намерят решение. Първо на ниво БАН, тъй като средствата за нас са там. Имаше срещи с ръководството на Академията и две срещи с министъра на образованието. Не ни достигат над милион лева, за да си свършим работата", отбеляза проф. Христо Брънзов от НИМХ.

С решение на директорите на НИМХ е направена оценка на риска, така че да не прекъсва работата на Института, поясни Брънзов в "България сутрин".

"Ще успеем да издържим половин година. Издържахме европредседателството, но повече не", допълни ученият.

По отчет субсидията за тази година на НИМХ е нараснала с 13%. Според госта това е средна форма на манипулация.

"Никой не казва кое в сайта ни е невярно. Средното увеличение на субсидията на БАН е 25%, а ние получаваме 13%", разясни проф. Брънзов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че поради малкото средства, с които разполага Институтът, работещите там започнали да напускат.

"Няма средства да задържим кадрите. Това са хора, които са обучавани години наред. Само с апаратура не става – трябват и хора. Необходимостта от работата на НИМХ ще го спаси", заключи проф. Христо Брънзов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 5 години
Ти наистина ли вярваш, че ако някой с качества на учен би стоял в БАН при тези мижави заплати плюс възможностите да чете тук-там лекцийки за смешни хонорари? БАН е ясла за 9 000 лентяи, които са намерили връзки да се уредят там и само една шепа миропомазани сред тях /академиците/ са със заплати и пенсии почти като депутатите. Прибави и още един файтон хора, които имат възможност да присвояват наистина милиони левове, плюс един автобус шефове, които си уреждат шестцифрени хонорари. Това е БАН.
27
4
 
5
 
! Отговори
Не си представяте, преди 5 години
ако не работите в БАН. Наистина не можете да си представитепърво, какви възможности за крад ..., пардон, за присвояване има. Затова не си правете илюзии, че БАН лесно може да бъде закрита или трансформирана така, както е била преди 1947 г. - да няма "учЕни" на заплата. Днешни "учЕни" корифеи няма така лесно да изтърват кокала, те са в тесни контакти със силните на деня;второ, ако беше възможно да се уволнят некадърните връзкари, БАН щеше да създава наука, дори и с малкото отпускани й пари.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bobiКакво значение има дали ще знаеш, че утре ще вали или не?за теб е все тая дали ще се надрусаш утре на слънце или на дъжд.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.Петровот стотиците автоматични станции, закупени и инсталирани от частни лица и свързани към нета.
24
5
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Абе я...И откъде мислите международните агенции получават данни за местните температура, влажност, налягане, посока и сила на вятъра, динамика на тези показатели във височина, от сателитна снимка ли ?
23
3
 
3
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Аре-аре... фаТайте мотиката, гегата и така... Поредните *** на хранилката.
22
4
 
5
 
! Отговори
Абе я... преди 5 години
Направо ще се разплача, ми спирайте я прогнозата за времето! Боли ме курака!Има още 100000 източника, от които можем да се информиране!
21
2
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 5 години
До 23С един коментар няма да се спасиш, но ти опитвай няма лошо
20
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Мисля, че за този Брънзов бяха писали, че има частна фирма със сходна дейност. Във статията ставаше дума също и за прословутата проф. А. Христова, която заедна с Калинка гушнаха почти половин милион. Та и професорката имала частна дейност.
19
11
 
6
 
! Отговори
bobi преди 5 години
що не ги закрият направо? И без това няма смисъл от тези прогнози - или не са верни, или и да са верни е все тая. Какво значение има дали ще знаеш, че утре ще вали или не?
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разсъжденията са ви като на промити мозъци, които прекарва 10 минути на ден под открито небе! Добре, че сте малко!
17
7
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 5 години
До 14По принцип тъсех мaйкaти, тука! Но ще се съм доволен и на сестрати. А тарикати като тебе ги пращам на гурбет, за да им шибaм семейството спокойно
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки има приложения на телефона, които са свързани към 24 часа сателити. Изобщо тея прогнози отдавна са остарял метод. Въпрос на време е изкуствения интелект да ги измести тотално.
15
6
 
1
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Спрете да парвите прогнизи и да подавате данни ! Ще видите как за ден Горан Гоският ще смъкне ***.
14
11
 
7
 
! Отговори
Няма проблем преди 5 години
Ми хубаво......Има един милион сайтове и приложения. Не че не заслужават повече пари хората.......
13
0
 
6
 
! Отговори
До снайпера преди 5 години
Тука търсиш твърди пушки на които да сядаш.
12
9
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 5 години
До 10Що бе терикат, кво и е на България??Аэ такива като тебе търся тука, да ги вкарвам в правия път, а не само пари да сънуват!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Очаква се България преди 5 години
Без синоптици, лекари, медицински сестри, учители, общи работници, хигиенисти и т. н.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно на ръководителите на БАН не вярвам.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия в БАН, уж са умни хора пък работят в България.