Недостиг на приемни родители у нас, най-зле в София

От националната асоциация настояват за повече социални права
9 сеп 2019 09:48,
20
Недостиг на приемни родители у нас, най-зле в София
Снимка: pixaBay

Националната асоциация за приемна грижа отчита недостиг на приемни родители в големи региони на страната. Най-сериозен е проблемът в столицата, където е и най-голям процентът на нуждаещите се деца.

В момента у нас има 2300 приемни родители. Те се грижат за около 2000 деца, което според асоциацията е крайно недостатъчно. Като основна причина за недостига те изтъкват липсата на системна държавна подкрепа, свръхконтрола на социалните служби и липсата на социални права.

Още по темата

Резултатите от национално представително допитване, реализирано от Изследователския център "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа, показаха, че всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете.

Заплащането на приемния родител се образува на база 150% от минималната работна заплата, което е около 600 лева чисти пари. Допълнително се отпускат между 190 до 300 лева за разходи според възрастта на детето. В момента приемен родител няма право да се разболее, да се регистрира в бюрото по труда, да кандидатства за ипотечен кредит, а в същото време контролът е много завишен и изискванията - големи, затова и няма и много кандидати“, коментира Александър Миланов.

По тази причина от Националната асоциация за приемна грижа настояват да бъде въведен специален договор по Закона за социалните услуги, с който да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. Така те ще имат право на платен годишен отпуск, на болничен и майчинство.

От асоциацията определиха сегашните договори на приемните родители като „скрити трудови“. Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на осигуряване за всички рискове. Те нямат право на трудова злополука, обезщетения за безработица, за бременност и раждане на дете. Така остават без средства при прекратяване на договорите им, или когато се наложи да проведат лечение, в резултат на което децата се извеждат от дома им.

„От 2007 до 2011 година хората, включени в услугата, са сключвали трудови договори със социалните служби, които впоследствие били отменени. Като причини се изтъкват различията и спецификата на полагане на труд. Пречка за подписване на трудови договори се оказало и това, че приемната грижа се финансира с европейски пари“, коментира Александър Миланов.

Правото на специален договор по Закона за социалните услуги може да бъде законово уредено от 2020 година, когато финансирането се поема от държавата.

От асоциацията твърдят, че правоотношения, регламентирани по специални закони и приравнени на трудовите, няма да бъдат прецедент в българското законодателство. Последно такива са регламентирани в новия Закон за физическото възпитание и спорта от 2018 г. Въвеждането им беше аргументирано именно със спецификата на труда на спортистите и техните треньори, поради което трудовите договори се оказаха неприложими. Затова се даде възможност те да предоставят труда си срещу възмездни договори, сключени с клубовете.

„Считаме, че хората, които спасяват детството на изоставени, неглижирани и малтретирани деца, които им помагат да станат личности и да работят за държавата, вместо държавата да ги издържа в домовете, заслужават същата тази държава да се погрижи да защити правата им“, категорични са от Националната асоциация за приемна грижа, цитирани от "Монитор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
15
 
! Отговори
Който прави деца, преди 4 години
ще работи, за да ги издържа.Никакви такива, здрав и прав човек да си оставя детето на държавата. Ако не може или не иска да го отглежда у дома си, нека бъде настанявано в соц.дом или в детски ес-о-ес-селища, но родителите да плащат издръжката му!Това, в което се опитват да ни набутат, е безобразие! Някой безотговорно ще ражда, а ние да му храним детето и същевременно да плащаме заплата на частно лице(семейство), което да го отглежда! Подобни грижи са допустими само за истински сираци.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обмислям да ходя на солариум , да карам каруца (и да не плащам нищо) , да си направя 1 барака(харем) и да ми плащате до живот(без да работя). Ако сметките са ми правилни ще си покача доходите с 400% и няма да се налага да работя дори.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15. А знаеш ли колко са детските надбавки в Европа? Там, където уж сме и ние. Ама май не сме. Тогава да спрат детските на ромите, не може 16 годишна да роди и да взима детски, а нейните родители също да взимат детски за нея.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 14Можеше ли нещо да се публикува на страниците на в."Работническо дело", ако е идея само на един редови българин?Опипваха почвата, това правеха.Друга подобна статия беше онази, на която пак жена беше авторка и предлагаше банките да не плащат никакви лихви, защото това бил нетрудов доход, а гражданите, които имат спестявания, да плащат ежемесечна такса на банката заради това, че съхранява парите им. И с тази статия проучваха как ще реагира народът. Имаха си информатори за такива цели.
14
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Авторката на тази статия кой "комунист на власт" е била? Правиш ли разлика между предложение на един човек и реалност?Гаврата е сега с тези приемни родители и закрититте домове за деца.
13
3
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
До Дават сеТова е дискриминация спрямо онези, които плащат данъци!Отглеждането на собственото дете е ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ !Правилно предлага някой по-долу - принудително да бъдат заставени безотговорните родители да работят, за да плащат издръжката на децата си. Щом са неспособни да ги възпитават, това да става в SOS-селища, но щом има живи родители, те да заплащат издръжката на детето там!Откъде накъде ти ще настояваш някой да ти плаща за това, че си отглеждаш у дома твоето дете?
12
5
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 4 години
Тази идея не е нова.В последните години на соца, когато се дебатираше фактът, че мнозина не се женят поради жилищни проблеми, се появи статия, чрез която авторката настояваше да се ликвидират социалните домове за деца и юноши, а несемейните бълг.граждани, навършили 30 г., да бъдат задължавани да приемат по едно дете от тези домове и да го отгледат!Само комунист на власт може да си позволи такава гавра - човек иска, но не може да си позволи да роди свое, те ще го заставят да отглежда чуждо!
11
0
 
18
 
! Отговори
Дават се преди 4 години
От 190 до300лв.за нуждите на детето,в зависимост от възрастта.Но когато детето е в собственото си семейство ,то няма тези нужди .Това е дискриминация на децата.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от приемните родители са от родата на изоставените деца-т.е ромите.Парите пак отиват у тях.Къде са SOS селищата които бяха една чудесна алтернатива за отглеждане на такива деца? Бяха построени такива къщи.Какво се случи с тях ,няма никаква гласност?Крие се че изоставените са само ромски деца.
9
2
 
32
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Плащат на приемни родители на гледат чужди деца, а не плащат на истинските родители да гледат собствените си деца. Спрете с това усвояване на пари, не се правете на загрижени и спрете да ревете че не достигат приемните родители, зад което прикривате бизнес да милиони. Не сме балами и няма да ви допуснем да правите това, което сте замислили да правите, ясно ли ви е!
8
2
 
32
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Приемните "родители" са бомба със закъснител.Това са чиновници на заплата-нищо друго.Да се криминализира изоставянето на дете.Създателите на такова да бъдат задължени да работят и да го издържат до 18 годишна възраст.Никое дете не заслужава да бъде родено и захвърлено на данъкоплатците.
7
1
 
10
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
То детето може да живее и по селата не само в София.Родители има достатъчно в централната част .Системата не ги иска.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закрихте домовете и сега какво ще ги правите тази деца. Предлагам всеки социален работник да осинови по едно дете. Също и Ани Салич с неината изкуствена загриженост и постоянна маска на лицето.
5
0
 
29
 
! Отговори
Вие нормални преди 4 години
Ли сте? Имало 2300 приемни семейства, които се грижат за 2000 деца. Значи 300 приемни семейства НЕ работят. А били малко. Истината е, че до 2020, трябва да се усвоят едни пари и за това е тоя вой на НПО. За децата въобще не им пука.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащаме им , ток и вода си берат, всичко е с цел социални помощи и сега да ги гледаме?? Топ виц
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо ни мъ брига за софиа
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня западнософийски оскотял кофпомпаджия, спокойно може да стане приемен родител на четири дечица. Ще ги води да ритат топка през работно време, ще ги вози на самолет, ще обиколят стоте национални туристически обекта за нула време, гавазите ще ги пазят денонощно. Едва ли има по-подходящ за целта.
1
3
 
37
 
! Отговори
За скептиците преди 4 години
Ето точно за този бизнес с деца и приемни семейства става въпрос! После ми говорете за теории на конспирациите.