Отиде си едно от най-големите имена в джаз музиката. Поклон!

Маестро Левиев отправи музикални послания към бъдещето
22
Отиде си едно от най-големите имена в джаз музиката. Поклон!
Снимка: Блфото, архив

Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България, прославили страната ни по света - Маестро Милчо Левиев, пише на сайта на Министерство на културата.

Още по темата

"Казват, че джаз музиката е глас на свободата, многообразието и честността, на човешкия опит и на първооткривателството, защото тя неразривно е свързана с умението да импровизираш. А за да се получи една успешна импровизация, зад нея стои много мисъл, много натрупани знания и огромен талант, какъвто Маестро Левиев безспорно притежаваше. Припомняйки си неговия богат професионален и житейски опит, може би бихме забелязали, че съдбата му напомня истински музикален джаз шедьовър, чийто съставни части сами по себе си са възхитителни. А хората, присъствли на негови концерти, считат това за привилегия. Житейската импровизация на Милчо Левиев започва със силното начало в Пловдив, с Държавната консерватория, преминава през Биг Бенда на Българското национално радио, Пловдивската и Софийската филхармония, през групата "Джаз Фокус 65", през сътрудничеството с най-големите имена в джаза в САЩ и с много големи музиканти космополити, концертите навсякъде по света, филмовата музика, гастролите на Стария конинент, преподавателската дейност, аудиозаписи, албуми, до любимата творческа резиденция в Солун, Гърция - една перфектна композиция с много изненади и обрати, каквато подобава на един ученик на големите Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. При това тя не завършва, а остава с отворен финал. Благодарение на прокараните от Маестро Левиев нови пътеки в живота и в джаза възникнаха десетки нови приятелства между професионални музиканти от България и света, родиха се знакови концерти, за които меломаните още говорят. Несъмнено музикалните послания към бъдещето, които отправи Маестро Левиев, ще бъдат подети от неговите ученици, колеги и приятели. Маестро Левиев казваше, че е преподавал навсякъде по света и в България има най-много талантливи хора. Днес талантливите хора на България му отговарят със същата любов. Защото любовта е онази тайна съставка, която е единствената задължителна за една вечна джаз импровизация. Сред многобройните отличия на Милчо Левиев е и най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките на Маестро Левиев. Аплодисменти и поклон!", се съобщава още от пресцентъра на Министерство на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
do 14 преди 4 години
Напълно съгласен съм. Само развалят хубавия инструмент - пианото. Как може да сравняваш това стъргане на струните с втория на Рахманинов или с двата на Шопен, или пък с този на Шуман
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От много импровизация и свобода накрая нищо не остава в съзнанието. Повтарящи се характерни интервали, типични ритмични групи, еднообразна динамика, почти отсъствие на мелодична фраза... става за фон в ресторант или за приспивателно.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНОНИМЕН
12
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
АБЕ ДО КОГА НЯМА ДА ИМАТЕ СТРАХ И СРАМ ОТ БОГА
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стефан ЦАНЕВ погреба България .
10
1
 
4
 
! Отговори
не е бил доносчик! преди 4 години
Защото само евреите имаха право да ходят навсякъде по света!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека му се възхищават гърците.В интервю от последните му години е казал,че в България не се живеехубаво/не,че е далеч от истината8.А също,че София и Пловдив,взети заедно,не струват колкото Солун...
8
7
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Лили Иванова вече може да си пее старите хитове ;) Детелинииии ,детелинииии КОЛКО БЕЗПЛАТНИ СТЕ МИ ВЕЧЕ :)))
7
7
 
3
 
! Отговори
Джаз фен преди 4 години
Довечера че се напием в негова чест.
6
8
 
7
 
! Отговори
Човешко лицемерие преди 4 години
Поклон! Велик! Маестро! Каква скръб! Ало? Айде довечера в нашто кръчме, днес е живата музика, мешаната скара е страхотна! Да бе, чух, Милчо Левиев умрял. Ние да сме живи и здрави!
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновен доносник на ДС.Кой можеше да пътува на Запад през комунизма.Само богопомазаните номенклатурчици и обкръжението им.
4
5
 
13
 
! Отговори
Стар преди 4 години
Наистина голям! Още от ,,Джаз фокус-65".Поклон!!.....М/у впрочем 2 Митко Щерев няма нищо общо с джаза!
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много големи имена си отидоха тази година. Страшното е, че след тях не идат други големи имена.
2
13
 
9
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
От заглавието си помислих че освем Милчо Левиев се е споминал и Митко Щерев.
1
4
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БОГ ДА ГО ПРОСТИ