Заради кризата в Китай – задава ли се и недостиг на лекарства?

Азиатците са водещи при производството на медикаменти
10
Заради кризата в Китай – задава ли се и недостиг на лекарства?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да няма медицински маски у нас, но според председателя на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов по-сериозният проблем, който може да възникне е с недостига на лекарства.

Той смята, че е закъсняла мярката за забрана на износа на маски и на други медицински консумативи, които са необходими сега при усложняващата се ситуация с разпространението на COVID-19.

Още по темата

"Например ние бяхме намерили  - и в момента още по нашите аптеки има някакво количество маски, и ги пуснахме, гледахме и да са на приемлива цена и веднага на същия ден се опитаха да ги изкупят от всички наши аптеки - такива прекупвачи, които кой знае къде ще ги изпратят. Маските са само индикатор, защото има по-важни неща като лекарствата“, комнтира Костов пред БНР.

Според него е възможно да се появи липсва на някои лекарства по аптеките, тъй като голяма част от активните субстанции се произвеждат в Китай.

"Активните субстанции се произвеждат в много голяма степен в Китай. Например Китай за миналата година е произвел за 71 милиарда долара активни субстанции за лекарства, което е страшно много. Може да си представите - дори в Индия, която е вторият по големина производител на лекарствени субстанции, на активни вещества за лекарства-  дори там изпитват недостиг в момента и даже има списък в Индия с такива лекарства, до които има затруднен достъп", обясни Костов.

Той допълни, че се обсъжда и в Европа, и в Америка да се намали тази зависимост, но това е дълъг процес.

"Дистрибуторите са тези, които се занимават с вноса на тези лекарства. Така че ние сме изцяло зависими от това какво се внася", каза още експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България дори и маска за лице не може да произвежда вече,а се оправдава с другите държави че не произвеждали.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарствата се произвеждат в Индия и Китай, а в Европа се произвеждат опаковките и лъскавите кутийки на Големите фармации.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесмените изкупуват предприятия по 1 лев, режат на скрап и продават.Сега ще купуват по 15 стотинки, ще продават по 3 лева. Така направиха с доларите през 1996 година. Продаваха по 3 лева на паникьори долари.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се въведат купони за маски, спирт и лекарства.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми олекотете процедурите за внос от Русия, Украйна и Молдова бе. Не само шепа хора да им е позволено да внасят от там и да лицензират което им е икономически изгодно. Да ми внасят "Рибоксин" на 40 стотинки и да го препакетират на "Инозин" за 23 лева.Ще видите чудни лекарства с качество от соца. Ама не ви оттърва? Еми ще ви изпукат робите в БеГе-то, хахахах.
5
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До: Анонимен 3Да не мислиш, че тук ще е по-различно!?
4
1
 
0
 
! Отговори
Анти-мафиот преди 4 години
Няма проблем, Марешки-аптекаря ще ги снабди!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да ви призбая честно хич не им ги искам заготовките на индийците. Там изследване се прави само на богатата каста, сещайте се какво е при другите дето са без пари, без лекар и като умре някой го увиват в чаршафа и в реката. Съветвам никой да не стъпва в Индия, ако има поне грам мозък.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умря им реекспортът.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа добро утро!

Спонсорирани публикации