Българин от самолета до Париж за драмите, проверките и властите

Той успял да стигне до работното си място с карта за пребиваване
7 май 2020 09:12, Нели Христова
38
Българин от самолета до Париж за драмите, проверките и властите
Снимка: Pixabay

Един от българите, които кацат на летище "Шарл дьо Гол" в Париж е Емил Георгиев. Той, заедно с колегите си Христофор Николов и Мариян Лебанов, трябва да се прекачи на полет от Париж до Ница, където се намира работното му място. Мъжът работи от 20 години в страната. Прибира се в България, когато започва кризата, предизвикана от коронавируса и решава да замине отново, когато мерките започват да се разхлабват. 

Когато кацат в Париж обаче 70 българи остават блокирани, както и един от колегите му. Ето какво разказва Георгиев пред "24 часа".

Още по темата

"Пристигнахме доста рано на летището в София, на влизане ни предупредиха полицаи да сложим маски и още на входа провериха бордните ни карти. Имаше още един полет по това време на летището – до Амстердам.

Бяхме доста хора за полета до Франция, наредихме се на опашката. Полицаите ни казаха да се спазва дистанция, но част от пасажерите просто не се съобразяваха. Ние се отделяхме от хората пред нас, а след нас идваха други и едва ли не се блъскаха.

След като кацнахме в Париж, изчакахме за проверка и пред нас имаше около 30 човека. Когато дойде нашият ред да ни проверят граничните власти, работеха две будки и ни казаха да изчакаме. Отвориха трета будка и започнаха да викат хора и да питат чакащите дали са от групата. Гледаха им документите и ги връщаха, просто не можеха да минат. Попитаха дали има някой, който не е българин. Един човек отиде и мина. Ние обяснихме, че сме българи, но имаме френски документи – карта за пребиваване за 10 години, с която се удостоверява, че живеем във Франция, плащат ни се осигуровки, пенсии и т.н. От целия самолет бяха допуснати около 20 души. Двама от нас минахме, но за третия ни колега – Мариян обясниха, че щом няма такава карта, трябва да изчака на другата опашка. Ние излязохме, звъннахме му и той ни каза, че не го пускат. Всички на опашката се оказаха с временни договори, а нашият колега е с постоянен договор от повече от половин година. Той е от над година във Франция, в началото беше за около 5 месеца на изпитателен договор. В него имаше постоянен договор за работа. Шефът ни изпрати документите преди да заминем, с които трябваше да преминем без проблеми пред властите. Има и трудова карта, която, ако се провери в система, може да се види за кого работи, от кога и т.н. Картата изглежда като дебитна, има снимка и всякаква информация за работното място на човека в нея.

Въпреки това, в последствие на колегата са искали карта за здравно осигуряване, той има такава. Ние се прибрахме в България в началото на извънредните мерки. През това време на френския ни адрес е пристигнала картата на Мариян за здравно осигуряване. Ние я намерихме в пощенската кутия, когато пристигнахме тук. С тази карта се ходи във всяко здравно заведение и удостоверява, че си осигурен, има социален номер, който вече е издаден и може да бъде проверен.

Можело е да се провери в система, за да се докаже, че е на постоянен договор и осигурен, но сякаш не са го направили. Още повече, че ние в момента строим за армията на Франция – жилищни помещения, ремонтираме и т.н., имало е как да се докаже.

Управителят на фирмата, за която работим постоянно звъни на летището, звъни в полицейски управления и никой не му вдига.

Колегата ни в момента е в затворено общежитие на Червения кръст, като такова за бежанци. Звъним на единствения телефон там, който е стационарен и търсим колегата си. Като вдигне някой, се провиква и го вика по име. Когато се чухме с него, той каза, че почти 24 часа не се е хранил. Държали са ги на летището поне 6-7 часа.

Прибрахме се в България, след като започна кризата с коронавируса, защото в началото обявиха, че поне за две седмици учрежденията няма да работят. Ние изчакахме, но стана ясно, че извънредното положение ще продължи и решихме да се върнем при семействата си. През това време се водехме на борсата. Сега с отслабването на мерките решихме да се върнем във Франция, защото не можем повече да чакаме, не можем да си позволим да не работим толкова дълго.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
обективно 2 преди 3 години
А що се отнася до децата на българите в чужбина,то те са по-малко загубени за България от вашите.Та нали все повече вашите деца драпат да изчезнат от БГ и това е защото няма какво да ги задържи в страната и защото смятат,че на друго място ,,тревата е по-зелена".Много българи биха били щастливи да се върнат по родните места и да работят с придобития опит от чужбина,но омразата ,злобата,простотията и негативизма на местният контингент ги отблъсква.
25
2
 
3
 
! Отговори
обективно преди 3 години
В БГот хора работещи навън влизат милиард и половина,всяка година.Тези пари влизат в търговските обекти и потреблението,в аптеките,в болниците,пазарите и т.н.Хората работещи навън са с по-широк мироглед на тия ,които настървено ги хулят,наричат ги предатели ,а са затънали до ушите в блатото и не знаят как да излязат от него.Нека въпросните ,,патриоти"честно да си отговорят на въпроса,с какво ЛИЧНО са допринесли за просперитета на БГ,та се бият в гърдите-ако бяха страната нямаше да е последна в Е
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами вкарват мисля около 1мрд евро годишно в България.Чуждите инвестиции са по-ниска цифра.Това са свежи пари в Българската икономика.Да кажеш че те не са от значение е пълна глупост.Тези пари отиват в българската търговия,услуги,задвижват покупателата способност и потреблението.Ами то това е една от големите ползи да сме в Евросъюза,ако 2 милиона не работеха навън,а бяха тука за колко българи нямаше да има работа?
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много прочуствено, само не разбрах защо са се прибрали ?В момента който видяха зор и айде, у простата и бедна България
22
1
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Той бил плащал пенсиите на хората, абе сополанко, тези хора са работили по 40 години и нагоре, те са си изработили пенсиите, най-обичам мърлячи, дето майка им им дава по 5лв. на ден на 40 години да обясняват кой какъв бил. Особено е малоумно да се слагат всички хора под един знаменател. Да се обиждат хора, които работят сезонно в Англия е глупост, тези хора после строят къщи в България и привнесените пари са в пъти повече, от тези които биха завъртяли за същата работа в България.
21
0
 
9
 
! Отговори
Браун Мен преди 3 години
Българи, Българи... колко да са Българи........
20
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Дайте снимки на тези...българи,по-интересно е.
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ревете бе,българите от чужбина са най-големия инвеститор в нашата държава.Техните пари влизат и се завъртат в българската икономика,милиони техни роднини тук разполагат със средства благодарение на тях.Ако не са те ще ядете на пожарникаря шланга.Всъщност проблема трябва да се реши на ниво Външно министерство,защото то затова съществува и затова получават заплати,това им е работата.Иначе тези хора се връщат и вместо да генерират доходи лягат на слабата ни социална система
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как хем бил с постоянен договор от много години, хем бил на борсата?? Аз май съм *** и не разбирам , на българската трудова борса по време на извънредното положение, а сега обратно с постоянен договор от години?? Ако е имал договор да го проверят как е взимал помощи за безработен!!
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стадо овце от българия на летището във франция все нещо недоразбрали хората казваха да не се пътува те тръгнали да се правят на батмани, другите пък си чешат коремите под звуците на чалга и чакат да се върнат да им дадат парите си в селския дюкян а сега много велики не ги искали да се връщат
16
1
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Хората добре са си направили сметката да си изкарат отпуската в Бг, защото после може да нямат тази възможност.
15
1
 
5
 
! Отговори
Валерия преди 3 години
Брей хора беэ работа, търсите под вола теле!!!!:-)))
14
2
 
6
 
! Отговори
Кате Захариева преди 3 години
-Ама как така ??Ние сме много уважавани в Брюксел и всеки се допитва до нашето експерктно мнение -Борисов е почти почетен председател там,, и всеки ден се чува с Макарон- Мария Габриел (френскоеврейска гражданка) лично говореше за свободата на евро гражданите -та ние сме положили основите на Европа!! Ще им поставя ултиматум веднага да се спре тази хибридна война срещу Бг гражданите -Дори война ще им обявим и ще изгоним всички френски шпиони от БГ!!! Сигурно се сърдят битите легионери в лозята!
13
4
 
14
 
! Отговори
roki преди 3 години
Нека да ви стане ясно, че мрънкането и шикалкавенето може да си го позволявате само в БГ.Къде хукнахте отново?Защо въобще се домъкнахте в Родината, за която много, много не ви пука?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
11
2
 
23
 
! Отговори
Киро преди 3 години
До наглостИ аз не го разбирам това, аз живея от 14 години в Германия, отидох като студент, след това на работа и тн. През ума не ми е минавало да ходя в България заради някаква настинка. Освен това съм си на работа през цялото време, както и съпругата ми. В България ходим от време на време да видим родителите, приятели от едно време, защото за тях е по-трудно да си позволят да дойдат нагости. За 20г. трябва човек да си е подредил живота, иначе е безсмислено да стои в друга държава.
10
3
 
17
 
! Отговори
Въй въй преди 3 години
Ау милия! Само не разбрах какъв беше този зор да се прибереш в България, при положение че от 10 години уж живееш във Франция и уж имаш документи за постоянно пребиваване. Какво? Да не би да не са плащали наем през тези 2 месеца, да не би храната да им е била мн скъпа? Само дет беше зор да се приберете и да разнесете още повече заразата.
9
2
 
6
 
! Отговори
aa преди 3 години
ама дайте снимка на тези българи бе , то интервюта, то драми, то разкази , ама покажете ги те зи бе хахахххаа, за нищо не ставате
8
4
 
10
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
Какви 5 години те гонят, нещо не можеш да четеш или да разбираш прочетеното. Човекът е бил 5 месеца на изпитателен срок и едва от няколко на постоянен договор. Това, че не си е изкарал карта не значи, че го няма в системата. Както казват колегите му проверката отнема минути стига някой от тия националистични френски копеуенца да си беше мръднал пръста.
7
5
 
20
 
! Отговори
наглост преди 3 години
Работил там 20 г., но когато започнала кризата, "се прибрал в родината".Как изведнъж пък се сещат, че имали и родина, която оплюваха и заявяваха, че никога нямало да се върнат .ната. /Не говоря за тия, които са спазвали законите на другата държава/.Явно не е имал документите, за които по-долу писаха, ама франсетата много не се церемонят с подобни тарикати. Там не е хептен разграден двор като у нас. Плащайте, български данъкоплатци и прибирайте вирусите. Никой не ни е крив.