300: Ще се увеличат ли двойно часовете за извънреден труд?

В момента може да работим по 150 часа извънредно
27 юни 2020 20:30,
66
300: Ще се увеличат ли двойно часовете за извънреден труд?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Двойно ще е увеличението на разрешения извънреден труд за година. Социалното министерство вече публикува за обществено обсъждане предложенията за промени в Кодекса на труда, съобщава bTV.

Още по темата

Сега може да се полагат до 150 часа извънреден труд годишно. Предлага се да стане 300 часа, но само ако това е записано в колективен трудов договор на отраслово или браншово равнище.

И още - младите работници, които постъпват на работа за първи път, да имат право на платен отпуск след като натрупат 4 месеца стаж, а не 8 както е сега.

Пакетът с предложения включва още договорите на учителите да не могат да се прекратяват едностранно от работодателя им, само защото са изпълнили условията за ранно пенсиониране.

До няколко години Жанета Рачева ще изпълни условията за ранно пенсиониране, на което учителите имат право.

И договорът й тогава може да бъде прекратен от работодателя само на това основание. Ако предложените промени обаче станат факт, прекратяването ще се случи само ако и учителят го иска.

"Мисля, че ако нямам някакви лични причини и дай боже да съм здрава, бих могла да поработя 5-6 години още,  децата ме възприемат все още", споделя Жанета Рачева.

Пакетът с предложения включва и възможността да се полага двойно повече извънреден труд в годината.

Условието е да има сключен Колективен трудов договор на отраслово или браншово ниво,  в който това да е записано.

"Ако работодателят е в организация, която е подписала колективния трудов договор, тя ще важи за неговото предприятие", посочва Ненко Салчев, от Министерството на труда и социалната политика.

Ако обаче работодателят не членува в организация, подписала колективния договор, няма да може да кара работниците си да полагат до 300 часа годишно извънреден труд. Ще важи правилото - до 150 часа.

Като и тук има особеност -  предлага се дори и не всички представителни организации на работодателите и работниците в бранша да са се подписали под колективния договор, социалният министър да може да разпростре прилагането му сред всички предприятия.

Според Жасмина Саръиванова, от Българската стопанска камара
това противоречи на правото за свобода на договарянето.

"Подобна норма не е никак демократична, създава сериозни условия за неравновесие както между конкуренти в даден бранш така и в отношенията между работодатели и служители", смята адвокатът по трудово право Ангел Бузалов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито още 38 работни дни в годината БРАВО ОЩЕ МОЖЕ. АЗ СЕ ЧУДЯ ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ АКО СЕ РАЗБОЛЕЕШ И ОТСЪСТВАШ ОТ РАБОТА ДА СЕ ПЛАЩА НА РАБ***ВЛАДЕЛЕЦА ЗА ПРОВАЛЕН ПЛАН. ХЕ ХЕ ИЗЕДНИЦИ АЛЧНИ НЕНАЯЛИ СЕ ВЪРВИМ НАПРЕД КЪМ "СВЕТЛО БЪДЕЩЕ" БАЛЪЦИ.
55
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До ДО 57Лъжеш! Евентуално максималната пенсия може да стане 1350 лева от юли!
54
4
 
1
 
! Отговори
ДО 57 преди 3 години
Може и да сте Прав/а . Аз работя в Частна Фирма , Перфектна към Мен и НОИ .В НОИ има справка за Извънредния Труд от 2005 година - този труд се признава за Трудов Стаж . Благодарение на Фирмата ми се пенсионирах с Пенсия в Размер 2000 лева , Извъредния ми Труд беше отгоре с 2 Години .Фирмата беше Перфектна - 1 час се признава за 1 час и половина за Трудов Стаж .
53
0
 
10
 
! Отговори
до eve1 преди 3 години
Напълно съм съгласен с вас. Още повече, че безработицата силно ще нарасне заради епидемията, както твърдят и управляващите. Тогава е най-добре, не да се увеличават извънредните часове а да се наемат тези които и без това търсят работа. Но аз се опасявам, че целта на този закон е да даде на робовладелците пълен произвол спрямо служителите им и да смачкат обикновените хора още повече.
52
1
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
Какви истински фирми, сериозни работодатели, каква прокуратура? Коректните работодатели са единици. И не, не са "сивият" сектор. Масова практика е. Всички знаят, но се правят, че няма нищо нередно.С новия закон ще се позволи на работодателя да удължава работното време до 300 часа, но никой не може да го накара да плати. Ще връчи ведомостта, че е заплатил извънредния труд и толкова. Или никъде няма да фигурира положения извънреден труд. Ако работникът не е съгласен- ето я вратата!
51
0
 
11
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Робският(извънреден)труд,трябва да се забрани напълно!На който работодател не му достигат работници,да си назначи още.
50
8
 
2
 
! Отговори
ДО 54 преди 3 години
Закона се отнася за Истинските Фирми , Работници с Трудови Договори , Сериозни Работодатели - Те имат Истински Партиди в НОИ . Вие пишете за Сивия Сектор . Това е работа на Прокуратурата .Пак ще Повторя - Това е Добър Закон за Законните Работници - ще им се признава допълнителен трудов стаж .
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Не става въпрос за аварии или някакви други извънредни ситуации. Става въпрос за фирми, които затварят работниците в цеха, заключват вратата и работят всеки ден от 6 до 6 (18:00 h), включително и в събота, неделя и по празници. Накрая- МРЗ. И това се практикува от години. При постъпване на работа не информират работника коректно, а му казват с половин уста, че понякога се налага да работят извънредно, за заплащане не споменават. Масова практика в дълбоката провинция.
48
1
 
4
 
! Отговори
ДО 51 преди 3 години
Какво означава *доброволен* ? Решаваш че трябва да отидеш на работа без причина в Неделя ? Ще ти дам пример - Има скъсан водопровод - хвърляш лопатата и си заминаваш - ще чакат до понеделник в 8 часа . Тук се изправя една несправедливост - Извънредния Труд ще се признава като Стаж за Пенсия , много фирми правят акробатики - Плащат на Работника парите под друга Форма , Но Държавата не признава това за Стаж и не се отразява в НОИ като положен Труд .
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Solar Power 50Искаш да кажеш, че някой работник доброволно и без заплащане иска да работи извънредно???Кой е този работник, който ще отиде във фирма с по- ниско заплащане само защото там ще му позволят да работи извънредно?Какви филми ни прожектираш???
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Работодателят много рядко признава официално извънредния труд като положен. И още по- рядко го заплаща. В 99% от случаите на положен извънреден труд работникът си остава само с работенето. Пък за подаване на инфо до НОИ... чак е смехотворно.Много често при проверки от Инспекцията по труда и констатации за нерегламентиран извънреден труд "бизнесът" намира начин да се измъкне. Или си плаща жалките глоби и пак продължава с нарушенията.
45
0
 
5
 
! Отговори
до по-долните комент преди 3 години
Няма нищо лошо но само ако извънредният труд е ДОБРОВОЛЕН и работникът е съгласен с него. Но ако се даде право на работодателя самостоятелно да решава, без да се съобрази с желанието на работника, то това е РОБСТВО.
44
6
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До RABOTNIK - Така е ! Мен ми се е случвало работника да иска да дойде на работа допълнително , аз да съм готов да платя дабъл и в крайна сметка да не може да дойде защото е използвал часовете си. Това е глупаво ! И никой не може да спре работника да отиде в друга фирма да работи извънредно за по ниско заплащане от моя дабъл !Никой не трябва да бъде спиран ако иска да работи.
43
7
 
2
 
! Отговори
RABOTNIK преди 3 години
Малко хора са запознати с Извъредния Труд , и пишат глупости .Това е добро решение - да се увеличи лимита на извънредния труд .Изумен съм как работниците пишат срещу собствените си Интереси .Ще обясня мотивите си - в днешните времена на всеки един наемен работник се е налагало да работи извънредно . Работодателя плаща този труд като извънреден и тази справка отива в НОИ . НОИ признава тези часове или дни като Трудов Стаж - допълнително към редовния стаж . Тоест - НОИ признава до 150 часа .
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гласувайте за ГЕРБ 45Няма да се иска разрешението на работника. Работодателя ще го уговаря с някакви браншови организации, т.е. работникът няма думата.От синдикатите не чакай подкрепа. Щом го обявяват официално, значи синдикатите са дали съгласие.
41
1
 
6
 
! Отговори
200 год. назад преди 3 години
Скоро нормалният работен ден в Бг ще стане 12 часа. Така е като няма синдикати. А работниците са роби, съгласни на всичко. Ще стане като в кланиците в Германия- работа- спане, работа- спане... и никакви права.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за робовладелците пишман бизнесменчета герберасти ще е от полза за всички останали НЕ !!!
39
1
 
17
 
! Отговори
гласувайте за ГЕРБ преди 3 години
Това на практика означава да се работят и всички съботи в годината, тоест робовладелците искат да минем на 6-дневна работна седмица. Не става ясно дали ще се иска съгласието на служителя за извънредният труд или работодателя ще решава еднолично като робовладелец . Чудя се , дали измислените български синдикати ще подкрепят тази гавра с работещите и ако я подкрепят това означава ,че напълно са се продали на робовладелците.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - добрите учители в училищата(и не само там) , винаги са неоценени, пренебрегнати и жестоко (духовно и материално) ограбени от директорите (монополисти) и протежетата,които им ръкопляскат. Докога? Докога, някои спокойно ще си злоупотребяват безнаказано и нагло.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Питай синдиката на работещите, опа забравих че нямаме синдикат.Балтимор е голямо пристанище в Щатите, та там работниците едва се движеха и бяха спокойни, но имат права и синдикат зад гърба си...Тук са Спийди Гонзалес...хаха