Българите масово недоволни от заплащането си

Само IT секторът е изключение
17 авг 2020 23:15, Красимир Ангелов
72

3/4 от служителите у нас сменят работното си място заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и БАН.

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд, но често трудно си намират добре платена работа и хора с висше образование, като Траян Ангелов - началник на бригада.

"В една местна охранителна фирма работех, напуснах защото не ме устройваше заплащането. По-малко смени, недостатъчно заплащане, плащане се на надник", обясни той.

Траян е получавал около 600 лева, напуснал е и сега отговаря за работническа бригада в металургичен завод близо до Бургас. Приел е работата заради доброто заплащане, въпреки че не е по специалността му.

"Първото ми образование е БСУ - "Право" и след това записах в Санктпетербургския университет - "Психология" - който завърших тази година. Смятам обаче да се занимавам с тази работа, която в момента работя защото ме устройва и наистина е добра работа", разказа още той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Често сменят работата си и заетите в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорство и в строителството. Работодателите обаче изтъкват и друга причина хората да напускат работа - липсата на коректност от страна на работодателите.

Проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%.

Хората в повечето случаи естествено не са доволни от това, което получават, освен в IT сектора, където заплатите са удовлетворяващи. Според анализаторите освен заплащането друг основен фактор за напускането на работа е стресът.

Ръководителят на проект към БТПП Беата Папазова коментира, че при текучество обикновено работодателите не са склонни да назначат някой нов, работата се разпредяла между останалите служители и стресът е естествена последица от това, което се случва.

Проучването показва още, че младите по-често напускат работа и търсят по-добра реализация и заплащане, а възрастните са по-склонни на компромиси. Другите мотиви за това са лошото отношение на работодателите и здравословни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинките взимат хубави заплати, те не се оплакват.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как ще са доволни българите от заплащането, като 30 години си избират едни и същи лъжци да ги управляват. Оставка и Лустрация.
60
2
 
18
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Работата е според заплащането, а не обратното, както твърдят мутрите, а онези 80% им вярват. В този смисъл няма мързеливи, а има мутри, които не плащат нормални заплати.
59
1
 
5
 
! Отговори
запознат преди 3 години
До работник,Ти каква си, че ще даваш определения? Аз пък не се имам за мързелив, ама сферата, в която работя, е такава, че нямам право да работя на друго място, освен там! Тези закони явно са ги мислили преди много години, когато заплатите в сферата, в която работя, бяха около 2-2,5 пъти по-високи от средните за страната! Сега, като не увеличават заплатите до горе-долу прилични нива, поне да ни позволят да рабобим и втора работа!
58
10
 
5
 
! Отговори
Работник преди 3 години
Ниско платени сме, но сме си и мързеливи. Не ми плащат добре - аз пък си се скатавам колкото мога. Народопсихология.Във всички държави има елит, средна класа и работническа класа. В България обаче средната класа е доста оскъдна.И аз щях да съм по-щастлива, ако изкарвах повече пари. Ако можех да си позволя да пътувам повече, обаче осъзнавам посредствеността и принадлежността си към бачкаторите добре.
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64 АнонименНе се хвали, слаб си. Аз гушкам между 180 и 200 евро на ден за 7 до 8 часа бачкане
56
0
 
15
 
! Отговори
от провинцията преди 3 години
До 63 АнонименДа бе ! Точно и аз това мислех ! толкова много работа има, че човек да се чуди къде да се хване. Я *** из провинцията да видиш колко работа има и какво плащат за нея а не да седиш пред компа в софия и да пишеш срещу заплащане
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък вземам 5000 лв след данъци.
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подвеждащо заглавие.Всъщност има текучество и избор.Хората могат да сменят работните си места.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да взема голяма заплата да си купи шкафче и да чака дрона
52
13
 
3
 
! Отговори
Black Death преди 3 години
Аз образован и можещ човек,който е недоволен от заплащането си не познавам. За сметка на това обаче, познавам много некадърници с измислено образование (право + магистър психолог, социални науки, топлотехника, мениджмънт на обществен транспорт и т.н.), които поради липса на качества записват и завършват кавито и да са специалности без приложение, само и само да имат диплома. Съдбата на такива е ниско платена работа без перспектива. И за това са си виновни единствено и само те.
51
2
 
18
 
! Отговори
Български картел преди 3 години
Западните фирми затова са в България - за ЕФТИНА РАБОТНА РЪКА. те затова са тук. После назначиха едни хюман ресурсес....кайма....за да наемат и мислят като кайма...и те така стигнахме до нищетата..от там до терминал 2..едва едва....с еднопосочен билет. Друг изход НЯМА. ..Всъщност има ...да спечелиш от тото но не се знае дали вече не са избягали и те....с парите.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57 GfcbbhhИзхвърли една нула и си ясен. И не се прави на голяма работа като си общ работник в кравеферма.
49
14
 
2
 
! Отговори
Gfcbbhh преди 3 години
Аз си седнах на *** преди няколко години и в момента взимам 6000 чисто. Който иска - намира начин
48
6
 
10
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
Какво не ви харесва на 610лв минимална заплата-477лв чисто?
47
1
 
29
 
! Отговори
HR преди 3 години
...Ако чуеш думите изказани от нежен меден женски глас: бонуси, ваучери, безплатна храна, на половин работен ден, какво възнаграждение очаквате( - 1000 лева УРАА...), работи се и събота понякога, бягай, докаро не си попаднал в капана на нищетата, от който няма излизане. Викаш си какво пък ..по добре с работа отколкото без и озведнъж разбираш че това не е работа, а губене на време. Тук в България - работа НЯМА, ОСВЕН ако не си около върхушката да крадеш нещо докато другите си мислят че работят.
46
2
 
9
 
! Отговори
Бай Миле преди 3 години
Георги, що си не одиш на село, таман наемче нема да плащаш
45
3
 
26
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Нали средната заплата беше 1500 лв за страната,а за София 1900?Нали дори една чистачка в мола вземаше 1200?Сега пък масово недоволни...
44
19
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ до дупка, ПОБЕДА! :):):):):)
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е от какво да сме доволни от 900 парите отидоха на 600 а цените нагоре