Най-скъпи са основните хранителни продукти във Велико Търново

Най-скъп обаче е зрелият фасул в област София
19 окт 2020 08:36, Елка Василева
15
Най-скъпи са основните хранителни продукти във Велико Търново
Снимка: архив, БГНЕС

Най-скъпи са основните хранителни продукти в област Велико Търново. Това показва анализът на цените на едро по региони, направен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), пише „Труд“.

В старопрестолния град и градовете край него е най-неизгодно да напазарувате кашкавал „Витоша”, краве сирене или кайма. Поне 14,36 лева за килограм, при това при цени на едро, които са по-ниски от тези в магазините, струва кашкавалът във Велико Търново. В същото време в София цената на същия продукт започва от 8,95 лева за килограм, а в област Добрич от 9,57 лева за килограм. Всъщност, във всички области в страната цената на кашкавала на едро е поне 2 лева по-евтина с изключени на Хасково, където млечното произведение се търгува срещу минимум 13,50 лева за килограм на едро.

В региона на Велико Търново най-скъпо излиза да се купи и краве сирене. То се продава срещу минимална цена от 9,20 лева за килограм на едро. В София например същият продукт се търгува в диапазона от 5 лева до близо 10 лева за килограм според марката на сиренето. В Добрич цената на сиренето е почти два пъти по-ниска от тази във Велико Търново, като продуктът се предлага на цени от 4,47 лв./кг до 4,65 лв./кг на едро.

Цените на кравето сирене в цялата страна са поне лев-два по-ниски в сравнение с тези във Велико Търново, като втори регион в класацията по скъпотия за този продукт е област Сливен, в която млечното произведение се търгува на едро в диапазона от 7,30 лева до 8,50 лева.

Каймата, смес от телешко и свинско месо, също е най-скъпа в област Велико Търново, показват данните на ДКСБТ. Цената на килограм смляно месо на едро в региона е 7,80 лева. В област Добрич цената на същия продукт е двойно по-ниска - 3,84 лв./кг. Във Варна смесената кайма на едро се търгува от 3,90 лева за килограм до 6 лева за същото количество. Като отново продуктът в цялата страна е средно лев-два по-евтин в сравнение с цените, при които се предлага във Велико Търново.

Захарта се предлага най-скъпо в област Бургас, като цената там достига на едро 1,75 лева за килограм. Втори в своеобразната класация по скъпотия за този продукт е отново Велико Търново с 1,55 лв./кг. Най-евтино се предлага сладкият продукт в областите Добрич и Пловдив - срещу 1,15 лв./кг. на едро.

Най-скъп е зрелият фасул в област София - 4,90 лв./кг, следван отново от регион Търново - 4,70 лв./кг. Най-евтино се търгува продуктът в Сливен - срещу 1,93 лв./кг. Най-скъпо ориз се продава в Бургас, а най-евтино в Сливен, показват данните на ДКСБТ. Според анализа най-малко плащат за брашно в Стара Загора, Плевен и Добрич, а най-много в София и Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Студент преди 3 години
Съжалявам, че загубих 4 години от живота си в този пробит град...
12
0
 
1
 
! Отговори
вт преди 3 години
На стари лаври - високи цени.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно затова, от пазара нагоре, по булевард България, всички апартаменти по сградите са видимо изоставени...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами то в Търновски общиски съвет заплатата била 3850лв на месец, така че че са паралии от населението
9
2
 
4
 
! Отговори
Що пишете глупости преди 3 години
Няма големи вериги: Лидл, Кауфланд Метро.... в Търново......и в другите градове......Е как пък ще е най скъпо там, като цените на храната е еднаква в тези вериги???? Има кашкавал по 10 лева има и по 30 лева, има сирене(менте) по 6 лева и по 30 лева.... има и кайма по 2-3 лева. Аман от глупости..... Цените са еднакви в тези вериги, няма как да има разлика в цените в различните градове... това са големи глупости....
8
0
 
5
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Сирене за 4-5 лева няма, както и кашкавал за 8-9 лева. Това са сурогати, сухо мляко или други гнусотии.
7
0
 
1
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 3 години
Бургас е град,управляван от мутрите..Неапол...Няма го Христо Фотев,да напише ново стихче за морето...Вече съвсем друго море..22
6
1
 
5
 
! Отговори
Рашо БМВ преди 3 години
Ам скъпо ша е, там кат са богати. Той Цветанов е от там, оня Петър Христов дет го гръмнаха. Там само богаташи. Я да разходете по улиците на Търново то само мерцедеси и бемвета
5
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В Бургас е най скъпо -няма какво да правите анализи-елате и вижте!! Най скапаният град за живеене!! Дори заведенията са пълен смях! Отвориха пиано бар Синатра и станаха за смях!
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но благодарение на ВТУ, секса е почти за без пари.Кафенце, кола, ако много те кефи,може и капучино!Малко комплименти "и кебапчето лети ,право в топлите страни":-)
3
2
 
5
 
! Отговори
Търгаши преди 3 години
До един да фалират.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво градът със 800 лева заплата е най скъп?
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт, болярите са се нафантазирали и дерат като за последно! Няма им стъпя в убития град, да потъват!