Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
реклама преди 3 години
Платена реклама на канадска ваксина! :)))
177
0
 
0
 
! Отговори
реклама преди 3 години
Ба си ,всеки прави платена реклама на ваксини....
176
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Аз се боцкам само в задния номер
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зозо ти ще се боцнеш ли?
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зозо ти ще се боцнеш ли?
173
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
7. Има ли чип в нея и защо едновреммено бързат да въведат 5G?Хахахахаааааа, бегай се нареди зи руската хайван-ваксина. Тя е по-евтина защото няма чип. Направо ушен номер ще ти закачат :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
172
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Как се први ваксина за 1 г., като за всички др. заболявания е правена 10-20 г?2. Кога успяха да я тестват на достатъчен брой хора?3. Защо трябва да подписвам за информирано съгласие и да не съдя компанията, в случай на проблем?4. Защо всички бързат с тази ваксина?5. Има ли доказателства за имунета от ваксината?6. Къде е гаранцията, че няма да те заразят с нея?7. Има ли чип в нея и защо едновреммено бързат да въведат 5G?8. Знаете ли какво има във ваксината?
171
2
 
3
 
! Отговори
Нмм преди 3 години
Срещу производителят на ваксини Pfizer има заведени и спечелени от нигерийската държава дела. В Нигерия от тяхна ваксина за друго заболяване са умирали деца. Професорът обаче хвали точно Pfizer.
170
2
 
1
 
! Отговори
Идиот преди 3 години
А ваксината дето е много безопасна, получи защита срещу съдебни искове за нанесени вреди.Защо ли?....Искат да ти вземат панелния и градинката от 2 квадрата.
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо професорът се е замислил за 40 годишните, когато то няма достатъчно ваксини за 6О годишните, така че този въпрос изобщо не е актуален. С ваксините на Пфайзер и Модерна трябва да се ваксинират най-малко един милиард души, така че в следващите 6-7 месеца ще има остър недостиг на ваксини и ще бъдат ваксинирани най-нуждаещите се, а те са хора над 50 г. През януари ще получим 125 хиляди дози, а през февруари към двеста хиляди. За кого по наред ще стигнат?
168
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 171И защо трябва да се ваксинират хората над 50? Защото вече са поработили достатъчно и са произвели каквото са могли, сега дай да ги ползваме за опитни мишки. А ваксината дето е много безопасна, получи защита срещу съдебни искове за нанесени вреди.Защо ли?Защото са сигурни, не просто предполагат, а са сигурни, че такива ще има!
167
1
 
11
 
! Отговори
Малко си измисля ! преди 3 години
Май малко послъгва професорът - Канадците първо ще използват ваксината на Pfizer, а не своята, защото ( канадската още не е готова) .И ваксината не е на Pfizer/Оксфорд, а на Pfizer/Biontech - на Оксфорд ваксината не е РНК ваксина а е векторна и е свързана с производителя Astra Zeneca .........
166
4
 
5
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Хей епидемиолог...Може и да съм ***, но съм винаги готов да се уча от по-умните от мен.Ако ме поправят с логични аргументи! Ако си от по-умните от мен- което трудно се намира тук- моля обясни как здрави до 40годишни ще заразят ваксинираните над 40годишни? Благодря предварително! С това приключвам. Достатъчно коментирах по темата тук! И явно не съм желан!
165
5
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Covid-19Добра новина за теб: Ваксинирай се и няма да ти пука дали до 40годишните го разпространяват или не. Бинго!Извън темата- плащат ли ти обещаните 2000 евро от сайта?
164
5
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До ефекта 178И къде ще го разпростраваят бе Айнщайн?Сред ваксинираните от рисковите групи ли? От къде ви намират такива? С реклами от сорта: "Искаш ли да печелиш 2000 ево на седмица от дома си, влез в сайта....."Всъщност и здрави хора под 60 години нямат нужда от ваксина, но решението трябва да да си е тяхно. И риска. Това не бърка вас!
163
8
 
9
 
! Отговори
ефекта преди 3 години
за по 40 годишните ефекта от ваксините ще е че няма да разпространяват вирусазадължително трябва всички да се ваксинират
162
7
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Проблема на глобалните ваксинатори е голям и сами си го създадоха от глупост!Плащаха на медии и правителства да шашкат хората с милиони заразени от чумата на века. Ежедневни стряскащи новини само за заразени открити с техните добре платени тестове. А сега трябва да убедят заразените че не са изградили имунитет след като са били смъртоносно заразени без дори да са усетили това- за да да ги ваксинират въпреки това. Тък като техния имунитет не струва!Мислят си че хората са по *** от тях.
161
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 172 Аз пък категорично ще се ваксинирам, защото съм отлично информиран и не съм невежа, който се подава на всякакви слухове. Ти всеки ден ядеш какви ли не неща, които съдържат какъв ли не генетичен материал, но сега говориш за генетични отрови. Ако се заразиш от коронавируса нали клетките ти влизат в досег с генетичния му материал? Плюс това от малък си имунизиран поне 10-15 пъти, пък нищо ти няма. Актуалните ваксини ги тестваха за безвредност, в Англия и Русия вече ваксинират масово с тях
160
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздухвате страхове съвсем без нужда. Човек всеки ден яде храна - месо, зеленчуци, плодове - всички те съдържат клетки и генетичен материал, пък на човек му няма нищо. Плюс това през организма му годишно минават стотици бактерии, вируси, гъбички -сезонни вируси, вируси причиняваши простуда и т.н. Те също съдържат генетичен материал, пък на човек му няма нищо. В червата ни живеят полезни микроорганизми. Всеки е ваксиниран поне десетина пъти и му няма нищо. Затова не преувеличавайте.
159
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешкият организъм има свои адаптивни, приспособителни системи. Повечето вредни фактори могат да нанесат вреда на организма, ако му въздействат продължително време, години наред. Трите ваксини, в които в момента са актуални - руската и американските на Пфайзер и Модерна преминаха третата фаза на тестване и показаха безвредност. Това са "мъртви" ваксини, които по принцип са бевредни. Плюс това те въдействат на организма много късо време - ден, два. Така че няма място за паника