Бъдещият кабинет да заложи на "по-малко помощи, повече стимули"

Огнян Траянов, председател на БАИТ, пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 5 апр 2021 14:35 | 5 апр 2021 14:08, Анисия Иванова
29
Бъдещият кабинет да заложи на "по-малко помощи, повече стимули"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещото правителство трябва да започне с прокарването на решителни реформи в социалните сфери - образование, здравеопазване и социално дело. Това заяви Огнян Траянов, председател на БАИТ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ще си позволя да цитирам думите на един естонски премиер: аз знаех, че правейки решителни реформи в социалните сфери, ще бъда отричан, но въпреки това бях убеден, че това е правилното решение. В момента той е признат от цялото естонско общество, а Естония често е сочена като добър пример", даде за пример гостът.

Още по темата

От думите му стана ясно, че основните ни проблеми са свързани със социалната сфера. Образованието с тази университетска автономия и големият процент на завършващите, които не работят по специалността си. Нивото на денталталната медицина е проблем. Същото важи и за социалното дело, като например в Полша пенсионните фондове са задължени да внасят 85% в полската икономика, а тук е обратното.

"За да се сформира ново правителство, ще се изисква гъвкавост, както и отговорността към обществото. Щом си поел по пътя на политическата кариера, трябва да преглътнеш някои неща, които си отричал в името на един по-големи цели", допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Част от приоритетите на новото правителство трябва да бъдат свързани с това как може да се възстанови бизнесът. Първият принцип, който е важен, е по-малко помощи, повече стимули. Туризмът е най-тежко пострадалият сектор. Трябва да стимулираме подготовката за живота след пандемията. България е на второ място по топли минерални извори, които са лечебни за най-различни заболявания, включително и за възстановяване след COVID заболяване. Могат да бъдат привлечени и чуждестранни туристи“, заяви Огнян Траянов.

„Трябва да се определят перспективните сектори и какви стимули ще бъдат отпуснати. Необходимо е да бъдат подкрепени новите технологии, използването на 5G, което да влезе в заводите. Оборудването се нуждае от 5G, за да може всичко да се управлява по-гъвкаво“.

„Иновационната екосистема е един триъгълник, в който участва държавата, бизнеса и научните институции. Необходимо е да се стимулира модел, който да заработи и да се утвърди. Бизнесът може да анализира, да посочим пътища, да дадем гаранции за устойчиво развитие, но остава държавата да разпознае един такъв модел и да го финансира“, каза още гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Кога едни дадени пари са помощ и кога - стимул?
22
0
 
0
 
! Отговори
един пенЦионер преди 3 години
и какви стимули ще ми се препоръчат - гробищно място с изложение или обгрижване с цел по-бързо възнасяне в царството небесно?!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещият кабинет май ще заложи основно на чудене откъде да намери средства за връщане, на безкрайните заеми, направени от Тиквата,повечето в потайна доба и изтекли, из корупционната канализация,без да оставят следи!Госпожи и г-ДА,четете знаменитото стихотворение на големия унгарски поет Шандор Петьофи, "Бесило за кралете"!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
държавата от години пречи на бизнеса, който се развива въпреки интелектуалната инвалидност на "експертите" в гроб. Бизнеса няма нужда от стимул - това единствено води до източване на държавни пари, достатъчно е политиката и "политиците" да не пречат.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акъл раздава бившето ченге от ДС.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашната политика трябва да се продължитрябва да има приемственост - иначе пак катастрофа
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 възможно е тези деца да имат много разходи за рехабилитация и лекарства. Да не мислиш им е лесно на тези майки. И ти като яня Валери. И кво да ги оставят на произвола, без да им помогнат. Всеки би искал здраво дете.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже какви дават акъл
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина като чуе думата раздаване на помощи ,трябва да му е ясно че му бъркат в джоба.
14
2
 
3
 
! Отговори
Козяк преди 3 години
Слави да побърза с карантината, да отскочи до Козяк 16 и след това бързо да състави кабинет. А г-жа Мустафа може би вече го има в чернова. Държавата се нуждае от правитество, подкрепяно от приятели. Да не се разправяме с разни консултации с Брюксел. Урсула, Ангела, Манфред Вебер са безгласни букви.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дъртак да си направи партия, някой ако иска ще гласува за него да не ни занимава със простотиите си. Журналистите удариха дъното да показват всеки демент със мнение.
12
5
 
11
 
! Отговори
кхехехе преди 3 години
Тиквич е активизирал троловете. Газ пи*каят, че един чалгар им отмъкна вота и им диша във врата. 6% разлика на "най-успешния" премиер с чалгаря-парашутист е "великата победа" на ГРОБ-арите
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте да видите сеира на учиндолския татуиран пъпеш
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Няма. Сълзите ни пресъхнаха за 10 години грабителство, опростачване, лъжи и мутрогархия.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4ДПС е руска, а не турска партия.Доган има забрана за влизане в Турция.Не българските турци са проблем, а ромите.
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще плачете за ГЕРБ и Бойко ама ще е твърде късно
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъ.. Този кого представлява? Че и акъл дава.
6
2
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Най_напред трябва да се направи СЪДЕБНА РЕФОРМА!!!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно, значи край на хилядите левове плащани ежемесечно на ония уж майки на деца деца с увреждания. Ако не си гледаш децата, не ги обгрижваш, не ги учиш и образоваш - няма помощи. Кеф...., ама не ми се вярва да стане, ония майки са алчни, нагли и кресливи като предводителката им, а Айшетата с много чавета са мнозинство.
4
1
 
12
 
! Отговори
Българина преди 3 години
В България всичко е наобратното..... донкога ще имаме етническа партия? И то три! 6 областни града напрактика се управляват от Турция... Знаете ли какво става там където дпс е на власт? Българите масово бягат и няма връщане назад! Половин България е загубена...