"Булгаргаз" увери: Доставките на газ не са застрашени

Поскъпването не може да се избегне, твърди дружеството
1 яну 2022 18:43, Анисия Иванова
71
"Булгаргаз" увери: Доставките на газ не са застрашени
Снимка: Pixabay

Не са застрашени доставките на газ за България. Това посочват в публикувано на официалната им страница съобщение от държавния оператор "Булгаргаз" ЕАД.

От дружеството посочват още, че са планирали и осигурили доставките на всички свои клиенти, които са сключили договори за доставка, до размера на договорените количества. И допълват, че действително в Европа има газова криза, хранилищата не са запълнени и цените са достигнали рекордни нива, включително поради опасения за недостиг.

Още по темата

Според "Булгаргаз" поскъпването на природния газ от 1 януари 2022 г. не би могло да се избегне, дори ако България получаваше всички договорени количества азерски газ. Този газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари, поясняват от компанията.

От "Булгаргаз" обясняват още, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България съгласно договора с азерската страна е интерконекторът Гърция-България, който обаче не е изграден. Дружеството посочва, че не може да влияе на този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка. 

Като временно решение "Булгаргаз" е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА). Също така дружеството още не е информирано от гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД кога ще бъде готова гръцката газова връзка. От "Булгаргаз: допълват, че получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

В съобщението компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината обяви, че е възможно да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не предлагат такава възможност, посочват от "Булгаргаз".

В съобщението си от дружеството отбелязват още, че през 2021 г. са продавали на българския потребител природен газ на цени "значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти". От компанията изчисляват на 675 млн. лева ценовото предимство за клиентите на "Булгаргаз" ЕАД, само за 2021 г., изчислено през доставените количества и разликата между цената, по която дружеството продава на своите клиенти и действащите цени на европейските газови пазари.

Още новини - на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия слуги на чужди интереси е нужда бъдат разстреляни
52
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ТАКА ТРЕБВА ,БЕ....РУСКАТА ГАЗ ДА НИ Е СКЪПА ---НА СЪРЦЕТО И НА ДЖОБА--ЩОТО Е "БРАТСКА"!---НЕ СЕ ЛИ РАДВАТЕ....??!
51
0
 
1
 
! Отговори
На три буустера преди 2 години
Кой го интересува доставките, като не може да го платиме тоя газ....
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жо Иванова, не ви ли е срам да лъжете с публикацията? Истината е, че Боко цели 2 г .забави строежа на трасето за Сърбия-Унгария, като междувременно бълнуваше за някакъв си хъб и накрая останахме без отклонение от тръбата с евтин газ, а ние плащаме 4 пъти по-скъпо! Боко ти се оказа голям лъжец! За тока: фон Лайен така ни нареди, че НАШИЯТ евтин ток от АЕЦ-а ни го вземат под носа, а ние,бедняците, купуваме тока от ВЕИ-тата, които отново от ЕК ни натресоха и този от американския ТЕЦ-2 и от Доган!
49
0
 
7
 
! Отговори
зяпнал преди 2 години
До Анонимен 47 .......... Точно престъпникът Борисов ни докара до това положение с крeтeнския си договор. На всичкото отгоре изхарчи 3 млрд лв държавна пара за да могат сърбите да получават газ на ПЕТ пъти по-ниска цена от нас. Инвестцията щяла да се изплати към 2050 година!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че Боко ни насади, две мнения няма, но ми се струва, че генералът и двамата харвардци застанаха мирно и тропнаха токовете пред кльощавата германка за повишаване цената на газа... Не така бре, господа, вижте румънцете и сърбите! А нашите управници на средно и ниско ниво продължават да крадат, а прокуратурата ги закриля!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В подаването на газ са скачени съдовете,като отнякъде се спуска газ и се пропуска за понататък и така се върти до нечия крайна точка с натрупване на цената от която връщането на газта е икономически нецелесъобразно и неизгодно освен,ако тези крайни точки не са обвързани с други доставящи трасета на газ и така да се продължи процеса с увеличаване обема на икономически целесъобразна изгодна в цени газ за доставка без излишъци за излишни допълнителни за техн.съоръжения разходи за остатъчен транзит.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ни насади на небрано лозе. Бъркайте си по джобовете и вадете стинки да си платите газта, че няма прошка.
45
0
 
5
 
! Отговори
До 45-тия преди 2 години
Е, па ти си голем акълия. Те Вучич и Орбан са прости, само ти си умен. И ти ги светна, че не е трябвало да се обвързват с договори с руснаците. Армия от танкери с евтин шистов газ идвала от САЩ. Рева от смях, американците отново ще спасяват света
44
0
 
5
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 2 години
СКОРО И НАРОДА ШЕ СЕ "ГАЗИРА".....ХА,ХА,ХААААААААА
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То бива, то може , ама чак толкова да сме наивни и глупави не може.Да мислиш, че като изчегърташ ГЕРБ ще стане по добре значи си мазохист. Когато се оценява дадено правителство се гледат резултатите , а не приказките. Сега гледайте резултатите и се радвайте.
42
1
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
Що ли ми изплуват два израза от коментиращите ! П.П. /Поскъпването Продължава , пукне ли пролетта ще стане година/ и АКЪЛ ПАРАСЪ. Изводите са за вас !
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега разбрахте ли кон боб яде ли. При Борисов никой нямаше да посмее да вдига така драстично цените. Сега обаче гладуването и студуването ще е някак си по харвардски и сме доволни макар и гладни. Честито другари глупави.
40
2
 
7
 
! Отговори
Кисинджър преди 2 години
Очаквайте масови протести в цяла Европа, може би дори международни протестни движения. След -това - нов Световен ред.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен корумпетата Орбан и Вучич друг никой не се хваща на руската въдица за дългосрочни договори за доставки. Орбан подписа договор на 730 долара, но след месец два ще е на загуба. На 30 декември спотовите цени в Европа паднаха под 800 долара след масирано нападение на газови танкери в Европа от САЩ и Австралия.
38
0
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Българите сега повече ще ни намразят ,но няма да плащаме на тая държава и в сила да е сивия бизнес. Балъците да плащат
37
4
 
13
 
! Отговори
бре преди 2 години
При Боко тия номера не вървеха . Ама нали сте много умни , сложихте паля/чо за МП .
36
2
 
10
 
! Отговори
ЧНГ преди 2 години
Скоро ще настане масов глад и студ и всенародни вълнения. Който изкара до пролетта ще е късметлия.
35
0
 
7
 
! Отговори
Ром преди 2 години
Мачкайте тия българи ! В махалата тока ни е без пари хахаха МАЧКАЙЙЙЙ . Ще дойде време когато ще са малцинство и бедни
34
0
 
9
 
! Отговори
НАЛИ преди 2 години
Затова сложиха тая шматка за премиер , за да си правят каквото си искат . А вие ба.лъците плащайте !