АБТПВПГ: До седмица цените на бензина падат под 2,80 лв.

Начин за намаляване на цените е ДДС да стане 9-10%
24 мар 2022 17:30, Анисия Иванова
30
АБТПВПГ: До седмица цените на бензина падат под 2,80 лв.
Снимка: БГНЕС

Решението за рязко увеличаване на цените на горивата на някои бензиностанции, на което станахме свидетели преди две седмици, беше грешка. В онзи момент рязко скочи цената на борсата на дизела. В рамките на два дни скочи с над 300 долара. Договорите на тези, които увеличиха цените, с една от най-големите вериги в България бяха със затруднено изпълнение по отношение на доставките и трябваше да направят внос на много по-висока цена, като вносът им е бил над 3,10 лв. В този момент основният им доставчик "Лукойл" не може да изпълни заявката им и нямаха алтернатива.

Това заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива в предаването "Money.bg" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"КЗК трябваше да направи проверка в самите компании, за да види каква е причината да се случи това, и след това да обявяват кои са фирмите, направили целия разрив", заяви той.

Още по темата

Около 20% или 30% е намаляло потреблението на гориво в страната за последните 10 дни, което се дължи на презапасяването. В дните на масово зареждане се е продало количество гориво, което се търгува обикновено в рамките на две-три седмици.

По думите на експерта един от инструменти за намаляване на цените е ДДС да стане да стане 9-10%, но потреблението да продължава да бъде високо. Засега обаче няма отговор на тази идея от държавата.

"Когато премиерът имаше разговори с Лукойл да се задържат цените под 3 лв., в същия момент Лукойл продаваше на малките търговци дизел на 2,84 лв., а в същото време го продаваха 2,80 лв. на техните бензиностанции", заяви той.

По думите му малките търговци, поставени в това положение, работят на загуба, тъй като не могат да покрият дори сметките си с печалбата, която правят. "Предложихме инициатива държавата да сложи минимален и максимален праг на печалба, за да не се получава това, което става", коментира той.

В рамките на няколко дни цената на тон дизел нараства почти два пъти, коментира експерта.

"Това няма как да не се отрази на цената. Когато спряха заявките обаче, цената се върна на нормалните си нива. В момента бензиностанциите са пълни със скъпо гориво. Вероятно ще е нужна седмица, за да се върнат цените на дребно под 2,80 лв.", заяви той.

"Пазарите се успокоиха, видяха, че Русия извършва доставките си. Ако войната скоро свърши, след това в рамките на седмица, цените ще се нормализират", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Абе преди 2 години
При 1.80 реална цена ние си пишем за 2-3 лева. Стига лъжи.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно!?Аз мисля,че до седмица светът ще е в трета световна война.И тукашните евро атлантици ще се возят на каруци а икономиките кажете им чао.
24
1
 
4
 
! Отговори
долу правитеството преди 2 години
да не ни разтяга локуми за украйна и нато киро а всеки ден да гледа цените , и ние ще излезм скоро пред мс с плакати
23
1
 
1
 
! Отговори
Арендатора преди 2 години
Тази кака Анисия, дето е писала статията, май играе ваканция - "ако това, ако онова..."?!
22
4
 
6
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖАВАМЕИЗМАМАТА преди 2 години
ДНЕС МИНАХ НА ЕКО-КРЪГОВОТО НА 4-ти КМ !!! БЯХ ЧЕЛ ПО ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ,ЧЕ БЕНЗИНА И ДИЗЕЛА БИЛИ ВЕЧЕ ПОЕВТИНЕЛИ !!!ПОРЕДНАТА ИЗМАМА !!КАЧЕСТВЕНИЯ БЕНЗИН Е 3.30лв !!!! А ДИЗЕЛА 3.35лв!!!! НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ТЕЗИ ЛЪЖЦИ.ДОСЕГА ЕДНА ИСТИНА НЕ КАЗАХА!ОЩЕ ЧАКАМ ДА СИ НАМОКРЯ КРАКАТА С ОЛИО ПО ДВА ЛЕВА.ГОЛЕЕЕМИ ОБЕЩАНИЯ,ЕЙ !!!!ДА ЗНАЕТЕ,ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ ТОВА,КОЕТО ГОСПОЖА ЛЪЖА И ПРОСТОКИРЧО ЩЕ ВИ ОБЕЩАЯТ !А ПРИ БОРИСОВ ВСИЧКО БЕШЕ ЕВТИНО.ОЛИО 1.68,БЕНЗИН 1.38лв и СЕ СТРОЕШЕ НАВСЯКЪДЕ!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнела искала май да сваля акцизите на горивата и така да намалявала цените ...
20
3
 
10
 
! Отговори
истина преди 2 години
Акциза на горивата се облага с 20 % ДДС. Цените на горивата ще намалеят ако след начисления ДДС върху данъчната основа се прибави акциза. Сега се начислява данък върху данък. През турско вземаха ишур на ишура. Сега е същото.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как под 2,8 я за кво напълних мазята на 3.1лвСя ко да го правя прайте я на 3.8 и само бойко и тесни урсоли
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле ...колко 2.75 лв ли )мошеници картели
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБТПВПГ - що за абривиатура е това, иначе трудно ми е да ви повярвам, всички почнаха да дрънкат неистини като оня *** премиера!
16
1
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Вие на коя планета живеете?! Вчера цената на дизела при нас беше 2.89 днес е 2.91. Според вас това е поевтиняване, нали. На какво отгоре ще паднат, айде стига глупости!!!!
15
5
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
При всяка една война първо се вдигат цените на енергоносителите, след това на храните а в последствие и на всичко останало. Да се отблагарим ли на психопата-убиец?
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До11 Ша ги друпна от теб - бенза щи източа, на трупчетающамоставя, касвтофона на кулата ша ти зема
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано, ама надали. Според мен тепърва започва всичко да се вдига. Дано да греша.
12
2
 
14
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
За това ли преди два дена ги вдигнаха с 5-10 стотинки, че да има какво да свалят и реално да ги продават на същите цени от преди седмица. Така ще е докато има неадекватно и некадърно управление.
11
2
 
8
 
! Отговори
До АБТ и останалите преди 2 години
Падат, ама от колко тръгнаха преди 1 месец и колко ще паднат в сравнение с това? Пак правите бум на цените и после обявявате, че падат. А всъщност ги покачвате - хем необосновано, хем по терлици.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше пада, иначе ще разбирем вратите на парламентя, ше ва изкараме и ше има бесенкааааххахахаххахаххахахахаххаххахахах... Ама играта има предвид, не чемще бесим някого ило така ... За пред съда де
9
1
 
17
 
! Отговори
Даката преди 2 години
Кат падне ДДСто и продължим на ромите да плащаме осигуровки нали се сещате от кой ще ги вземат тия пари
8
1
 
23
 
! Отговори
r2d2 преди 2 години
Хващам бас, че няма да паднат. Днес един барел беше 121$. Преди една седмица беше 100.
7
6
 
11
 
! Отговори
Народът казва преди 2 години
Ще падне ... Иначе ДЪРЖАВАТ КЕ ПАДНЕ!!!!