Пътищари на протест в сряда пред Народното събрание

Настояват парламентът да разреши плащания за ремонтите
34
Пътищари на протест в сряда пред Народното събрание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служители на пътните фирми се включват в национални протестни действия на 13 април на територията на цялата страна и пред Народното събрание.

Българска браншова камара "Пътища" и Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" призовават Народното събрание да влезе във функциите си, като приеме проекта за решение и даде възможност на изпълнителната власт да изпълни ангажиментите си по разплащането с пътностроителните фирми. "Разчитаме на Вашата добросъвестност и Ви призоваваме да предприемете своевременни действия по разрешаване на поставените проблеми, изплащане на дължимите суми на всички фирми от бранша и адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България", се казва в съвместна декларация на двете организации.

Още по темата
В нея се напомня, че съгласно Конституцията, държавата е длъжна да се грижи за създаване на условия за осъществяване на правото на труд, а работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа, което право, според браншовите организации, в момента практически се възпрепятства от държавата.

Организациите посочват, че състоянието на републиканската пътна мрежа е катастрофално и изтъкват, че нуждата от спешни мерки не оставят друга възможност на Българската браншова камара "Пътища" освен да пристъпи към ефективни протестни действия.

След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор "Пътища" в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция "Пътна инфраструктура" да осъществява дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

"През изминалата седмица народните представители в пленарна зала показаха липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение към пътностроителния бранш и отново поставиха в безизходица близо 100 000 заети. Бламирането на решението постави сектор "Пътища" в заложнически капан заради политически разногласия извън естеството му на дейност", заявяват в декларацията си двете организации. Според тях прехвърлянето на проекта за решение от комисия на комисия в Народното събрание застрашава националната сигурност на България и създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи.

Според двете организации назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите, работещи в пътната администрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: протестпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази дума пътищар?
28
1
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
ТОВА Е ПОДМЯНАТА РАЗРУШИТЕЛИ ВСИЧКО САБОТИРАХА КОМИТОВА ОТ СЛУЖЕБНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ СПРЯ РЕМОНТИТЕ СПРЯ ХЕМУС А 500 000 ХИЛ ЗА ХЕМУС ИЗЧЕЗНАХА ЯКО ДИМ И ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА ДАЖЕ ПОДДРЪЖКА НА ПЪТИЩАТАТА В БЪЛГАРИЯ ПЪ ПЪ НЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ГРАБИТЕЛИ СРУТИХТЕ ДЪРЖАВИЦАТА НИ ОСТАВКА ПО НЕОТЛОЖНОСТ И ВЪРНЕТЕ БЮЛЕТИНИТЕ ФАЛИРАХТЕ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ИКОНОМИКАТА НИ СЕ СРУТИ ПО ГОЛЕМИ МУТРИ ПО ГОЛЕМИ КОРУПЦИИ ОТ *** НЕЗНАМ
27
2
 
4
 
! Отговори
Лоялен преди 2 години
Не само те трябва да излезат всички трябва да излезем и спрем кражбите
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво му беше на Бойко? Сега дъщерята дето 2020 протестира да обясни на баща си защо татко и е без работа? И няма пари вече да и дава за джобни и плаща глезотийките?
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям тези хора и техния протест.Не е нормално в европейска държава да си извадил парите си честно и да не ги получаваш с месеци
24
4
 
7
 
! Отговори
Теодор преди 2 години
ПЛАТЕТЕ парите, които хората са си изработили с честен труд! В тези фирми работят нормални граждани, на които трябва да се плати заплата! След като са извършили това, което са обещали и са имали заложено, то трябва да им се плати! Абсолютно заслужено протестират.
23
1
 
11
 
! Отговори
асФалт преди 2 години
Тази дума " пътищар " я няма в българския речник. Докога простотии ?
22
3
 
6
 
! Отговори
истина преди 2 години
След година управление на държавата от Радев и хървардски *** фиоти, пътищата и правителството са разбити и са за подмяна. Избори през октомври или национална катастрофа.
21
3
 
7
 
! Отговори
Оставка! преди 2 години
Днес оставки иска и културната общност в България заради Лигоча Аз съм Наско. Ако Четворната коалиция откаже да плати дължимото с добро хората ще ги изритат с шутове от НС!
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това доказано ли е, че са при Тиквата, защото при Тиквата се плащаше всеки петък, а вие до момента откарднахте не само парите на строителите, но и онези 480 лв, които ви бяха оставени за довършване на Хемус!
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добре бе, Възраждане като организираха протест, защо тия не се включиха?" - Даже нарочно се заговорих с някои от хората с руски флагове и не видях нищо страшно. Едните бяха двойка 30 годишни от Бургас работещи в София, а една друга беше от Казанлък и чисто и просто се страхуваше, да не започнем война с руснаците и да не стане така, че някоя бомба да бъде метната върху Арсенал и да й разбие града. Абсолютно обикновени хора от работническата класа и българи, с които беше удоволствие да поговоря.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не дават пари на хората, които са си ги изработили,а в същия момент Лена Бориславова взима всеки месец по 13 690 лв заплата?Оставка!
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите са им при тиквата крадлива в Банкя. Да ходят да си ги вземат.
16
1
 
7
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Каква е тази дума "пъъищари" какво означава? Български език няма ли по тези страници вече... Тотално му изтървахте края
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добре бе, Възраждане като организираха протест, защо тия не се включиха?" - Възраждане са опасни за политиката на САЩ и затова са обявени за "русофили", а това, плаши хората. А това, че на протеста имаше 800 български трибагреника и 10 руски никой не го отрази. Много от присъстващите нямахме нищо общо с партията и ръкопляскахме и за двете държави и за мир. Аз лично за пръв път бях на протест, попаднах случайно докато се разхдах, но се запознах с доста хора и останах с добри впечатления.
14
2
 
1
 
! Отговори
до Асан преди 2 години
Нормално, нормално си, но сбъркано.
13
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Трябва да изкарат Киро тъо,Наско културата,Лорер мазния,Зоя космодемянская (Лена) Кокорчо и другите там и да им свалят гащите та да провериме имат ли топки,защото на мен ми приличат на хемафродити и гейове
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли по правилно да се каже "друмищари". Някак си по мерлодично...по италианско звучи...
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новото правителство не прави нищо за инфраструктурата. Северна България е бедна защото я няма АМ Хемус.
10
5
 
5
 
! Отговори
до Асан преди 2 години
И къде е сега този кошаревски свидетел? При Киро *** ли? Те са си лика-прилика.